JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

100 studenter skal årlig skoleres i å bekjempe økonomisk kriminalitet

Politihøgskolen arrangerer kurs for alle de statlige kontroll etatene.
TVERRETATLIG: Hvert år skal 100 statstjenestefunksjonærer bli spesialister på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

TVERRETATLIG: Hvert år skal 100 statstjenestefunksjonærer bli spesialister på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

I et trangt møterom hos Skatteetaten på Helsfyr sitter 25 studenter og lytter til Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen og politioverbetjent Rune Søfting. De forteller om sine erfaringer fra de jobbet med «Operasjon svartmaling», den store politioperasjonen som ledet til opprullingen av den albanske mafiaen som i noen år tok hånd om hele malerbransjen i Oslo-området.

Glem store seddelbunker – nå tar kriminelle i bruk virtuell valuta

Det tverretatlige Norge

De 25 studentene har ulik bakgrunn, men alle kommer fra statlige etater som driver med kontrollvirksomhet som skal avdekke økonomisk kriminalitet. Det er åtte fra politiet, seks fra Skatteetaten. De andre kommer fra NAV, Arbeidstilsynet, Mattilsynet, Finanstilsynet, Vegvesenet, Tolletaten og Kemneren. Dette er det nye tverretatlige Norge.

Det er Politihøyskolen som arrangerer kurset, også tidligere kurs på høyskolen har vært åpne for andre etater. Det som er nytt med dette kurset er at det utviklet med hensyn på at deltakerne har forskjellig bakgrunn.

Tverretatlig bekjempelse av økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet har blitt skjøvet høyere opp på dagsorden. Studiet er opprettet som en del av den rødgrønne regjeringas handlingsplan mot økonomisk kriminalitet, men etter at Solberg-regjeringa overtok har det tverretatlige samarbeidet i kampen mot arbeidslivskriminalitet blitt viktigere og viktigere.

Politioverbetjent Rune Søfting fra Politihøyskolen viser at det er mulig å ta 220 000 kroner fra en minibank på åtte minutter.

Politioverbetjent Rune Søfting fra Politihøyskolen viser at det er mulig å ta 220 000 kroner fra en minibank på åtte minutter.

Martin Guttormsen Slørdal

Det er opprettet sju tverretatlige a-krimsentere i tillegg til Nasjonalt tverretatlig analyse og etterretningssenter (NTAES).

– Norge er en honningkrukke for arbeidslivskriminelle

Al Capone

– For å minne om et velkjent historisk eksempel: Al Capone ble som kjent ikke domfelt for sine mafiaforbrytelser, men ble tatt for skatteovertredelser, og satt ut av spill. På samme måte skal studentene ved Politihøyskolen lære å tenke i nye baner, sier høyskolelektor Inger A. E. Coll.

Sammen høyskolelektor Anne Marthe Bjønnes og politioverbetjent Reene Nilsen skal de lede kursene. Dette kurset er det første, men fra neste år kommer det til å bli arrangert fire kurs årlig. I 2018 blir de i Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen slik at 100 nye statstjenestefunksjonærer har blitt spesialister i å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Det er store mørketall når det gjelder økonomisk kriminalitet og vanskelig å anslå omfanget av problemet. Det som er sikkert, er at grådighet er drivkraften bak disse kriminelle handlingene. Derfor er det helt sentralt at myndighetene går etter pengene, og stopper utbyttet.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

Arbeidslivskriminalitet

– Der man lykkes med å ta pengene, blir også den preventive effekten langt sterkere. Studiet vil fokusere på at det er mange måter å ta verdier på, både i straffesak og gjennom sivile virkemidler. Man må ikke stirre seg blind på sine egne verktøy og glemme de mulighetene som ligger i samarbeid med andre, understreker Coll.

Bjønnes mener at studiet vil gi kunnskaper om bedre måter å avdekke og forfølge kriminalitet i arbeidslivet, Denne kriminaliteten kan angripe arbeidstakernes vern mot utnyttelse og farlig arbeidsmiljø.

– Studentene vil hver for seg og sammen få en unik mulighet til å gjøre en forskjell i arbeidet mot økonomisk kriminalitet, sier Bjønness.

Søfting og Meeg-Bentzens foredrag skal bli pensum for alle kursene, men de to slipper å reise rundt, foredraget deres ble videofilmes. Det meste av forelesningene og pensum blir distribuert på nettet. På samlingene skal studentene først og fremst lære å samarbeide på tvers av etatene og lære å kjenne hvordan de ulike etatene jobber.

17 metoder som viser hvordan de kriminelle unngår skatt, utnytter arbeidere og snylter på velferdsordninger

Ap vil gi Skatteetaten mulighet for å straffe kriminelle i arbeidslivet

Ny rapport: De kriminelle i arbeidslivet har fått nye vaner

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse