Lønnsoppgjøret 2022
Stor oppslutning i Skolenes landsforbund om streik
Vi har fått gode tilbakemeldinger fra våre medlemmer på at vi gikk til brudd, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker. 7. juni kan streiken være et faktum.
Forbundsleder Mette Johnsen Walker forteller om stor oppslutning blant medlemmene for streik.
Jan-Erik Østlie
sidsel@lomedia.no
Meklingen i hovedtariffoppgjøret for ansatte i KS-området startet lørdag 21. mai med frist klokka 24 natt til tirsdag 24. mai.
Etter over 12 timer på overtid stemte LO kommune, Unio kommune, YS kommune, Akademikerne og KS ja til en avtale med en ramme på 3,84 prosent.
Skolenes landsforbund (SL), som er del av LO Kommune, stemte nei. Det gjorde også Norsk Lektorlag – som er en del av Akademikerne. Utdanningsforbundet – som er en del av Unio – stemte blankt.
Dermed kan det gå mot lærerstreik før begynnelsen av skolenes sommerferie.
Derfor sa SL nei
– Med en ramme på 3,84 prosent tar vi ikke igjen den mindrelønnsutviklingen som lærre og andre yrkesgrupper som ligge øverst på lønnsstigen i KS-området har hatt de siste årene, sier Mette Johnsen Walker. Hun understreker at det ikke bare gjelder lærere, men en lang rekke andre yrkesgrupper innen kapittel fire.
– Hva var smertegrensen?
– Vi ville helst se firetallet men det siste tilbudet var på 3,84, så vi kom aldri så langt at vi kunne diskutere det, sier hun.
SL-lederen understreker at dette gjelder lønna til folk med høyere utdanning som LO er opptatt av å rekruttere flere av gjennom blant annet prosjektet LO for alle.
– Resultatet traff godt for de andre forbundene som organiserer for eksempel fagarbeidere og sykepleiere og for dem som jobber turnus – og det synes vi er bra. Men for dem med høyest utdanning, var rammen for lav, sier hun.
Kan bli streik fra 7. juni
Fordi SL er en del av LO Kommune har forbundet en karantene på fjorten dager for å varsle streik.
Det samme gjelder Lektorlaget og Utdanningsforbundet som er med i henholdsvis Akademikerne og Unio. Andre nestleder Bodil Gullseth anslår at en eventuell streik vil kunne bli en realitet fra 7. juni.
Først må forbundet ha avklaringer med Riksmekleren og KS og varsle nye plassoppsigelser. SL må også ha en formell godkjenning for streik fra LO. Dersom det blir streik fra 7. juni anslår Gullseth at de ikke vil ta ut like mange i streik i den første fasen som er cirka fjorten dager før sommerferien starter. Forbundet vil planlegge opptrapping med uttak av flere fra skolens begynnelse i august.
– Vi planlegger nå en streik på linje med den vi hadde i forbindelse med brudd i forhandlingene om lærernes arbeidstidsavtale i 2014, sier Johnsen Walker.
Takker medlemmene
Forbundsstyret er forhandlingsutvalg for SL og har vært samlet på samme hotell som forhandlingsdelegasjonen til LO Kommune under meklingsinnspurten. Forbundsleder Mette Johnsen Walker og andre nestleder og hovedkasserer Bodil Gullseth har forhandlet på vegne av SL.
– Vi har konferert med forbundsstyret løpende. Et enstemmig forbundsstyre støttet beslutningen om brudd, sier hun.
Kort tid etter at SL varslet brudd inviterte de til et møte med medlemmer via Teams for å informere om beslutningen.
– Over hundre av våre medlemmer deltok på møtet. Vi planlegger flere slike møter framover. Jeg vil gjerne takke våre medlemmer for de mange gode tilbakemeldingene og rådene vi fikk. Det er mange gode strateger blant våre medlemmer, sier forbundslederen.
Positiv til samarbeid
Lektorlaget og Utdanningsforbundet planlegger også streik.
– Vi vil ta kontakt med dem for å sondere om det er grunnlag for et samarbeid, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.