JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knusende kritikk

«Saudi-Arabias velstand er bygd på slitet til arbeidere som opplever rituell pisking, tortur og blir fratatt grunnleggende friheter.»

Det skriver Den internasjonale faglige samorganisasjonen i en rapport som ble overlevert Verdens Handelsorganisasjon (WTO) onsdag. WTO gjennomfører denne uka sin årlige gjennomgang av Saudi Arabias handelspolitikk.

IFS konkluderer sin rapport med at det erkekonservative kongedømmet bryter samtlige av de såkalte kjernekonvensjonene om arbeidstakerrettigheter.

Fagforeninger er forbudt i Saudi Arabia, minner generalsekretær Sharan Burrow i IFS om da rapporten ble lagt fram.

– Ansatte har bare anledning til å organisere seg i såkalte «arbeiderkomiteer», som også må ha deltakelse fra myndighetene og fra arbeidsgiveren. Fagforeninger, kollektive forhandlinger – og til og med offentlige demonstrasjoner – er forbudt.

Rapporten påpeker også diskrimineringen av kvinner ved at de er utestengt fra det meste av arbeidslivet. Kvinner som er i arbeid tjener dessuten 84 % mindre enn menn i tilsvarende jobber, ifølge IFS-rapporten.

Det er likevel i første rekke landets 8,3 millioner gjestearbeidere som lever under kummerlige forhold, mener IFS. I særdeleshet gjelder det de 1,5 millioner kvinnene fra Nepal, Indonesia og Filipinene som jobber som hushjelper hos velstående saudiere. Mange av dem arbeider under slaveliknende forhold.

I IFS-rapporten fortelles det blant annet om en nepalesisk hushjelp som ble satt fri tidligere denne måneden, etter å ha vært holdt i fangenskap av sin arbeidsgiver i 21 måneder. Kvinnen ble stengt inne, torturert og foret med en brødskive om dagen etter at hun forsøkte å rømme, ifølge IFS.

– Det er på tide å rydde opp i den saudiarabiske økonomien og gi alle arbeidstakere rett til å organisere seg, gjennomføre kollektive forhandlinger og streike, konkluderer IFS-generalsekretær Sharan Burrow.

LAST NED: IFS-rapporten om Saudi Arabia (engelsk tekst)

Warning
Annonse
Annonse