JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Håvard (34) slåss for morsmålslærerne: – Kjøretillegget står på stedet hvil

Morsmålslærere kan ha så mange som 12–15 skoler som de kjører til i løpet av en uke. Å få hevet kjøregodtgjørelsen deres, er en sak som står høyt på agendaen for plasstillitsvalgt Håvard Tranøy ved Ny-Krohnborg skole i Bergen.
– Solidaritet og rettferdighet er viktig også i læreryrket, og det er en av grunnene til at SL appellerte til meg, sier Håvard Tranøy (34). Han er plasstillitsvalgt ved Ny-Krohnborg skole i Bergen.

– Solidaritet og rettferdighet er viktig også i læreryrket, og det er en av grunnene til at SL appellerte til meg, sier Håvard Tranøy (34). Han er plasstillitsvalgt ved Ny-Krohnborg skole i Bergen.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

– Kjøretillegget for morsmålslærere har stått på stedet hvil i ti–femten år og er på fire kroner kilometeren. Det er et krav for oss i lokale forhandlinger at det må opp, sier Håvard Tranøy (34).

Han er plasstillitsvalgt på Ny-Krohnborg skole i Bergen hvor han er kontaktlærer og underviser i musikk, samfunnsfag og KRLE på ungdomstrinnet (8. – 10. trinn).

– Vi organiserer i hovedsak morsmålslærere, sier Håvard, som er fra Stord. Han leder en klubb på sju medlemmer og forteller at han vet om i hvert fall et par til som vurderer å melde seg inn i SL.

Morsmålslærerne gir opplæring til barn fra språklige minoriteter i og på morsmålet.

Stor base for morsmålslærere i Bergen

Ny-Krohnborg skole er en av de største basene for morsmålslærere i Bergen.

For å være morsmålslærer kreves godkjent pedagogisk utdanning. Elevene deres er barn som ikke har tilstrekkelig kompetanse i norsk til å kunne følge ordinær undervisning, går det fram av en stillingsannonse der Bergen kommune søker etter morsmålslærere for skoleåret 2022–2023 i nær 30 ulike språk.

En stilling som morsmålslærer kan variere fra sju til hundre prosent, går det fram av annonsen.

– Vi har i hvert fall sju morsmålslærere her som jobber fulltid og i tillegg ganske mange som har deltidsjobb. De underviser på flere skoler. Flere har så mange som 12–15 skoler som de kjører til i løpet av en uke, sier Håvard.

De underviser elever i ulike gruppestørrelser. Noen har nesten full klasse og jobber i praksis som kontaktlærer for elevene sine, forteller han.

– At de skal få kontaktlærertillegg, er en annen sak morsmålslærerne ønsker å løfte, sier Håvard.

Mange av morsmålslærerne i klubben hans har vært medlem av SL i lang tid.

– Flere av dem har sagt at SL er den eneste fagforeninga som ivaretar deres interesser, sier Håvard.

Han ble valgt som klubbleder i april 2022 og overtok etter Brit Wathle. Det var hun som vervet Håvard til SL da han meldte overgang fra Creo.

– Hun var en veldig flink tillitsvalgt. Vi fikk en god tone da hun var kontaktlærer for en klasse jeg hadde i musikk. Hun var dramalærer og vi hadde noe felles gjennom å jobbe med kunstfag, forteller Håvard.

Sentrumsskole med stor andel minoritetselever

Ny-Krohnborg skole ligger på Danmarks plass og er en av sentrumsskolene i Bergen. Det er en 1. – 10.-skole med nær 400 elever og en stor andel minoritetselever.

– Da jeg begynte å jobbe her for åtte år siden, var det 85 prosent andel minoritetsspråklige elever og vi var den skolen i Bergen som hadde høyest andel minoritetsspråklige elever, forteller Håvard.

Skolen har innføringsklasser med elever som etter hvert går videre til skoler i den skolekretsen de tilhører. Men også mange andre elever med minoritetsbakgrunn skifter ofte til andre skoler.

– Vi har mye gjennomtrekk av elever. Det er synd med tanke på relasjonsbygging. Det er er flere kommunale boliger i området hvor det bor mange nyankomne flyktninger. Når de etablerer seg etter hvert, ønsker de gjerne å finne mer egnede boliger. Det handler litt om at Bergen kommune ikke har satset på å bygge familieleiligheter, sier Håvard.

Radikale ungdomsår på Stord

I yngre år på Stord var Håvard politiske engasjert i Rød Ungdom.

– Jeg og min bestekompis var de to eneste medlemmene av Rød Ungdom da vi gikk på videregående. Rød Ungdom ble oppløst da jeg flytta fra Stord, og jeg har ikke engasjert meg politisk etter det. Jeg har hatt mine sterke meninger, men jeg har roa meg litt mer ned. Men solidaritet og rettferdighet er viktig også i læreryrket, og det er en av grunnene til at SL appellerte til meg, sier han.

At han er medlem av SL, handler om et verdigrunnlag han har vokst opp med, forteller Håvard.

– Jeg har en far som har vært aktiv fagforeningsmann i Fellesforbundet så lenge jeg kan huske. Jeg har inntrykk av at han nå tenker at eplet ikke faller så langt fra stammen, sier Håvard.

Faren heter Atle Kåre Tranøy og representerer i dag de ansatte i styret til Aker ASA. Han er også leder i avdeling 118 i Fellesforbundet.

– Han har alltid vært opptatt av rettferdighet, solidaritet og gutta på gølvet. Det har jeg hatt med meg hele livet, sier Håvard om påvirkningen fra faren.

Denne våren har Håvard deltatt på både trinn-1-kurs og trinn-2-kurs for tillitsvalgte i regi av SL. Han har også vært med på den årlige Vossakonferansen til SL Vestland og på samlinger i SL forening Bergen.

– SL føles som en liten familie. Det har vært utrolig kjekt og lærerikt både å lære om tillitsvalgtrollen og lovverket og å møte sentralt tillitsvalgte og andre tillitsvalgte, ikke minst fra andre skoler i Bergen, sier han.

Ungkar og spellemann

Håvard er lektor i musikkpedagogikk. Han ble ferdig utdanna lærer for ni år siden ved Høgskolen i Bergen, avdeling Landås (nå Høgskolen på Vestlandet).

Han gikk på det treårige studiet allmennlærer med musikk, har 60 studiepoeng i musikk, en mastergrad i musikkpedagogikk og i tillegg historie grunnfag.

Den første lærerjobben hans var som timelærer på en barneskole i Bergen.

– Etter det første året var det overtallighet. Jeg kikket på ledige stillinger og så at de trengte noen med min utdanning på Ny-Krohnborg skole. Det er en litt særegen skole med hensyn til demografien og mer i min gate. Jeg fikk tilbud om jobb samtidig som det viste seg at jeg ikke ble overtallig, forteller han.

Håvard er singel og bor sammen med katten Pusolini som er er fem–seks år gammel. Han har slekt og familie i Bergen og på Stord.

På fritida spiller han bassgitar og er backingvokalist i rockegruppa Metusalem.

– Vi spiller 70-talls hard prog. Vi spiller litt på rockeklubber i Bergen og skal snart gi ut en EP, forteller Håvard.

I tillegg til musikken har han en lidenskap for samlekortspillet Magic The Gathering.

Ifølge Wikipedia er det både et strategispill og et samlekortspill, det første moderne samlekortspillet og fortsatt svært populært.

Spillet har fem farger som brukes til ulik trolldom med fem tilhørende landtyper man kan benytte seg av. Det blir spilt internasjonale turneringer og mesterskap i spillet. Man kan vinne store pengepremier og de beste spillerne er profesjonelle, ifølge Wikipedia.

– Jeg har vært dommer, og jeg har spilt turneringer både i inn- og utland. I påsken skal jeg delta i en turnering i Praha, forteller Håvard.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse