Kvinner tjener 20 prosent mindre enn menn – men nå er det håp om likelønn i finans
Tariffpartene i finans har satt i gang et arbeid for likelønn. – Bedriftene har egentlig ikke noe valg hvis de ønsker å tiltrekke seg og beholde dyktige ansatte, sier Finansforbundet.
LIKELØNNSKAMP: Bente Espenes, nestleder i Finansforbundet.
Pressefoto Finansforbundet
aslak.bodahl@anb.no
– Dette er bra både for næringen og samfunnet, sier Runa Opdal Kerr, direktør for arbeidslivsområdet i Finans Norge, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Går konkret til verks
Vanligvis sitter tariffpartene i finanssektoren på hver sin side av bordet når det snakkes om lønn. Nå vil partene samarbeide og gå konkret til verks for å bedre likelønnssituasjonen.
– Det er viktig for finansnæringen å kunne rekruttere de beste talentene, og god kjønnsbalanse gir et mangfold som bidrar til innovasjon og verdiskapning, sier Opdal Kerr.
• Så lenge lever folk i ditt yrke
– Bedrifter som lykkes med likestilling, arbeider med tiltak som påvirker endringstakten i organisasjonen samtidig som de rekrutterer for å øke kvinnedeltakelsen på alle stillingsnivåer. Det handler om å skape en bedriftskultur og et arbeidsmiljø som stimulerer til karriere for begge kjønn, føyer hun til.
20 prosent mindre
Finansnæringen har lenge hatt svake tall å vise til når det gjelder likelønn. Kvinner i finansbransjen (ansatte i Finans Norges medlemsbedrifter utenom ledere) tjener 20 prosent mindre enn sine mannlige kolleger.
Tariffpartene i finanssektoren har en felles ambisjon om en vesentlig forbedring av likelønnssituasjonen i finansbransjen og vil arbeide for likestilt deltakelse for kvinner og menn.
Bente H. Espenes er nestleder i Finansforbundet. Hun har stor tro på at vi vil se en positiv utvikling.
– Bedriftene har egentlig ikke noe valg hvis de ønsker å tiltrekke seg og beholde dyktige ansatte, få et godt omdømme og fortjene kundenes tillit. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Espenes. (ANB)
FAKTA OM TARIFFPARTENE
• Tariffpartene i finans har nedsatt partssammensatte utvalg som skal anbefale tiltak for å bedre likestillingssituasjonen i finansnæringen.
• Ønsket er å gi bedriftene en «verktøykasse» for systematisk likelønns- og likestillingsarbeid.
• Partene har også blitt enige om syv indikatorer som viser likestillingssituasjonen i finansnæringen på ulike områder. Indikatorene vil bli oppdatert årlig slik at utviklingen kan følges over tid.
Les mer:
• «Man kan se på en kvinnes lønnshistorikk når hun har fått barn»
• – Vi må løfte lavtlønnsgruppene for å løfte kvinnene
• DNB med egen kvinnepott
• Lines yrke er et av Norges dårligst betalte