JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer vold og trusler i Oslo-skolene

– Det går på psyken løs, sier hovedverneombud i Oslo, Einar Osnes, om belastningen for lærere og andre som opplever vold og trusler.
VOLD ØKER: - Trusler og vold i skolen øker, sier hovedverneombud i Oslo, Einar Osnes. Her holder han innlegg for Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund.

VOLD ØKER: - Trusler og vold i skolen øker, sier hovedverneombud i Oslo, Einar Osnes. Her holder han innlegg for Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund.

rasjon: colourbox.com

Hovedverneombud i Oslo, Einar Osnes, besøkte kurset til Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund (SL) i oktober. Han er en av tre som er hovedverneombud i Utdanningsetaten, og er den av dem som jobber mest med saker som dreier seg om vold og trusler.

Vold og trusler øker

– Vold og trusler øker. Det har vært økende henvendelser til meg om slike saker, sa Einar Osnes.

Dagsavisen og andre medier har som kjent rapportert om vold mot lærere i Oslo-skoler i høst.

Einar Osnes informerte om at verneombudet ved skolen har rett til å stanse farlig arbeid, og at det også omfatter situasjoner hvor skoler unnlater å sette inn tiltak mot utagerende elever. Han understreket at det også kan gjelde krenkelser, som når en elev stadig kaller læreren for «hore».

– Verneombudet bør ta kontakt med oss først. Det er viktig å gå fram på riktig måte, sa han.

Følg I skolen på Facebook

Utagerende 6-åringer

– 6–7-åringene er de elevene som er mest voldelige. De modner og utvikler impulskontroll, men det skjer ikke med alle. Det er kjempeviktig å sette inn tidlig innsats for å hjelpe de ungene, sa Einar Osnes.

Det å bli utsatt for vold, er ikke alltid lett å takle i ettertid.

– Vi er veldig ulike når det gjelder hvor mye vi tåler av vold og trusler, sa Einar Osnes.

– Lærerne må få mer kontroll over sine arbeidsoppgaver

Beredskap viktig

Skolene bør ha beredskapsplan for vold og trusler, og en debriefingsplan for dem som rammes, understreket Einar Osnes. Han oppfordrer skolene til å forebygge ved å ha informasjon tilgjengelig om utfordringer knyttet til enkelte elever eller elevgrupper, og til å utarbeide risikovurdering og tiltak.

– Skolen bør sørge for rutiner for å registrere alle hendelser, og at rapporter om hendelser eller skader blir behandlet i lokalt arbeidsmiljøutvalg (AMU).

Alvorlige hendelser skal varsles til politi og nødetat, områdedirektør, etatshovedverneombud og Arbeidstilsynet.

– Det er skolen og ikke læreren som er utsatt for vold som skal varsle politi, sa Einar Osnes.

Ny studentorganisasjon i SL

Flertall på Stortinget for en times fysisk aktivitet på skolen hver dag

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse