JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dom fra Sør-Trøndelag tingrett mot Midtre Gauldal kommune:

Lærer vant fram mot kommune – retten slår fast at oppsigelse er ugyldig

Læreren fikk medhold i Sør-Trøndelag tingrett, som slår fast at oppsigelsen av henne er ugyldig og at ufrivillig omplassering til en stilling som lærer på barnetrinnet er uriktig.
VITNET: Forbundsleder Anne Finborud (til venstre) og hovedtillitsvalgt Tonje Halten i Midtre Gauldal kommune vitnet i saken mot kommunen.

VITNET: Forbundsleder Anne Finborud (til venstre) og hovedtillitsvalgt Tonje Halten i Midtre Gauldal kommune vitnet i saken mot kommunen.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

Den enstemmige dommen falt 21. januar. Dommen blir anket av Midtre Gauldal kommune.

Læreren i Skolenes landsforbund (SL) ved Støren ungdomsskole stevnet Midtre Gauldal kommune for oppsigelse fra stillingen som adjunkt ved ungdomstrinnet og ufrivillig omplassering til en lærerstilling ved en av kommunens barneskoler.

Dette skjedde i forbindelse med en varslet nedbemanning ved Støren ungdomsskole på bakgrunn av minskende elevtall, samtidig som elevtallet på barnetrinnet i kommunen er økende.

Lærer saksøker kommune – mener hun ble omplassert på grunn av varsling

«Lite ryddig» prosess, mener tingretten

Læreren mottok skriftlig oppsigelse i brevs form fra kommunen 15. mai i fjor. Dommen fra Sør-Trøndelag tingrett beskriver prosessen rundt oppsigelsen og den senere omplasseringen til annen stilling som «lite ryddig».

På et tidspunkt da det var en pause i forhandlingene læreren hadde med kommunen på bakgrunn av at hun var blitt oppsagt, valgte kommunen å trekke oppsigelsen og omplassere henne, noe kommunen mente den hadde rett til innenfor styringsretten.

Oppsigelsen dømt ugyldig

Tingretten mener kommunen har gjort formelle feil i saken, og har for det første kommet fram til at kommunen ikke kunne trekke tilbake oppsigelsen slik det ble gjort i saken, og framhever at det ble gjort på et tidspunkt da læreren og Skolenes landsforbund (SL) hadde varslet søksmål.

Retten mener også at oppsigelsen er ugyldig og poengterer i dommen at kommunens styringsrett ikke er lovfestet. Midtre Gauldal kommune har ikke tatt hensyn til ansiennitet, kun til at kommunen hadde behov for økt kompetanse i undervisningsstillingene ved barneskolene og mindre ved ungdomsskolen.

Læreren saken gjelder har 24 års ansiennitet fra kommunens oppvekstsektor. Tingretten mener kommunen plikter å ta med ansiennitet i vurderingen i valget av hvem som skal sies opp ved en nedbemanning og at ansiennitetsprinsippet bare kan fravikes når det finnes saklig grunn til det.

I en lokal avtale mellom kommunen og de fleste fagforeningene i kommunen fra 2013, er det enighet om at «de med kortest tjeneste innenfor vedkommende arbeidsområde» skal sies opp først ved innskrenkning eller rasjonalisering. Flere lærere ved ungdomsskolen hadde langt kortere ansiennitet enn læreren saken gjelder.

Nå blir kjøretimer gyldig fravær i skolen

Tingretten: Usaklig oppsigelse

Tingretten mener at framgangsmåten til kommunen i nedbemanningsprosessen gjør oppsigelsen usaklig, går det fram av dommen.

«Med grunnlag i hovudtariffavtalen, som kommunen må vera bunden av, skulle kommunen først ha vurdert ansiennitet, og så eventuelt sett på om andre forhold gav grunnlag for å fråvike ansiennitetsprinsippet. Også dei lokale avtalane tilseier ein utveljingsprosess i ei slik rekkjefølgje», skriver tingretten i dommen.

I dommen heter det også at dersom det ikke blir tatt hensyn til ansiennitet ved nedbemanning, vil det kunne bidra til å gjøre utvelgelsen av dem som blir oppsagt mindre forutsigbart, og at det i verste fall vil kunne bidra til å uthule eller svekke stillingsvernet.

Mener varsling ikke ble gjengjeldt

Sør-Trøndelag tingrett har ikke gitt læreren saken gjelder medhold i at det er noen sammenheng mellom oppsigelsen og at hun hadde varslet om dårlig arbeidsmiljø.

«På same måten er det heller ingenting som tydar på at (navn på læreren) sin medlemskap i SL har hatt noko å seie for at ho vart sagt opp», står det i dommen.

Sør-Trøndelag tingrett dømmer Midtre Gauldal kommune til å betale læreren femti tusen kroner i erstatning og til å dekke saksomkostningene hennes i forbindelse med rettssaken.

Prosessfullmektig for læreren har vært LO-advokat Rune Lium. Prosessfullmektig for Midtre Gauldal kommune har vært KS-advokat Cecilie Roaldsøy Sæther.

Kan rektor bestemme at vi skal ha planleggingsdag på kveldstid i stedet for på dagen?

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse