JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Det går mot tvungen lønnsnemd for lærerne»

Streikeretten er en viktig rett i et sivilisert samfunn, men det er også retten til en skikkelig utdanning, skriver Stein Sneve.

Streikeretten er en viktig rett i et sivilisert samfunn, men det er også retten til en skikkelig utdanning, skriver Stein Sneve.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Lærerstreiken fortsetter på fjortende uken, og det er svært lite som tyder på at den er nær noen avslutning.

Søndag møttes partene hos riksmekleren, men etter bare to timer forlot Utdanningsforbundets leder Steffen Handal møtet.

Han sier at med en arbeidsgiver som ikke rikker seg så må streiken fortsette.

KS sin arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø sier derimot at det ikke kan være sånn at man skal streike seg til mer lønn på bekostning av alle andre som er på jobb i kommunal sektor.

Det er planlagt nye meklingsmøter, men sjansen for noe gjennombrudd der må anses som forsvinnende liten.

Analyse: Derfor er det så vanskelig å løse lærerstreiken

For de tre lærerorganisasjonen som streiker handler dette om å ta igjen det de opplever som en bevisst underbetaling av lærerne, noe som gjør at læreryrket blir mindre og mindre attraktivt.

I stedet for å gjøre noe med det bruker skoleeierne heller billig, ufaglært arbeidskraft. Begge deler gjør at elevene får en dårligere undervisning enn de har krav på. Dette er relevante og alvorlige bekymringer som gjør at lærernes streik så langt har hatt bred støtte. Det har også skapt en sterk frustrasjon blant lærerne, noe som gjorde det vanskelig for organisasjonene ikke å streike denne gang.

Det er likevel lite som tyder på at KS har mer å gi i lønn. I motsetning til private bedrifter har de intet å tape på en streik. Snarere tvert om.

For hver dag som går sparer norske kommuner og fylker enorme summer. Det er problemet med streik i offentlig sektor; skal de vinnes skjer det ikke gjennom å ramme arbeidsgivers økonomi, men gjennom å få opinionen på sin side slik at den legger press på arbeidsgiver.

Tross opinionens sympati for lærerne har det bare delvis skjedd denne gang. En årsak kan være at Oslo ikke er omfattet av streiken. Dermed har den åpenbart fått mindre oppmerksomhet i riksmedia enn den ellers ville fått.

Faktasjekk: Er lærerne lønnstapere for sjette år på rad?

KS tjener altså på streiken og lærerne har stor nok streikekasse til i holde ut i mange måneder ennå. Det er i ferd med å skape en helt uholdbar situasjon for store grupper av elever.

En ting er at de går glipp av undervisning, for mange av dem for tredje året på rad. En annen at meldinger om økende psykiske plager og selvmordstanker blant unge er i ferd med å strømme inn. Det er en situasjon vi som samfunn ikke kan leve med stort lengre.

Streikeretten er en viktig rett i et sivilisert samfunn, men det er også retten til en skikkelig utdanning. Den retten har nå vært fjernet siden mars 2020.

Klarer ikke partene å løse dette raskt vil derfor regjeringen neppe ha noe annet valg enn å gripe inn med tvungen lønnsnemnd for å gjenopprette den retten.

Partene har antakelig bare til slutten av uken på seg, før så skjer.

Kommentar fra august: «Det er ekstremt lite sannsynlig at denne streiken skal gi noe mer i lønn for lærerne»

Warning
Annonse
Annonse