Fagskoler versus høgskoler og universitet:
Ap, SV og Sp har satsning på fagskoler i partiprogrammet. Nå vil FLT-lederen ha faktisk politikk
Arbeiderpartiet (Ap) la denne uken frem sitt alternative budsjett for 2021. Her satses det på høyere yrkesfaglig utdanning via fagskolene, noe som er musikk i ørene på FLT-forbundsleder Ulf Madsen.
ETTERSPURT: Fagskolestudentenes praktiske tilnærming er høyt etterspurt i næringslivet. FLT mener det er på høy tid at det tas tak i skjevfordelingen mellom fagskoler på den ene siden og høgskoler og universitet på den andre.
Anette Hobæk Ravnsborg
kai.hovden@lomedia.no
Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) har lenge kjempet for at høyere yrkesfaglig utdanning skal satses på og verdsettes på linje med universitets- og høgskoleutdanning. I sitt alternative budsjett for 2021 kommer Arbeiderpartiet FLT i møte.
«Vi foreslår 1000 nye fagskoleplasser i 2021, en satsing på fagskolelæreres kompetanse og å gi fagskolene en større rolle i kompetansereformen», skriver Ap.
Les også: Akademia får for mye av utdanningspengene, mener FLT. Her er forbundets råd til regjeringen
Vil ha faktisk politikk
– Det skjer mye positivt rundt fagskolene for tiden. Både Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har en satsing på fagskoler i sine partiprogrammer. I tillegg ser vi nå at Ap sikrer at opptrappingsplanen for fagskolene sikres via sitt budsjettforslag, sier Ulf Madsen.
Han ser svært positivt på utviklingen.
– Nå håper vi resten av opposisjonen støtter dette, slik at det blir faktisk politikk av det, sier Madsen.
Saken fortsetter under bildet.
Ulf Madsen, forbundsleder i FLT.
FLT
Fortsatt skjevfordelt
Samtidig kan forbundslederen se at skjevfordelingen mellom høgskoler og universitet på den ene siden, og fagskolene på den andre, fortsetter.
– Ap bevilger penger til 3000 nye studieplasser ved høgskoler og universitet, men bare 1000 nye plasser ved fagskolene. Det mener vi er feil prioritering, og tenker at en krone bevilget til fagskolene gir mer tilbake i verdiskaping enn en krone bevilget til universitet og høgskoler, sier Madsen.
Forbundslederen mener det er på høy tid å gjøre noe med denne skjevfordelingen, og han håper det politiske miljøet vil ta innover seg viktigheten av en sterk fagskolesektor.
– Næringslivet formelig skriker etter fagskolekandidater. Svært mange av disse er sikret jobb allerede før studiene er ferdig. Det er på tide å lytte til behovene der ute når man skal prioritere i utdanningssektoren, sier Madsen.