JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
«Dette er min lille hyllest til hverdagsheltene som jobber i det skjulte, men som holder samfunnet gående. Til svaberne blant oss. Håper du liker den!», skriver Zahid Ali på bokomslaget.

«Dette er min lille hyllest til hverdagsheltene som jobber i det skjulte, men som holder samfunnet gående. Til svaberne blant oss. Håper du liker den!», skriver Zahid Ali på bokomslaget.

Jan-Erik Østlie

Renholdere er en yrkesgruppe som bør hedres, mener Zahid Ali

Nå har komikeren skrevet bok om om hvordan en renholdsarbeider ble privatetterforsker.11.06.2023
13:00
13.06.2023 15:13

jan.erik@lomedia.no

– Foreldrene min ville ikke at jeg skulle bli renholder som dem, sier Zahid Ali (46).

Isteden ble han komiker, skuespiller og forfatter.

Ali har alltid hatt lyst til å skrive en oslo-krim. Som barn og ungdom hang han på Nordstrand bibliotek, og sjøl om han for noen år siden bosatte seg i Horten, er han ufattelig glad i fødebyen Oslo, en by han kjenner.

– Oslo har potensial til å bli like skummel som New York, sier han.

Renholderen som helt

Boka han debuterer med heter Svaber – en vaskeekte detektiv.

– Ville prøve å skrive noe jeg sjøl ville ha ønsket å lese, sier han.

Og da skulle det ikke handle om den typiske norske, litt deprimerte og lett alkoholiserte etterforskeren – nei, Zahid ville at boka skulle handle om en renholder.

– Renholderen som de fleste ser på som nederst på rangstigen, han skulle bli min helt. Men han skulle ikke være en stereotypisk renholder, men kreativ og oppegående. Dette var tanken bak min hovedperson som jeg sjølsagt kalte Svaber.

Samme manager som Jo Nesbø

Bokprosjektet har i lang tid vært et hobbyprosjekt, først de siste par årene ble det en ni-til-fire-jobb. Blant venner og kjente har han forsøkt å holde bokskrivingen mest mulig skjult. I romanen har han lagt igjen mye av seg sjøl. I det bygget hvor Wassim, med kallenavnet Svaber, har sin daglige vaskejobb i Brugata, jobbet en gang Zahid også, og hadde samme manager og var i samme stall som blant annet Jo Nesbø og Tom Mathiesen & Herodes Falsk.

Zahid forteller at han liker å utlevere seg sånn han gjør i boka.

Forvekslingskomediekrim

Kort fortalt handler boka om en renholder som blant annet vasker kontoret til en kjent, men sky privatetterforsker.

En dag henger det en gul post-it-lapp på døra der det står at etterforskeren er på en kjapp tur til Granka.

Renholderen Svaber går inn og faller for fristelsen til å prøve skinnjakka til etterforskeren. Da kommer en av kundene som aldri har sett etterforskeren før, inn på kontoret, legger 15.000 kroner på bordet og spør om han kan løse en privat og nokså pikant sak. Svaber svarer i forfjamselsen ja takk, og forvekslingskomedien er i gang.

For jungeltelegrafen går kjapt, Svaber har ikke løst saken før nye dukker opp. Det hele baller på seg. Og blir morsomt.

Bøker, film, tull og tøys

I et portrettintervju i Klassekampen forteller Zahid at han alltid har ønsket å få folk til å le, alltid hatt et ønske om å være klovn.

– Hvor er det lettest å være klovn, på scenen eller i ei bok?

– På scenen. Der er det rom for improvisasjon, å være forfatter er fortsatt veldig skummelt, men jeg har lært mye av forlaget og redaktøren min.

Zahid skamroser Gyldendal som han ikke kunne klart seg foruten. Han leser ikke så mye skjønnlitteratur, men gjør han det, kan han bruke en time på å lese ei side hvis den siden er godt skrevet.

– Det er mye kraft i ei god bok, men jeg har nok et nærmere forhold til film. Jeg ser en film hver eneste dag.

– På kino?

– Nei, hjemme, sier han.

– Du tillater deg å tøyse også med innvandrergrupper – hvor setter du grensa?

– Du kan tulle med alt så lenge du er morsom nok. På samme måte som du kan trylle vekk alt, så lenge du har stort nok lommetørkle.

Gyldendal

Svabergast og såpekoker

Du merker raskt under lesningen av Zahids bok at han har solide kunnskaper om renholderen og denne yrkesgruppas arbeidshverdag. Begge foreldrene hans har vært renholdere, han kjenner mange renholdere – ja, han har sjøl hatt sommerjobb som renholder på Nordseterhjemmet i Oslo. Her underholdt han som stand-up-komiker også for kort tid siden beboere og ansatte.

– Alle de samme renholderne jeg en gang jobbet sammen med var der ennå. Rørende, sier han. Respekten for renholdere har han aldri mistet.

– Er renholderne en underkjent yrkesgruppe?

– Ja, det har de alltid vært!

Zahid peker på at dette til og med viser seg i språket gjennom begreper som svabergast (nedsettende betegnelse på underordnet skipsmannskap) og såpekoker – nedsettende betegnelser som brukes på renholdere. Under koronapandemien ble det snakket lite positivt om renholdsarbeidernes viktige oppgaver, det ble etter Zahids mening vinklet mye mer på negative framstillinger som innvandreres trangboddhet.

– Renholderne er en yrkesgruppe som bør hedres! sier han.

Denne må du lese: Renholderne vil ikke være til bry: – Det sitter langt inne å ta lunsjen i kantina

Renholdere gjør ikke klassereiser

De som tror det bare er i Norge at innvandrergruppene er i flertall i yrker som renholdere og taxisjåfører, må tro om igjen. Det er sånn overalt. Hvorfor det er sånn, har Zahid Ali ingen idé om. I Pakistan blir renholderne sett på som det laveste du kan være, renholderne er en underkaste som blir sett ned på.

– Det merkelige er at her i Norge er det greit for pakistanerne som slett ikke kommer fra underklassen i hjemlandet å jobbe som renholdere. Ja, mange av dem lyver når de blir spurt om hva de jobber med, forteller han.


For Zahid mener at det fins ingenting et menneske ikke er villig til å gi slipp på av tro, kultur og lange, sterke tradisjoner for en slant med penger. Wassim, derimot, hovedpersonen i Zahids bok, skjuler ikke sin jobb.

– Han er kanskje litt atypisk?

– Jeg har prøvd å gjøre ham så realistisk som mulig, men ville samtidig at han skulle framstå som en sympatisk fyr som drømmer om å bli noe mer, en som er åpen for det meste, som folk kjenner igjen, men der de ytre omstendighetene har ført til at han er blitt som han er.

– Renholderne blir ved sin lest, få av dem gjør klassereiser?

– Jeg kjenner bare folk som har blitt i jobbene sine sjøl om ingen innvandrere er i sine ønskede posisjoner. Renholderne blir ofte sett på som ubetydelige mennesker, på flere arbeidsplasser er det mange som ikke engang veit hvem de er, forteller han.

Faren hans var tillitsvalgt på Lilleborg der han kjørte truck for mange år siden, men at noen av renholderne velger å fagorganisere seg i Norsk Arbeidsmandsforbund, var Zahid ikke klar over – han kjenner rett og slett ikke til hvordan situasjonen er med fagorganisering blant innvandrere i renholdsbransjen. Den naturlige forklaringen på det er at han ikke er i renholdsbransjen sjøl, men i underholdningsbransjen.

Ny rapport: Renholdere har færre pauser, ubekvemme arbeidstider og få personalmøter

Shabana Rehman

En av Zahiid Alis barndomsvenner var den frittalende komikeren Shabana Rehman som fikk kreft og døde 29. desember i fjor. I hennes begravelse ba familien Zahid holde en tale. Det gjorde han, den ble svært personlig. Til slutt sa han at det komikere mest ønsker seg er applaus. Han og Shabana skilte isfolket ut på den måten. Derfor ba han alle som hadde kommet i kirken denne bisettelsesdagen å gi Shabana en velfortjent applaus. Og la til:

– Klapp så høyt at Shabana hører det!

Alle reiste seg og klappet så det ga gjenlyd i veggene.

– Det var jeg som hjalp Shabana inn i humorverden, men hun var ikke bare en humorist, hun var også en dyktig samfunnsdebattant. Siste gang jeg så henne var 1. juledag. Da skjønte jeg at det snart var slutt, sier Zahid.

Fire dager seinere døde hun.

Ingen dopauser

– Ga det mersmak å skrive denne boka – kommer det flere?

– Det har vært moro å skrive, og jeg har vært enig med forlaget i alle deres strykninger. Prosessen har vært fantastisk, nesten som i en film – ingen dopauser. Jeg har fått mange anmeldelser. De fleste forfattere får ikke anmeldelser i det hele tatt. Så det er ingen grunn til å klage.

Det gjør han da heller ikke. For boka har blitt kritikerrost, forlaget er allerede i samtaler med en rekke land, og den kom inn på bestselgerlistene samme uke som den kom ut – noe som er rekord for en debutroman. Zahid forteller at forlaget allerede har bestemt seg for å trykke opp et nytt opplag. Og film- og TV-produsenter er ivrige.

– Jeg liker at jeg har fått så fantastiske gode anmeldelser for en boksjanger som komi-krim, en sjanger som blir ansett som den vanskeligste i litteraturen.

– Så nå flytter du fra Horten til Oslo og blir forfatter på heltid?

– Nei, jeg blir i Horten, der er det ingen distraksjoner, sier Zahid Ali.

FORFATTER: Zahid Ali trives blant bøker på Deichmanske bibliotek i Bjørvika.

FORFATTER: Zahid Ali trives blant bøker på Deichmanske bibliotek i Bjørvika.

Jan-Erik Østlie

11.06.2023
13:00
13.06.2023 15:13Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.

Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.

Jan-Erik Østlie

Jonas Gahr Støre om den synkende støtten blant LO-medlemmer


Flere saker