Har 82 lærlinger: Dette sykehuset har like mange fagarbeidere som leger
Stavanger universitetssykehus er kåret til årets lærebedrift i Rogaland. Hele 82 ungdommer er nå lærlinger her – de fleste i helsefagarbeider- og ambulansearbeiderfaget.
Lærlingene i helsearbeiderfaget på Stavanger universitetssykehus håper på fast jobb etter at læretida er over.
Svein Lunde, Stavanger universitetssykehus
karin.svendsen@fagbladet.no
– For oss er dette stort, sier Margrete Eintveit til Fagbladet. Hun er faglig leder på lærlingkontoret til Stavanger universitetssykehus (SUS) som nylig ble kåret til årets lærebedrift i Rogaland. Dette er et fylke med mange bedrifter, og tittelen henger høyt.
Over 100 instruktører
Av totalt 7.900 ansatte på SUS er 850 fagarbeidere. Sykehuset har like mange leger og i overkant av 2.500 sykepleiere.
Tendensen i Norge er at det blir færre helsefagarbeidere på sykehusene, mens antall leger og sykepleiere øker.
De fleste fagarbeiderne er helsefagarbeidere. Andre grupper er ambulansearbeidere, renholdere, portører, vektere og helsesekretærer.
Per i dag har sykehuset 82 lærlinger fordelt på fem fagområder: 52 i helsearbeiderfag, 20 i ambulansearbeiderfag og seks i portørfag. SUS har også lærlinger i vekter- og renholdsfaget. I tillegg tar noen fagbrev som privatist.
Opplæringen av lærlinger er ifølge Margrete Eintveit viktig for å rekruttere gode fagfolk. Sykehuset har derfor eget lærlingkontor med tre ansatte og over 100 instruktører veileder lærlingene over hele sykehuset.
• Her satser de på helsefagarbeidere
Ledelsen heier på lærlingene
Blant landets sykehus har SUS lenge vært kjent for å ta godt vare på gode lærlinger.
– Vi tror den viktigste grunnen til at vi lykkes, er at ordningen er forankra i ledelsen. De heier på oss, sier Eintveit.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
SAMFUNNSANSVAR: – Vi er heldige som arbeider på et sykehus som tar sitt samfunnsansvar alvorlig ved å ta imot så mange lærlinger, sier Margrete Eintveit.
privat
Individuell oppfølging av lærlingene
Margrete Eintveit nevner også en rekke andre suksessfaktorer:
• SUS har eget lærlingkontor.
• De aller fleste av de 35 avdelingene har instruktører som er skolert i veiledning.
• De bruker stort sett egne folk som hygienesykepleiere, ernæringsfysiologer, ergo- og fysioterapeuter i undervisningen.
Eintveit understreker at hver enkelt lærling får tett oppfølging av både instruktører, avdelingsledere og lærlingkontoret.
Lærlingene i helsearbeiderfaget begynner på en avdeling, kalt moderavdelingen. Etter å ha vært innom en eller to andre avdelinger, avslutter de læretida på moderavdelingen. Her tar de også fagprøven. Alle bruker en del av læretida i psykiatrien.
Ingen garanti for jobb
Ikke alle får fast jobb på sykehuset etter endt læretid.
– Det er likevel flere nå en tidligere, understreker Margrete Eintveit.
Mange fagarbeidere begynner i en liten stilling. De kan melde seg i Bemanningssenteret og på den måten bygge på til full stilling.
– Med fagskoleutdanning i tillegg blir helsefagarbeiderne enda sterkere faglig. De får dermed økt mulighet til fast stilling, sier hun.