JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Læreplassjeger skal jakte flere lærebedrifter

Mandag ble kampanjen «Læreplassjeger» lansert av Kunnskapsdepartementet i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Ida Gullaksen (t.v) styrer Hausmannsgate barnehage og LO-sektretær Trude Tinnlund under dagens aksjon.

Ida Gullaksen (t.v) styrer Hausmannsgate barnehage og LO-sektretær Trude Tinnlund under dagens aksjon.

Rikke Jeppsson

rikke.jeppsson@lomedia.no

For å få oppmerksomhet rundt kampanjen dro LO-sekretær Trude Tinnlund til en barnehage i Oslo.

– Det som er viktig er at vi får oppfordret så mange bedrifter som mulig til å bli lærebedrifter, fordi vi har et stort underskudd på læreplasser. Hvert eneste år er det mellom 8–9000 elever som ikke får læreplass, og det er faktisk den største årsaken til frafallet som «alle» snakker om, sier Tinnlund.

FriFagbevegelse ble med på aksjonen til Hausmannsgate barnehage. Der møtte Trude Tinnlund en barnehagestyrer som akkurat har søkt om å få bli lærebedrift.

– Jeg ser verdien i å ha lærlinger her. Det ene perspektivet er å kunne bidra til å gi lærlinger en smakebit på hva det vil si å jobbe i barnehage, og at man har en påvirkningskraft til å skape gode fremtidige ansatte. Det andre er at det å få inn noen som er i en læringsprosess, som har mye å bidra med, ser jeg på som en vinn-vinn-situasjon, sier styrer i barnehagen, Ida Cecilie Gullaksen.

Vil styrke yrkesfag

Dette er et ledd i Yrkesfagenes år 2018, som Kunnskapsdepartementet står bak. WorldSkills Norway har fått ansvaret med å gjennomføre kampanjeåret, og målet er å øke interessen for yrkesfag og finne flere læreplasser.

– Mange bedrifter vet ikke hva det vil si å være lærebedrift, de vet ikke hvordan man skal søke, forteller Trude Tinnlund.

Det vil LO nå endre på med denne satsningen. Hun oppfordrer bedrifter til å ta samfunnsansvar ved å tilby ungdommen læreplass.

– Jeg tror at det å være lærebedrift vil tilføre veldig mye til arbeidsmiljøet. Det å få unge inn som kanskje tenker på en litt annen måte, få litt nye innspill er bare positivt, sier LO-sekretæren.

– Hva innebærer det egentlig å være en lærebedrift?

– Det innebærer at du skal kunne ta imot og gi lærlinger både praktisk og teoretisk opplæring ved å utføre arbeidet. Du må ha faglærte på plass som kan være veiledere og faddere, og man må vise fylkeskommunen at man kan tilby fagkompetansen som kreves, sier Tinnlund.

– Hvis jeg er tillitsvalgt på en bedrift som ikke er en lærebedrift kan jeg da ringe LO for å få informasjon?

– Ring LO, så får du gode innspill på hvordan du skal gjøre dette her, oppfordrer Tinnlund.

Trude Tinnlund på læreplassjakt.

Trude Tinnlund på læreplassjakt.

Rikke Jeppsson

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse