Skolenedleggelser
Vedtok å legge ned to videregående skoler i Østfold
– Regjeringa burde gjort mer for å hindre nedleggelser, sier fylkesleder Linn-Merete Hammerstad.
Fylkesleder Linn-Merete Hammerstad i SL Østfold er skuffet over at regjeringa ikke har gjort mer for å redde skolene og utdanningstilbudet i Østfold.
Henrik Jonassen
sidsel@lomedia.no
Fylkespolitikerne i Østfold har vedtatt å legge ned to videregående skoler i Sarpsborg.
– Regjeringa sier at de ønsker mer praktiske fag og et utdanningstilbud som bransjer og næringslivet etterspør. Jeg mener derfor at de burde ha gjort mer for å opprettholde drifta av skolene og kommet med krisepakker, sier fylkesleder Linn-Merete Hammerstad i Skolenes landsforbund (SL) Østfold.
Da forslaget om nedlegginger ble kjent i oktober, fortalte fylkeslederen at mange ansatte er bekymret for elevene og kjenner på uro for arbeidsplassene sine.
Frykter for yrkesfagene
Fylkeslederen trekker spesielt fram at vedtaket innebærer at fylkeskommunen må kutte over 20 millioner kroner i faget Yrkesfaglig fordypning (YFF).
– Jeg er veldig bekymret for hvordan det vil slå ut for elevene og at lærerne ikke vil få det antall timer i YFF som de var tiltenkt, sier Linn-Merete Hammerstad.
Hun er selv lærer på yrkesfaglige Borg videregående skole, en av skolene som er vedtatt nedlagt. Der leder hun en SL-klubb med 30 medlemmer.
Ved Greåker videregående skole har SL fem medlemmer. Nå frykter hun at elever i fylket vil få et dårligere tilbud innenfor yrkesfag.
Greåker og Borg videregående skoler blir ifølge vedtaket lagt ned når nye egnede lokaler står klare i Fredrikstad og Sarpsborg. Planen er at elevene skal flyttes til andre skoler der klassene blir større, pluss at enkelte linjer legges ned.
– Vi har fått anslått at det ikke vil skje før tidligst 2029. Vi er ikke tjent med nedleggelser, og økning av antall i elever i klassene er aldri en god løsning, sier Linn-Merete Hammerstad.
Hun mener det også er usikkert hvordan det vil slå ut for elevene, og at mange av dem kanskje vil få lang skolevei.
174 høringssvar
Bakgrunnen er at Østfold fylkeskommune sier de må spare 344 millioner kroner de neste fire årene, hvorav utdanningssektoren må ta en andel på 167 millioner kroner.
Fylkeskommunedirektøren la fram sin innstilling 7. november. Forslaget har vært igjennom en ekstern høringsrunde, og det har kommet 174 høringssvar.