JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener regjeringen må komme på bane for å redde luftfarten.

1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener regjeringen må komme på bane for å redde luftfarten.

Eirik Dahl Viggen

Koronakrisa:

Arbeidslivet ga innspill til regjeringa: Dette må til for å unngå masseoppsigelser

LO ba regjeringa om krisehjelp til luftfarten og tiltak for å sikre nye arbeidsplasser.25.06.2020
15:15
25.06.2020 19:29

ida.bing@lomedia.no

Torsdag formiddag møttes partene i arbeidslivet for å gi innspill til regjeringen om hva de mener må på plass av løsninger fremover mot høsten.

Arbeidslivet ble invitert av finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V), som ville gi partene mulighet til å komme med sine syn.

– Krisen er langt ifra over. Vi trenger å gå over i en fase hvor vi ikke nødvendigvis trenger akutthjelp, men må sikre aktivitet, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, til FriFagbevegelse.

Han forteller om et godt møte.

– Jeg opplever absolutt at regjeringen lytter, og at vi rundt bordet var enige om at det kommer nye utfordringer til høsten, sier Almlid.

– Først må det skapes nye jobber. Det skjer ikke nå. Nå handler det om å bevare de arbeidsplassene som faktisk finnes, sier Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i LO.

LO, NHO, Virke, Unio, KS, Akademikerne, Spekter, YS og SMB Norge var til stede under møtet.

Luftfarten ble sentralt

Regjeringa ble utfordret på spørsmål om luftfarten under torsdagens møte.

Følsvik i LO tok opp situasjonen for SAS, hvor både LO og Norsk Flygerforbund har pekt på en statlig løsning:

– Vi er i en ekstremsituasjon. Luftfarten er kanskje den bransjen som er hardest rammet nå, sa Følsvik og la til:

– Masseoppsigelser truer rett rundt hjørnet. Ikke bare flygende personell, men også tusenvis av bakkeansatte, vektere og ikke minst andre næringer som er helt avhengig av at norsk luftfart fungerer.

Norge må ta et ansvar i disse krevende tider, pekte Følsvik på, og mener den norske regjeringen må bli med på en redningspakke som svensk og dansk regjering har sett på. Den innebærer blant annet at staten skal gå inn med hybridobligasjoner i SAS – en blanding mellom aksje og obligasjon.

En felles redningspakke har den norske regjeringen stilt seg motvillig til, ifølge svenske DI.

– Vi kan ikke forvente at den svenske og danske stat skal ta ansvar for norsk luftfart, norsk infrastruktur og norske distriktsarbeidsplasser. Vi vet at svenskene og danskene har tatt kontakt med våre politiske ledere for å diskutere eierskap og finansielle løsninger.

– Det er flere måter man kan løse dette på. Det kan også være å gjeninntre på eiersiden. Det viktigste må være å få på plass en finansiell løsning som fungerer, legger hun til.

Les også: Krisetoppmøte om luftfarten hos Erna

Aktivitetsnivået må sikres

Sammen med LO har NHO vært opptatt av å holde aktivitetsnivået oppe.

Til FriFagbevegelse sier Almlid at dette handler om å sikre morgendagens arbeidsplasser også, og at dette var innspill NHO fremmet for både finans- og næringsministeren.

– Oljepakken har vist at aktivitet kan sikres, i tillegg til at vi må ha investeringer i bygg og anlegg. Vi ga innspill på verdien av å få på plass karbonfangst og -lagring, og sikting av investering til batteriproduksjon, havvind og hydrogen.

– Vi skal beholde arbeidsplasser, men vi må og å sikre at det skapes nye.

Vi må regne med at ikke alle arbeidsplassene vi bestå, selv om tiltakene fases ut, pekte LO på. Derfor må det mer sysselsettingsfremmende tiltak til.

– I tiltakspakken mangler det for eksempel en langt mer aktiv arbeidsmarkedspolitikk med fokus på kompetanse, sa Følsvik under møtet.

Fortsatt rammet av smittevernstiltak

I tillegg pekte NHO på de mange bedriftene som fortsatt er rammet av smittevernsrestriksjoner.

– Dette rammer særlig konferansehotell, messer og luftfarten, og der må fortsatt staten inn og ha kompensasjonsordninger, sier Almlid.

LO hadde også innspill rundt dette, og pekte på at særlig tjenestenæringen har vært hardt rammet.

52 uker permitteringslengde

Tidligere denne uken sendte LO og NHO ut et brev til regjeringen og Erna Solberg, der de ba om at permitteringslengden ble utvidet til 52 uker – en dobling fra dagens 26-ukerslengde.

LO og NHO tror det blir masseoppsigelser om kort tid hvis ikke regjeringen utvider permitteringsperioden uten lønnsplikt til 52 uker.

– Det holder ikke å se an situasjonen over sommeren, da er det for sent, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i forbindelse med brevet som ble sendt ut.

Almlid i NHO bekreftet at permitteringslengde ble tatt opp på møtet.

– Vi står jo i fare for unødige oppsigelser i påvente av å få på plass en utvidelse, så dette er noe vi er opptatt av.

Finansministeren: Tiltak mot bransjer kan bli aktuelt

Det ble ikke gitt noe tydelig signal under møtet om hvilken vei regjeringen ønsker å gå. Foreløpig har de varslet at de vil gjøre en ny vurdering av eventuell utvidelse over sommeren.

Finansminister Jan Tore Sanner (H), som inviterte til møtet, mener innspillene fra NHO og LO var viktige.

– For meg var det viktig å få innspill om hvordan organisasjonene vurderer situasjonen, og jeg opplever at vi tenker ganske likt, sier Sanner til FriFagbevegelse.

– Selv om det ser lysere ut i økonomien, så forbereder vi oss på en krevende høst. Det kraftige tilbakeslaget internasjonalt vil kunne slå inn på en del av våre eksportbedrifter og industri, legger han til.

Bransjerettede tiltak kan bli aktuelt, påpeker finansministeren.

– Vi har varslet gjennom fase tre at vi fram mot høsten vil vurdere tiltak rettet mot reiseliv, og sesonghoteller spesielt. Mange vil få god dekning gjennom sommeren fra nordmenn som skal feriere i eget land, men vil kanskje oppleve vanskeligheter til høsten.

Han vil ta opp igjen dialogen med partene i arbeidslivet over sommeren, forteller Sanner til FriFagbevegelse.

– Vi har varslet at vi vil vurdere en eventuell utvidelse av permitteringslengden gjennom sommeren, men at vi tenker oss at det bør være en arbeidsgiverperiode hvis ordningen skal utvides.

Vil ikke kommentere luftfarten

Sanner påpeker at regjeringens nylig vedtatte hjelpepakker til en koronarammet økonomi skal rulles utover sommeren. Her trekker Sanner særlig fram tiltak som sikrer aktivitet, slik partene i arbeidslivet etterlyste på møtet.

– Det er enorme milliardpakker som nå skal ut, penger til vedlikehold og rehabilitering i kommunesektor, veiprosjekter, sykehus, tiltak til gründere og innovasjon. Det er store penger som nå skal i arbeid, og vi er opptatt av å komme raskt i gang så vi kan få opp aktiviteten.

Sanner vil imidlertid ikke kommentere om regjeringen har planer om å sikre krisepakke til SAS og luftfarten sammen med regjeringene i nabolandene.

– Det er et spørsmål jeg ikke kan gå inn på, da SAS er et børsnotert selskap. Regjeringen har lagt fram tiltak for luftfarten, og det er ikke naturlig for meg å kommentere dette ytterligere.

25.06.2020
15:15
25.06.2020 19:29Mest lest

– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.

– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.

Leif Martin Kirknes

Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale

Håvard Sæbø

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

Brian Cliff Olguin

I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Roy Ervin Solstad

Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

Hanna Skotheim

Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning

Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.

Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.

Hanna Skotheim

Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Colourbox

Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Kommentar

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen vil ha et hurtigarbeidende utvalg som kan finne ut hvordan «sliterne» kan få en bedre pensjon. Arbeiderpartiet svarer at regjeringa kommer med forslag til dette til høsten.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen vil ha et hurtigarbeidende utvalg som kan finne ut hvordan «sliterne» kan få en bedre pensjon. Arbeiderpartiet svarer at regjeringa kommer med forslag til dette til høsten.

Erlend Angelo

Rødt vil ha hurtigutvalg som skal finne pensjonsløsning for «sliterne»

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Fellesforbundet avd. 23

500 streika mot høye strømpriser på Raufoss

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitter med nøkkelen til enighet i årets lønnsoppgjør i kommunal sektor. 

Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitter med nøkkelen til enighet i årets lønnsoppgjør i kommunal sektor. 

Leif Martin Kirknes

Lærerne skal ha mer enn andre i årets lønnsoppgjør, krever Utdanningsforbundet

Kokk og Fellesforbundet-medlem Joakim Østlyng på Michelin-restauranten Credo i Trondheim.

Kokk og Fellesforbundet-medlem Joakim Østlyng på Michelin-restauranten Credo i Trondheim.

Tormod Ytrehus

Berre 1 av 14 norske Michelin-restaurantar har tariffavtale

Werner Juvik

Per Vidar har eksamen hver morgen før klokka sju


Flere saker