JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-debatt i Fremskrittspartiet

Advarer Frp mot EØS-exit

Frp-statsråd Jon Georg Dale advarer eget parti om å vende EØS ryggen.
 Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mener det er helt avgjørende for norsk næringsliv å ha tilgang til det indre markedet i EU.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mener det er helt avgjørende for norsk næringsliv å ha tilgang til det indre markedet i EU.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Å sikre norsk tilgang til det indre markedet i EU gjennom EØS-avtalen er alvorlig viktig. Jeg mener vi bør si nei til EU på landsmøtet vårt i mai. Men vi må si ja til å beholde EØS-avtalen, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale, til LO-Aktuelt.

Han mener det er helt avgjørende for norsk næringsliv å ha tilgang til det indre markedet i EU.

– Det har vi gjennom EØS-avtalen i dag. Jeg ser ikke for meg andre måter å få tilgang til dette på i dag. Det viktigste poenget er at grunnen til det er at norsk næringsliv er utsatt for konkurranse. Vi har store eksportmuligheter for store leverandører og Europa er vårt største marked. Da nå vi ha markedstilgang der og det har vi gjennom EØS-avtalen, mener Jon Georg Dale.

LO-medlemmer vender ryggen til Frp

EU-motstander

Frp-kometen, som regnes som en kommende ledestjerne i partiet, har imidlertid landet ned på at han ikke er tilhenger av EU.

– Jeg har falt ned på et nei, men er ikke helt overbevist om det. Debatt om både EU og EØS-avtalen blir det garantert på landsmøtet, mener han.

Tidligere denne uka slo en meningsmåling fast at støtten til EØS har økt blant den norske befolkningen. Samtidig sa Dales statsrådkollega og lederen av partiets programkomite, Per Sandberg, at han ville stemt nei til avtalen.

Dermed bygger det seg opp en interesseallianse mot EØS mellom venstresiden, den ytre høyresiden og deler av sentrum i norsk politikk.

Sp har ikke draget på LO-medlemmene

EØS-flertall

Ifølge en meningsmåling Sentio har gjort for Klassekampen og Nationen, er et klart flertall fortsatt for EØS-avtalen. 53 prosent stemmer for, og 29 stemmer imot. Da det samme spørsmålet ble stilt i 2012 var 46 prosent for og 34 prosent imot.

Sandberg varsler om sterk motstand innad i partiet, hvorav 54 prosent av partiets velgere oppgir at de er imot avtalen. Dermed er det kun Sp som har større motstand.

I 2013 slo partiprogrammet til Frp fast at EØS «er av vital betydning for norsk næringsliv». Året etter ble et forslag om å si opp avtalen forkastet. Nå har meningene altså snudd. Stortingsrepresentantene Ulf Leirstein og Christian Tybring-Gjedde hari likhet med Per Sandberg begge signalisert motstand til dagens EØS-avtale.

NHO kan få hjelp av EØS-avtalen til å senke norske verftslønninger

Nytt parti vil ha Norge ut av EØS

– Norge trenger ny regjering, ikke nye handelsavtaler

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse