JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadsel kommune må betale erstatning:

Da lærer Merethe vitnet i en varslersak mot skolens ledelse, slettet de henne som venn på Facebook. Nå får hun erstatning.

Lærer Merethe Pedersen møtte som vitne i en varslersak mot skolens ledelse, noe som førte til at hun ble utsatt for urettmessig gjengjeldelse fra ledelsen.
FÅR ERSTATNING: Lærer Merethe Pedersen vitnet i en varslersak etter en personaltur til Svolvær. Nå får hun 50.000 kroner i erstatning fra Hadsel kommune for urettmessig gjengjeldelse.

FÅR ERSTATNING: Lærer Merethe Pedersen vitnet i en varslersak etter en personaltur til Svolvær. Nå får hun 50.000 kroner i erstatning fra Hadsel kommune for urettmessig gjengjeldelse.

Anita- flicker.com(CC BY-NC-ND 2.0)

sidsel@lomedia.no

Varslersaken Merethe Pedersen var innkalt som vitne i, gjelder påstander om oppførselen til rektor og inspektør ved Sandnes skole, under en personaltur til Svolvær med teambuilding i oktober 2017.

Mislykket teambuilding

Personalturen skulle ha som formål å bedre arbeidsmiljøet, men endte med noe helt annet. Et par uker etter turen varslet en av deltakerne kommunen om hendelser som skal ha funnet sted.

p

Merethe Pedersen var en av flere som var innkalt som vitne i undersøkelsen bedriftshelsetjenesten deretter foretok. Av flere vitner som ble innkalt, var det bare hennes navn som var nevnt i et vedlegg til en epost om undersøkelsen som ble sendt ut. Kommunen hadde pålagt alle arbeidstakere medvirkningsplikt i undersøkelsen. Rapporten konkluderte med at verken inspektør eller rektor hadde opptrådt kritikkverdig.

Ledere sluttet å hilse

Merethe Pedersen opplevde at hun ble utsatt for dårlig behandling av skolens ledere i forbindelse med undersøkelsen. De fjernet henne fra sine Facebook-sider, og hun opplevde seg oversett.

– Etter vinterferien var det som om jeg var luft, sier hun.

Det handlet om ledere som sluttet å hilse og å ikke få viktig informasjon i en av hennes oppgaver som lærer med å lede teamet rundt en sårbar elev.

Merethe Pedersen varslet rådmannen, og ble innkalt til samtale med rådmannen og oppvekstsjefen. Etterhvert ble hun innkalt til flere drøftingsmøter. I ett av dem var temaet omplassering til en annen skole.

Saksøkte kommunen

I desember 2018 saksøkte Merethe Pedersen Hadsel kommune for å ha brutt reglene om gjengjeldelse, med krav om erstatning som følge av urettmessig gjengjeldelse, med LO-advokat Rune Lium som prosessfullmektig.

p

Merethe Pedersen saksøkte kommunen etter at kommunen i mai 2018 omplasserte henne fra Sandnes skole til Stokmarknes skole, mot hennes vilje.

– Jeg er ikke opptatt av innholdet i selve varslingssaken, men av hvordan jeg ble behandlet etterpå, sier Merethe Pedersen.

Hun har inngått forlik med Hadsel kommune om 50.000 kroner i oppreisningserstatning.

– Jeg var innkalt som vitne i en varslersak, og endte opp med å bytte arbeidssted. Det har skjedd en del ting som ikke er pent i denne saken. Jeg føler meg dårlig behandlet av Hadsel kommune, sier Merethe Pedersen.

Hun signerte forliksavtalen med Hadsel kommune 27. mars, dagen før I skolen snakker med henne, som gir henne 50.000 kroner i oppreisningserstatning.

Merethe Pedersen valgte å si opp sin stilling i Hadsel kommune, og jobber i dag som adjunkt og kontaktlærer ved Jennestad Montessoriskole på Sortland.

– Jeg er fornøyd med å få oppreisning. Det økonomiske er ikke det som er viktig for meg. Det viktige for meg er at forliket ikke hindrer meg i å kunne uttale meg om hvordan jeg er blitt behandlet av Hadsel kommune. Kanskje kan det hjelpe andre at jeg sier ifra, sier hun.

Ansatte utsatte i varslingsaker

– Saken til Merethe illustrerer dessverre hvor utsatt arbeidstakere kan være i en varslingssak. Merethe var ikke den som varslet. Men hun ble tvunget inn i saken gjennom at arbeidsgiver påla henne å delta i en faktaundersøkelse. Det eneste Merethe gjorde var å svare ærlig på alle spørsmål hun ble stilt i forbindelse med faktaundersøkelsene. Det var ikke alle som likte svarene hennes, noe hun fikk merke. Arbeidsgiver evnet ikke å verne henne. I stedet ble hun definert som et problem og ble besluttet omplassert, sier LO-advokat Rune Lium i en kommentar til forliket. Han har bistått Merethe Pedersen som prosessfullmektig.

p

Rune Lium konstaterer at mange arbeidsgivere bruker faktaundersøkelser ukritisk som metode i varslingsaker.

– Jeg mener at arbeidsgivere ikke kan pålegge noen arbeidstakere å delta i en faktaundersøkelse. Videre mener jeg at alle arbeidstakere som velger å delta i en faktaundersøkelse rettslig har vern som varslere, og har krav på at arbeidsgiver beskytter dem mot gjengjeldelse. Det er arbeidsgiver som har ansvar for å sikre at arbeidstakere som tør å stå fram ikke ender som syndebukk og blir omplassert, sier han.

SL-støtte

– Lærer Merethe Pedersen har fått slett behandling. Det er underlig at rådmannen har styrt en slik sak og ikke skolesjefen. SL er fornøyd med at vårt medlem har fått oppreisning, selv om hun ikke har fått jobben tilbake på Sandnes skole og at kommunen erkjenner feilbehandling, sier første nestleder Terje Moen i SL, som har bistått Merethe Pedersen og lokalt tillitsvalgte i saken.

– Jeg er fornøyd med bistanden fra SL, sier Merethe Pedersen.

Rådmannen: – Saken ferdig

– Jeg har stor forståelse for at en slik sak som her beskrives oppleves vanskelig. Det er likevel ikke slik at arbeidsgiver har mulighet til å gå inn på detaljer som gjelder enkeltpersoners arbeidsforhold og jeg vil understreke at saken er ferdig fra kommunens side, sier rådmann Ola Morten Teigen i Hadsel kommune i en epost til I skolen.

Han sier seg uenig i kritikken fra første nestleder Terje Moen i SL:

– Det er helt normalt at rådmann eller andre bidrar når det oppstår sykdom, eller i saker som angår forhold som går ut over den enkelte leders område. At jeg som rådmann involverer meg og bistår ledere som ønsker det tenker jeg viser at det i den konkrete saken både ble lagt stor vekt på å finne løsning og sørge for en løsning. Det antar jeg må være «positivt underlig», og ikke «mistenkelig underlig».

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse