Det kan være vanskelig å snakke med barna sine om den nye hverdagen som arbeidsledig.
Colourbox
Snakk med barn om arbeidsledighet
Hvordan snakker du med barn om at du har mista jobben? Her er psykologens sju råd
Nær 200.000 nordmenn er helt eller delvis arbeidsledige. Barna kan merke konsekvensene mer enn de voksne, mener barnepsykolog.
ida.bing@lomedia.no
– En god del vil oppleve det å miste jobben som en krise. Spesielt en aleneforsørger, eller hvis både mamma og pappa mister jobben. Da treffer det ekstra hardt, sier Karianne Framstad Holden, kommunepsykolog i Verdal kommune og psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi.
Uro, engstelse, bekymring, sinne og tristhet er normale reaksjoner som kan oppstå i en slik krisesituasjon. Det er også reaksjoner som de minste merker godt.
– Barna kan merke disse reaksjonene på de voksne. De tar også lett på seg skyld for endringer i familiesituasjonen, som for eksempel at pappa ikke kan gå på jobb lenger.
Hør psykologens råd om hvordan du skal snakke med barn om arbeidsledighet:
podkast barn og ledighet
Barn har store antenner
Holden er i tillegg klinisk familiepsykolog og universitetslektor ved NTNU, ved regionalt kunnskapssenter for barn og unge. Gjennom mange års erfaring vet hun at barn lett plukker opp endringer på hjemmebane.
– Barn har veldig store antenner. De merker foreldrenes stemningsleie nesten før foreldrene selv. De reagerer særlig på endringer. At pappa som før var aktiv, sitter masse i sofaen med egne tanker og bekymringer, og er ukonsentrert, for eksempel.
• Jobbkrisa: Arbeidsledighet kan utløse traume. Her er psykologens råd
Her er psykologens råd om hva du bør gjøre hvis du som forelder blir arbeidsledig.
1. Vær åpen om hva som har skjedd
Det er viktig å fortelle barna om endringene som følger av at en forelder ikke er på jobb, fordi fantasien til barn kan være verre en virkeligheten, forklarer psykologen.
– Det er lurt å være åpne for barn og fortelle om det som har skjedd, understreker Holden.
– Når er barna «store nok» til å forstå alvoret av at mamma eller pappa har mista jobben?
– Tidligere enn vi tror. Vi kan snakke med 3-åringer om dette, men de forstår jo ikke alvoret helt. Den øker med alderen, men man kan snakke om at for eksempel «mamma gråter fordi jeg har mistet jobben. Det har ikke noe med deg å gjøre eller noe du har gjort», sier Holden.
Psykologen mener det er en utbredt misforståelse at barn må skånes for sannheten.
– Det som er viktig, er hvordan vi forteller sannheten. At informasjonen vi gir er tilpasset barnets alder og utvikling. Min erfaring som klinisk psykolog, er at du kan snakke med barn om alt.
Når foreldre strever med å være åpne om viktige familiehendelser overfor barn, så er det som regel velmenende fra foreldrenes side, forklarer Holden.
– De gjør det som regel for å skåne barna, men vi vet fra erfaring at det kjente ordtaket «ærlighet varer lengst» også gjelder i denne sammenheng.
Åpenheten rundt forandringen i hjemmet gir imidlertid barna mulighet til å bruke energien på sin videre utvikling.
– Barn skal få være barn, understreker psykologen.
2. Understrek at det ikke er barnas skyld
Barn vil ha lettere for å ta på seg skyld for endringene som oppstår i en familiesituasjon, forklarer Holden.
Særlig de yngre barna, fra 2 til 7 år, er i en utviklingsfase hvor de har noe som heter magisk tenkning, hvor skyldfølelsen kan forsterkes:
– De kan tro de har overnaturlige krefter, slik at de kan endre det ytre miljøet gjennom tankene de har. For eksempel kan en 5-åring tenke: «Hvis jeg bare hadde hatt det ryddig nok på rommet, så hadde ikke pappa mista jobben».
Karianne Holden Framstad er kommunepsykolog i Verdal kommune.
Verdal kommune
3. Ikke bebreid seg selv
Holden tror det er mange foreldre som kjenner på selvbebreidelse og skamfølelse, når de har mista jobben. De som er blitt arbeidsledige i forbindelse med koronapandemien, føler kanskje mindre skam fordi det er så mange som nå har mistet jobben samtidig. Likevel kan det være vanskelig for mange å snakke om.
– Min erfaring som klinisk psykolog, er at skambelagte ting generelt er viktig å snakke om. Ofte kan familiehemmeligheter skape mer utrygghet og uro i familiene.
4. Signaliser at du har kontroll selv om det er vanskelig økonomisk
Flere nordmenn har vært permittert siden mars. For mange innebærer det en hverdag med dagpenger og redusert inntekt.
– Hvis man er i en vanskelig økonomisk situasjon, så er det ekstra viktig for barnet at vi voksne signaliserer at dette har vi kontroll på, sier Holden.
5. Ikke vær redd for å ta imot hjelp
I enkelte tilfeller trenger foreldre ekstra støtte fra andre voksne for å takle situasjonen. Da er det viktig at foreldrene tar imot hjelp, for at de skal klare å stå i den krevende situasjonen overfor barna sine over tid, understreker Holden.
– For eksempel kan man si til gutten eller jenta at «det er ikke rart at du kan kjenne at du ble redd eller lei deg på grunn av at mamma har mista jobben, men det her skal vi voksne klare og vi er her for å passe på deg og vi får hjelp. Det er ingen sin skyld, vi har rett og slett vært uheldige».
• Jobbkrisa: Flere må omskolere seg for å finne ny jobb, men er helse- og sosialfag noe å satse på?
6. Prøv å opprettholde en normal hverdag og sett barnas behov først
– Rutinene er krykkene våre i en travel hverdag. De er kjempeviktige for å skape trygghet. Normaliteten som rutinene gir, fremmer trygghet, sier Holden.
Dermed bør de normale rutinene og strukturen som arbeidslivet til foreldrene gir, opprettholdes.
– Det vil si å sette på vekkerklokken til samme tid, til tross for at det ikke er en jobb som må nås, sier Holden.
Normalitet vil også innebære at barnas behov blir ivaretatt. Det kan være så enkelt som at de voksne fortsetter å sørge for at barna kommer seg på fotballtrening og andre aktiviteter.
– Når en pappa kjenner han er nedfor, at alt er tung og at han helst vil ligge på sofaen, så er det viktig å sørge for at barnets behov kommer først.
7. Det du gjør er godt nok
– Det er viktig at foreldre husker på at all atferd hos barna ikke nødvendigvis handler om den nye familiesituasjonen, sier Holden.
– Akkurat som barn, tar også foreldre lett på seg skyld. Skyld er jo i så måte noe positivt, fordi det maner til ansvarsfølelsen hos foreldre. Men det er viktig at skyldfølelsen ikke blir for stor hos foreldre, da den stjeler mye energi. Faktum er at foreldrene rett og slett har hatt uflaks.
Holden understreker at hennes erfaring er at de aller fleste foreldre som regel gjør så godt de kan overfor barna sine, og at det er godt nok.
Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB