S" />

Lederskifte

Terje Moen takker for seg etter åtte år som sentralt tillitsvalgt for Skolenes landsforbund

– Den største utfordringen har vært Høyre-regjeringa, sier avtroppende første nestleder Terje Moen (61).
RYDDER KONTORET: Avtroppende første nestleder Terje Moen rydder seg ut av kontoret i Folkets Hus etter åtte år som første nestleder.

RYDDER KONTORET: Avtroppende første nestleder Terje Moen rydder seg ut av kontoret i Folkets Hus etter åtte år som første nestleder.

Sidsel Valum

I begynnelsen av juni rydder avtroppende første nestleder Terje Moen de siste papirene ut av skuffer og hyller i kontoret sitt i fjerde etasje i Folkets Hus i Oslo med utsikt over Youngstorget. Uka etter går turen over fjellet til Bergen hvor ektefellen venter på å se mer til en mann som siden 2013 har vært pendler med hybel i Oslo.

De siste arbeidsdagene før sommeren skal Terje Moen jobbe fra hjemmekontor og delta på møter via Teams, noe som har vært den vanlige praksisen på forbundskontoret siden koronapandemien brøt ut i mars 2020.

Åtte år med Høyre-regjering

Terje Moen ble valgt som første nestleder på landsmøtet i 2013 og gjenvalgt i vervet på landsmøtet i 2017.

– Hva har vært de største utfordringene disse åtte årene?

– Høyre-regjeringa. Det startet med Torbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister. Han kastet tusen baller opp i lufta og overøste oss med endringer som skulle gjøres i norsk skole. Det virket som om de hadde hastverk, men så fikk de fire nye år med stortingsvalget i 2017. Norsk skole er blitt fullstendig forandra, sier Terje Moen.

Han trekker linjene tilbake til Kristin Clemet og Kunnskapsløftet i 2006 og mener Høyre hele tida har hatt en plan om å rigge samfunnet og skolen for en storstilt privatisering.

– Det har vært om å gjøre at den offentlige skolen skulle framstå som så dårlig som mulig for å få folk til å velge private løsninger, mener Terje Moen.

– Hva mener du SL har hatt mest gjennomslag med i de siste åtte årene?

– Arbeidstidskonflikten som endte med streiken i 2014. KS ønsket en arbeidstidsavtale som ville fratatt lærerne deres pedagogiske frihet. Heldigvis ser det ut til at begge parter nå har akseptert den gjeldende avtalen på tross av svakheter.

En garvet tillitsvalgt

Terje Moen har bakgrunn som kokk og yrkesfaglærer. Han hadde mange år bak seg som kokk og stuert i handelsflåten før han ble yrkesfaglærer. I et intervju med I skolen da han tiltrådte som første nestleder i 2013, fortalte han at han har vært tillitsvalgt helt siden han gikk på ungdomsskolen og på ulike arbeidsplasser opp gjennom årene.

Han kom til vervet som første nestleder i 2013 fra vervet som fylkesleder i det tidligere fylkeslaget SL Sør-Trøndelag. Som første nestleder har han deltatt i mange forhandlinger disse åtte årene sammen med avtroppende forbundsleder Anne Finborud. De to har sammen frontet SL i lønnsoppgjør, arbeidstidsforhandlinger og andre saker SL sentralt har deltatt i.

– Mette Johnsen Walker og Jon Oddvar Holthe overtar 1. august som det nye radarparet til SL i forhandlinger. Hvilket råd vil du gi til dem?

– Det tror jeg kommer til å gå veldig bra. Mette har solid forankring i grunnskolen og Jon Oddvar har stor dedikasjon til yrkesfagene – de vil utfylle hverandre godt. Anne og jeg har ikke alltid vært enige om alt, men vi har tatt uenighetene i enerom og fremstått enige utad. Det er mitt eneste råd, men de kommer fort til å lære seg hva som skal til, sier Terje Moen.

Blir pensjonist

Fra og med 1. august er Terje Moen pensjonist, men han har ikke tenkt å ligge på latsida.

– Jeg har vært i kontakt med Kirkens Bymisjon for å delta i en vaktmestergruppe som utfører lettere vedlikeholdsoppgaver og så kommer jeg til å jobbe noe med organisasjonsarbeid for Norske Kokkers Landsforening, blant annet med vedtektene, forteller han.

Han er ikke helt ferdig med engasjementet sitt for Skolenes landsforbund. Han ble valgt inn i det nye pensjonsutvalget på landsmøtet i april i år.

– Jeg har jobbet mye med pensjon de siste årene og mener jeg har fått stor innsikt selv om jeg ikke er noen ekspert, sier han.

Når sommerferien kommer, røper den avtroppende første nestlederen Terje Moen at det er båtliv og ferie i Norge med bobil som venter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse