Nå kan du snart ta fagbrev med full lønn
Regjeringen ønsker at det skal bli lettere for voksne personer i full jobb å ta fagbrev, og lanserer en tredje vei til fagbrevet.
Torbjørn Røe Isaksen traff arbeiderne før han la fram meldingen om Fagskoleutdanningen.
Tri Nguyen Dinh
Kunnskapsministeren vil gjøre det enklere for dem som er i full jobb å ta fagbrev.
– Med fagbrev får den enkelte bedre lønns- og karrieremuligheter, og bransjen får faglært arbeidskraft, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagsavisen.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
To veier
Dagens regelverk gir i hovedsak to veier til fagbrev for dem som er i jobb.
* Den ene er å bli lærling i to år.
* Den andre er å ta fagbrev som praksiskandidat etter å ha jobbet fulltid i fem år.
Disse to veiene har imidlertid noen begrensninger som gjør det mindre attraktivt for dem som allerede er i jobb å ta fagbrev. Å bli lærling betyr at de mister inntekt. Å bli praksiskandidat krever at du venter fem år eller lenger hvis du har deltidsstilling i for eksempel helsesektoren.
Derfor vil statsråden ha en tredje vei – «Fagbrev på jobb».
Da kan du ta fagbrev mens du har lønnet jobb. Du trenger kun ett års fulltidsjobb for å søke om å inngå en kontrakt med fylkeskommunen og arbeidsgiver, som gir veiledning og opplæring som leder fram til fagprøven. Kontraktens varighet vil avhenge av den enkeltes realkompetanse. For noen kan det holde med opplæring i under ett år, mens maksimal varighet er fire.
– Ulempen med dagens ordning er at mange ikke har lyst til å gå ut av arbeidet for å få tatt fagbrevet, sier Røe Isaksen.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Utvides
– Forslaget er jobbet med lenge, og er opprinnelig fra den siste yrkesfagmeldingen som Kristin Halvorsen la fram, sier Røe Isaksen.
Et enstemmig storting vil at dette skal innføres som en landsomfattende ordning.
– De erfaringene vi har fra de seks forsøksfylkene er gode. Derfor utvider vi nå tilbudet til hele landet, sier Røe Isaksen.
Ordningen «Fagbrev på jobb» er del av regjeringens satsing på livslang læring og yrkesfag, og tiltaket ble varslet i meldingen «Fra utenforskap til ny sjanse».
– Det vi må passe oss for er at vi ikke svekker innholdet i fagbrevet, sier kunnskapsministeren.
– Det vil være de samme kravene til dem som tar fagbrev gjennom «Fagbrev på jobb», sier han.
• Så lenge lever folk i ditt yrke
En ny sjanse
Kunnskapsministeren sier at dagens ordning er altfor rigid, og at regjeringen ønsker at voksne personer skal kunne ta fagbrevet etter å ha vært i jobb noen år.
– Er du 19 er det greit å starte som lærling. Men det er ikke like greit når du er 29, og har hus og familie å ta hensyn til. Da er du avhengig av inntekten, sier Røe Isaksen.
Mange av dem som tar fagbrev gjennom ordningen «Fagbrev på jobb», har droppet ut av videregående skole av ulike årsaker.
– Dette vil føre til at mange får en ny sjanse, sier han.
Saken ble lagt ut til høring mandag.