Arbeidstid for lærere
Nå har Skolenes landsforbund rett til å forhandle i Osloskolen
Alle SL-klubber i Oslo kan i år kreve å delta i forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale på den enkelte skole.
I fjorårets hovedoppgjør fikk SL gjennomslaget som gir tillitsvalgte rett til å forhandle om lærernes arbeidstid. – Det er viktig å bruke denne retten, sier fylkesleder Roger Vinje i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
– Det er viktig å bruke denne retten til å sitte ved bordet når det skal forhandles om arbeidstidsavtalen, og til å være med på å signere den, er oppfordringen fra fylkesleder Roger Vinje i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund.
Han understreker at det er en forutsetning at SL har en aktiv klubb som består av minimum to medlemmer, hvorav en må være lærer, for å få delta i forhandlingene om arbeidstidsavtalen med arbeidsgiver på den enkelte skole.
Fristen for forhandlingene i Osloskolen er 1. april.
Et gjennombrudd i fjorårets hovedoppgjør
Det har i årevis vært en verkebyll for SL og også Norsk Lektorlag at et forbund ifølge en bestemmelse i Oslo kommune må ha over 17,5 prosent av medlemmene for å ha rett til å forhandle om særavtaler, som lærernes arbeidstidsavtale.
I fjorårets hovedoppgjør fikk SL, sammen med Lektorlaget, Fagforbundet, Creo og flere andre forbund som har lærere som medlemmer, gjennomslag for en tilslutningsavtale til hovedtariffavtalen i Oslo kommune («Særbestemmelse mellom Oslo kommune og Utdanningsforbundet» i del C, Dokument 25) som gir tillitsvalgte rett til å forhandle om lærernes arbeidstid.
Et viktig framskritt for SL
Fylkesleder Roger Vinje slår fast at det skjedde et gjennombrudd i den gamle kampsaken for SL i fjor, men at målet ikke er nådd ennå.
– Vi skal kjempe videre for å bli part i avtalen. I dag er det en avtale Utdanningsforbundet eier. Det blir et krav fra SL ved hovedoppgjøret i 2024, sier fylkeslederen.
Er du tillitsvalgt i SL? Disse kursene kan du melde deg på i 2023