Lærerstreiken
Geir Christian vurderer å gå tilbake til industrien: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen
19 nye medlemmer av Skolenes landsforbund (SL) i Trøndelag går ut i streik fra i dag. Ti av dem jobber som lærere på yrkesfag ved Steinkjer videregående skole.
Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.
Leif Arne Holme
sidsel@lomedia.no
Fra arbeidsdagens begynnelse fredag fikk streikende lærere i Utdanningsforbundet selskap av ti kolleger i Skolenes landsforbund (SL) foran Steinkjer videregående skole i Nord-Trøndelag.
En av de streikende SL-lærerne har tatt med bobilen sin som fungerer som varmestue. Utenfor den sitter de streikende SL-lærerne og varmer seg med kaffe i fluktstoler rundt et bord.
Siste: Meklingen førte ikke fram – lærerstreiken fortsetter
Flere søker yrkesfag, men SL frykter lærerflukt
Steinkjer videregående skole er en stor yrkesfaglig skole i Nord-Trøndelag med rundt 850 elever og 200 ansatte.
– I år har vi for første gang flere elever på yrkesfag enn på studiespesialiserende, forteller klubbleder Per Nicolai Opheim.
Lærer og klubbleder Per Nicolai Opheim i Skolenes landsforbund (SL) ved Steinkjer videregående skole, sammen med kolleger som gikk ut i streik i dag.
Leif Arne Hoilme
Han er lærer på teknologifag og underviser elever på Vg2 arbeidsmaskiner. Opheim er stolt av at elevene i større grad søker seg inn på yrkesfag, og forteller at de aller fleste elevene på skolen får jobb etter fullført skolegang.
– Da bør også KS anerkjenne verdien av yrkesfag og prioritere yrkesfaglærerne, sier Opheim.
Han viser til at en yrkesfaglærer med fagbrev og flere års ansiennitet, etter å ha utdannet seg til yrkesfaglærer gjennom tre års utdanning ved NTNU, ender opp med å tjene mindre enn en fagarbeider.
– Vi har det kjempebra med gode kolleger og godt forhold til ledelsen. Jeg er glad i jobben min og i går var det merkelig å gå fra jobben og vite at i dag skal jeg ikke inn på den arbeidsplassen jeg elsker over alt, sier Per Nicolai Opheim.
Likevel synes han og kollegene at det er viktig å streike nå. SL har en klubb med 22 medlemmer på skolen.
– Jeg er bekymra for rekrutteringen av lærere til yrkesfag. Når lønna ikke er bedre enn i dag, så lokker vi ikke til oss de gode yrkesfaglærerne til skolen, sier han.
Ni av de ti streikende SL-lærerne har stilt opp i røde streikeskjorter foran skolen i dag: Per Nicolai Opheim, Kristian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad, Anne Chatrine Olufsen og Dagfinn Sundet. I tillegg er Rune Vangstad i streik.
Alle er lærere på yrkesfag innenfor fag som industrimekaniker, bilfag, bilskade og lakk, byggfag, tømrerfag, murerfag og elektro. Anne Chatrine Olufsen er fellesfaglærer på yrkesfag.
Debatt: «For hver dag lærerne streiker, sparer arbeidsgiver enorme summer. Det er problemet»
Gikk ned i lønn som yrkesfaglærer
Geir Christian Flaten er en av SL-lærerne som fredag går ut i streik på Steinkjer videregående skole.
Han har fagbrev både som platearbeider og sveiser, og har lang ansiennitet som fagarbeider.
Han har jobba i Aker Verdal og en rekke andre bedrifter i hele landet, og har blant annet vært med på gassutbygginga både på Ormen Lange i Aukra og Melkøya i Hammerfest. I tillegg til at han har jobba i Nordsjøen. Han hadde jobb som HMS-inspektør i Veidekke da familien hans ble rammet av en ulykke som gjorde at han plutselig ble alenepappa til en datter.
– Da kunne jeg ikke lenger reise rundt, forteller Geir Christian, som tok treårig yrkesfaglærerutdanning samtidig som han hadde et vikariat som lærer på skolen. I 2018 var han ferdig med utdanninga som yrkesfaglærer og var godkjent lærer.
– I går pratet jeg med en kollega som jobber som fagarbeider i Aker Verdal for å sjekke lønna jeg ville hatt i dag med den ansienniteten jeg har. Med grunnlønn og det som er vanlig som skifttillegg ville jeg hatt cirka 600.000 kroner i årslønn. Som lærer med to fagbrev, treårig yrkesfaglærerutdanning er jeg adjunkt og tjener nå 589.000 i året, forteller han.
– Jeg har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen. Nå vil jeg ha mulighet til å gå tilbake igjen til industrien og det er noe jeg tenker litt på, forteller Geir Christian Flaten.
Han viser til at fagarbeidere kan tjene mye mer og opp til rundt en million kroner hvis man for eksempel får jobb i Nordsjøen.
– Det vil bli vanskelig å rekruttere folk fra stålindustrien eller industrirørleggere til å bli yrkesfaglærere. De må jo også ta treårig yrkeslærerutdanning samtidig som man kanskje jobber som ufaglært lærer. Man får et stipend, men det er ikke lønn, men skal dekke vikartimer for at noen må steppe inn for deg når du er i undervisning på NTNU.
Streikende lærere i Utdanningsforbundet i hvite streikeskjorter fikk i dag selskap av streikende SL-lærere i røde streikeskjorter på Verdal videregående skole.
Leif Arne Holme
SL trapper opp neste uke
Skolenes landsforbund har vært i streik siden 8. juni. Per i dag er 92 medlemmer av SL i streik.
Mandag 26. september går ytterligere ett medlem i Nord-Trøndelag ut i streik i tillegg til 14 SL-medlemmer som jobber ved Åkra ungdomsskole på Karmøy.
Fra mandag av er dermed 107 medlemmer av Skolenes landsforbund i Finnmark, Nordland, Nord-Trøndelag, Vestland og Rogaland i streik.
(Tallet på antall streikende er korrigert, 25. september 2022, klokka 10.30)