Arbeidsrettssak
Læreren ble omplassert og uthengt som mobber i lokalavisa. Nå har kommunen snudd
Læreren saksøkte kommunen etter å ha blitt omplassert til en annen skole. Nå har hun inngått forlik med kommunen.
Læreren ble omplassert mot sin vilje. Onsdag inngikk hun forlik med kommunen.
Rune Stoltz Bertinussen / NTB
sidsel@lomedia.no
Læreren i 50-årene har vært ansatt ved samme barneskole i Troms og Finnmark fylke i rundt 15 år.
Etter mistillit fra en stadig større gruppe foresatte, ble læreren overflyttet til en annen skole.
Mandag 19. juni startet rettssaken i Senja og Nord-Troms tingrett i Tromsø. Læreren møtte arbeidsgiveren, en liten kommune, i en rettssak det var avsatt fem dager til.
Onsdag denne uka inngikk læreren forlik med kommunen.
Bakgrunn: Læreren ble omplassert og uthengt som mobber i lokalavisa. Nå møter hun kommunen i retten
Kommunen har snudd i saken
Kommunen mente i utgangspunktet at det var innenfor arbeidsgivers styringsrett å flytte læreren på permanent basis til naboskolen, på bakgrunn av foreldreklager og 9A-saker (opplæringsloven).
Da hun i fjor ble omplassert mot sin vilje, søkte læreren permisjon og fikk jobb ved en skole i en annen kommune fram til slutten av skoleåret 2023–2024.
Nå har kommunen snudd og gått tilbake på at hun skal omplasseres permanent.
Som del av forliket har læreren fått sikkerhet for at hun kan få permisjon fram til begynnelsen av skoleåret 2025–2026, dersom hun søker om det. Etter det får hun tilbake sin gamle lærerjobb.
– Forliket er i tråd med det arbeidstakersiden hele tiden har hevdet, nemlig at arbeidsgiver ikke kan overflytte læreren på permanent basis til naboskolen, skriver LO-advokat Eirik Pleym-Johansen i en kommentar til forliket i en epost.
Han har vært prosessfullmektig for læreren.
– Da det under hovedforhandlingen ble klart at kommunen var villig til å gå tilbake på dette, og læreren uansett hadde permisjon fra sin stilling, ble dette en god løsning. Læreren er også fornøyd med at kommunen beklager og anerkjenner den belastningen som saken har vært for læreren og hennes familie, skriver Pleym-Johansen videre.
– En viktig prinsipiell sak
– Dette har vært en viktig og prinsipiell sak for oss i Skolenes landsforbund. Og ikke minst, et ledd i en viktig kamp for vernet til ansatte i skolen etter innføringen av opplæringslovens paragraf 9A, skriver forbundssekretær Jeanine Norstad i en epost rett etter at forliket ble inngått.
– Det kan ikke være slik at elever og foresattes subjektive opplevelser alene er saklig grunn til å foreta endringer i arbeidsforholdet til en ansatt, skriver Norstad videre.
– Denne konkrete saken har pågått over tid og har vært en stor belastning for både medlemmet, samboer og deres felles barn. Som et resultat av belastningen har medlemmet søkt permisjon for å ta et vikariat utenfor kommunen, men vi er glad for at vi kom til enighet med kommunen om at medlemmet skal tilbake til sitt faste arbeidssted skoleåret 2025–2026, tilføyer Jeanine Norstad.