Lønnsoppgjøret 2022
Lærerstreiken fortsetter: – Vi snakker sammen
Klokka 12 søndag begynte partene i lærerstreiken et nytt møte hos Riksmekleren. To timer senere forlot Utdanningsforbundet møtet, fulgt av Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund.
Forhandlingsdelegasjonen fra Skolenes landsforbund på vei inn til Riksmekleren. Fra venstre Jon Oddvar Holthe, forbundsleder Mette Johnsen Walker og Bodil Gullseth.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
Det er riksmekler Mats Wilhelm Ruland som har invitert partene til møtet i Oslo i dag. I forkant av møtet svarte riksmekleren på spørsmål fra frammøtt presse.
Han fortalte at det ikke er uvanlig så langt ut i en streik at det skjer og at det ikke er noen spesiell grunn til at han har innkalt partene i dag.
Tvungen lønnsnemnd ikke Riksmeklerens mandat
På spørsmål om tvungen lønnsnemnd svarte han at det er noe som ligger utenfor Riksmeklerens mandat og at det er staten som eventuelt griper inn med tvungen lønnsnemnd.
– Vi har invitert partene for å prøve finne en løsning, sa riksmekler Ruland.
Han understreket også at bakteppet med mange barn og unge som er berørt etter at de har mistet mye gjennom pandemien er alvorlig.
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland
Sidsel Valum
Fra arbeidstakersida deltar Skolens landsforbund (SL), Utdanningsforbundet og Norsk Lektorlag, mens KS representerer arbeidsgiverne i alle kommuner og fylker utenom Oslo som ikke er i streik.
Bakgrunn: Derfor er det så vanskelig å løse lærerstreiken
Skolenes landsforbund håper på enighet
– Vi håper at vi kommer til en enighet, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund da hun er på vei inn til møtet sammen med første nestleder Jon Oddvar Holthe og andre nestleder og streikeansvarlig Bodil Gullseth. De representerer forhandlingsutvalget i SL i forhandlingene.
Lørdag offentliggjorde Utdanningsforbundet sitt forslag til løsning.
– Vi synes det er rart ut fra at det er veldig tydelig i arbeidstvistloven at det er Riksmekleren som skal føre prosessen og ikke organisasjonene. Derfor synes vi det er rart å gå ut i pressen med både tilbud og motkrav, sier Bodil Gullseth.
Her forlater Skolenes landsforbund kontoret til Riksmekleren. Fra høyre forbundsleder Mette Johnsen Walker, første nestleder Jon Oddvar Holthe og andre nestleder og streikeansvarlig Bodil Gullseth.
Sidsel Valum
Alle lærerorganisasjonene forlot møtet
Ved 14.00-tida forlot Utdanningsforbundet møtet, tett fulgt av Norsk Lektorlag mens Skolenes landsforbund fortsatt ble værende sammen med KS og Riksmekleren.
– Hvorfor ble dere så lenge igjen?
– Vi trengte noen avklaringer med vårt forhandlingsutvalg. Det er ikke så enkelt på en søndag, sier Mette Johnsen Walker.
Forhandlingsutvalget i SL består av forbundsstyret som er spredt rundt i landet og denne søndagen ikke var samlet i Oslo.
– Dessuten har vi ikke vært i denne prosessen like lenge som Utdanningsforbundet, tilføyer streikeansvarlig i SL, Bodil Gullseth.
– Vi er fortsatt i en prosess og gjør det vi kan for å komme fram til en løsning men det er vanskelig, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.
– Dere har vært kritiske til utspillet fra Utdanningsforbundet lørdag. Hvordan er kontakten mellom lærerorganisasjonene nå?
– Vi snakker sammen, sier Mette Johnsen Walker.