Inngikk forlik med kommunen:
Lærer Kirsti Ertshus stevnet kommunen for usaklig oppsigelse. Nå skal hun tilbake til jobben
Kirsti Ertshus stevnet Midtre Gauldal kommune for usaklig oppsigelse og ufrivillig omplassering fra sin jobb i en ungdomsskole til lærerjobb i en barneskole. Etter flere runder i retten, har hun inngått forlik med kommunen.
TILBAKE PÅ UNGDOMSSKOLEN: – Jeg håper saken fører til mer ryddighet i slike saker i framtida, sier lærer Kirsti Ertshus, som er tilbake i jobb som lærer på Støren ungdomsskole i august i år, etter at hun har inngått forlik med Midre Gauldal kommune.
Privat
Saken oppsummert
sidsel@lomedia.no
– Jeg synes jeg har nådd fram med mye, sier lærer Kirsti Ertshus, som etter forliket går tilbake til jobben som lærer ved Støren ungdomsskole i 60 prosent stilling, med permisjon for å ta videreutdanning – i tråd med eget ønske.
Læreren ble i tillegg tilkjent 50.000 kroner i oppreisningserstatning.
Lærer vant fram mot kommune – retten slår fast at oppsigelse er ugyldig (23.01.19)
Ertshus forteller at det har vært kjempetøft å stå i saken, men står fast på at det var rett å si ifra og at hun ville gjort det samme igjen.
– Mitt håp er at saken vil bidra til at det i framtida blir ryddighet rundt slike prosesser, sier Kirsti Ertshus om nedbemanningen ved Støren ungdomsskole i fjor, som er bakgrunn for at hun stevnet kommunen.
Medhold i tingretten
Hun vant fram i Sør-Trøndelag tingrett med sitt søksmål mot kommunen, som gav henne medhold i at hun i fjor vår ble usaklig oppsagt fra sin stilling som adjunkt ved Støren ungdomsskole.
Ertshus ble i forbindelse med nedbemanning ufrivillig omplassert til en stilling som lærer ved en barneskole i kommunen.
ph
Tingretten mente framgangsmåten til kommunen i nedbemanningsprosessen gjorde oppsigelsen usaklig.
Den enstemmige dommen falt 21. januar i år, og ble deretter anket av Midtre Gauldal kommune.
Ankeforhandlingene i lagmannsretten var berammet til oktober, men Kirsti Ertshus har nå inngått forlik med Midtre Gauldal kommune og slipper å møte i nye runder i retten. Forliket ble inngått 11. juni.
Tilbake på ungdomsskolen
Gjennom forliket har Kirsti Ertshus fra 1. august i år fått tilbake lærerjobben ved Støren ungdomsskole, i 60 prosent stilling, og skal i tillegg ha en 40 prosent stilling knyttet til en barneskole i kommunen.
Hun får permisjon i til sammen 40 prosent, hvorav 20 prosent med lønn, for å ta videreutdanning i matematikk eller spesialpedagogikk. Kommunen vil legge til rette for at hun får fri til å delta på nødvendige studiesamlinger.
ph
Partene er enige om at det er en målsetning at hun fra skoleåret 2020 – 2021 skal ha hundre prosent stilling ved Støren ungdomsskole. Hun har derfor fortrinnsrett til å øke sin stillingsandel ved ungdomsskolen, dersom det blir ledig stilling og behov for hennes kompetanse.
Midtre Gauldal kommune har beklaget prosessen der Kirsti Ertshus først fikk en endringsoppsigelse som senere ble trukket, og på bakgrunn av det får hun en kompensasjon på 50.000 kroner.
LO-advokat om tingrettens dom: – En seier for Kirsti Ertshus og SL
Etter hovedtariffavtalen er kommunen forpliktet til å ta utgangspunkt i ansiennitet ved utvelgelsen av overtallige ved oppsigelse.
– Denne saken handlet om at kommunen også må ta utgangspunkt i ansienniteten i de tilfeller der overtallige ikke blitt sagt opp, men blir over flyttet til en annen skole, sier LO-advokat Rune Lium, som har bistått Kirsti Ertshus i saken.
Han viser til at Kirsti Ertshus vant frem i tingretten med at kommunen har forpliktet til å ta utgangspunkt i ansienniteten, og at oppsigelsen ble kjent ugyldig fordi kommunen hadde valgt å se helt bort fra ansiennitet.
Saken fortsetter under bildet.
LO-ADVOKAT: – Forlikstilbudet fra kommunen var så godt at det var enkelt å anbefale arbeidstaker å takke ja, sier LO-advokat Rune Lium.
Sidsel Valum
Kommunen hadde utelukkende tatt utgangspunkt i lærernes kompetanse og de ulike skolenes kompetansebehov.
I tingretten ble læreren tilkjent 50.000 kroner i oppreisningserstatning, og fikk dom for at endringsoppsigelsen var ugyldig.
– Tingrettens dom var en viktig prinsipiell seier både for arbeidstaker og SL, sier Rune Lium.
– Forliket en vinn-vinn-situasjon
– Forlikstilbudet fra kommunen var så godt at det var enkelt å anbefale arbeidstaker å takke ja, sier Rune Lium.
– I tillegg får hun mulighet til å ta etterutdanning for å videreutvikle seg som lærer, slik hun har ønsket seg. Hun fikk også delvis jobben ved ungdomsskolen tilbake. Arbeidstaker oppnådde faktisk dermed mer gjennom forliket enn hvis hun hadde vunnet saken for lagmannsretten. Forliket skapte en vinn-vinn-situasjon som gir et godt utgangspunkt for både arbeidstaker og arbeidsgiver til å jobbe positivt videre med utvikling av skolen og skolemiljøet, sier LO-advokat Rune Lium.
Han legger til:
– Selv om tingrettens dom ikke er rettskraftig, vil tingrettens dom fortsatt stå som et eksempel på at en oppsigelse ble underkjent, fordi arbeidsgiver ikke tok utgangspunkt i ansiennitet ved utvelgelsen.
Rådmann: – En god løsning
– Jeg mener vi har kommet fram til en god løsning, som er hensiktsmessig både for kommunen og den ansatte, sier rådmann Knut Dukane i Midtre Gauldal kommune til FriFagbevegelse.no.


Nå: 0 stillingsannonser