Naturen taper altfor ofte, mener Dag O. Hessen. Han tror vi har godt av å stoppe litt opp og vurdere hva vi ønsker med dette samfunnet.
Eirik Dahl Viggen
Økt forbruk og kjøpekraft
Biologiprofessor utfordrer LO til å ta diskusjonen om hvilket samfunn vi skal leve i framover
– Vi er altfor opphengt i effektiviseringsjaget. Nå må vi begynne å spørre oss om hvorfor vi har så dårlig tid, og det må også LO være med på, sier Dag Olav Hessen.
anne.siri@lomedia.no
Vi møtes på Blindern, Universitetet i Oslo, på kontoret til Dag Olav Hessen i fjerde etasje i Kristine Bonnevies hus. Bonnevie var i likhet med Hessen biolog, men i en annen tid, hun ble født i 1872. Kanskje tenkte hun, landets første kvinnelige biolog, en hel del over hvilken tilstand naturen ville befinne seg i 2022, nøyaktig 150 år etter hennes egen fødsel?
– Altfor ofte får arbeidsplasser, økonomiske hensyn, og ikke minst argumentet om effektivitet, sette premissene for samfunnsutviklingen, fordi det er noe vi mennesker mener at vi trenger. Mens naturen selv fortsatt er en sånn kjekt å ha-ting som må vike, sier Hessen.
Han mener vi mennesker har en utrolig kort tidshorisont. På mange måter er dette biologisk, ettersom det i hele forhistorien vår dreide seg om å overleve i nær framtid. Hva som skjer om hundre år kan oppleves irrelevant, men det vi gjør nå vil påvirke verden i tusener av år framover, sier Hessen.
– Vi stiller nesten ikke spørsmål ved våre egne argumenter for effektivisering og tidsbesparing. Vi bør begynne å spørre oss selv om hvorfor det er så ekstremt viktig å spare inn disse minuttene, mener han.
Hytte og laks
Det rare er, ifølge Hessen, at «alle» i Norge er for natur, samtidig som naturen stadig taper når veier, hyttebyer og infrastruktur skal bygges ut. Vi lever på illusjonen om at vi har en uendelig mengde natur å ta av, og bruker vi noe her, så finnes det alltids mer der.
Til og med Norges Hytteforbund mener at hyttebyggingen i Norge har kommet ut av kontroll.
I en fersk pressemelding skriver de at utbyggere og kommuner er for lite opptatt av de langsiktige negative konsekvensene av hytteutbygging. De nevner ikke veiutbygging spesifikt, men meterdype, verdifulle myrområder som endevendes, at forurensingen i fiskevann og elver øker og at leveområdene for dyr ødelegges.
Køene skal bort, vi skal fram. Mye av veibyggingen i Norge i dag handler om å spare inn reisetid til hytta, hevder Hessen. Hytteutfart er da også et argument som brukes når ny firefelts E6 med fartsgrense på 110 kilometer i timen nå bygges gjennom Innlandet, og også gjennom naturreservatet Lågendeltaet – hvis myndighetene gir klarsignal til dét. Et annet argument for å bygge veien, er at varetransporten til Sør-Norge og kontinentet har det travelt. Laks og annen sjømat har ingen tid å miste.
– Jeg har egentlig ikke sett at lokal industri eller næringsutviklere har stått på for å få denne veien. At vi skal ofre mer natur for enda bedre inntjening i laksenæringen, er et argument jeg ikke kjøper. Ingenting tyder på at laksenæringen sulter.
Vernes til evig tid
Hessen er selv fra Lillehammer og har engasjert seg i veibyggingsprosjektet gjennom det vernede Lågendeltaet. Han mener diskusjonen hele tiden har dreid seg om hvor den nye E6-traseen skal gå, og ikke om den i det hele tatt trengs.
– Vernebestemmelsene i Lågendeltaet er så strenge at det ikke er lov til å verken padle eller gå tur der i hekketida. Men så kommer utbygger med forslag til ny trasé, og da er det i prinsippet nesten fritt fram, hevder Hessen.
Hele poenget med vern er ifølge biologen at området skal vernes for evigheten, ikke bare fram til vi finner det for godt å bygge det ned igjen. Statsforvalteren i Innlandet behandler nå utbygger Nye Veiers søknad om dispensasjon fra bestemmelsen om fredning av deltaet.
– Jeg mener det er et kjempeproblem at det altfor ofte gis unntak fra vern, til tross for at vi i Norge har et strengt lovverk. Ofte er det lokalforvaltningen som gir dispensasjoner, sier Hessen.
Positive framskritt
På spørsmål om kunnskapen om naturmangfold og økosystem ute i samfunnet er bra nok, svarer klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide i en epost at det er sprikende ute i kommune-Norge. Det kom fram i en evaluering av plan- og bygningsloven fra 2018. Han skriver at de jobber med å sikre kommunene tilgang på kunnskap og veiledning. Regjeringa vil, ifølge ministeren, få på plass et naturregnskap for å gi bedre kunnskap om naturens verdi, og han sier også at de skal sette ned et naturrisikoutvalg for å vurdere hvordan ødeleggelse av natur kan ramme norsk økonomi.
Hessen mener det tross alt skjer positive ting. Det blir stadig mer oppmerksomhet rundt bevaring av myr og vernet skog. Han nevner også prinsippet om erstatningsareal. Han tror det blir litt vanskeligere å gjøre inngrep i naturen hvis utbygger samtidig må sørge for å skaffe et erstatningsareal av sammenlignbar kvalitet.
– Men erstatningsareal må heller ikke føre til at det blir enklere å gjøre inngrep ett sted for å verne et annet sted, sier Hessen.
LOs nøkkelrolle
– Hvordan skal vi løse de stadige konfliktene rundt utbygging av arbeidsplasser kontra bevaring av natur?
– Hensynet til arbeidsplasser og økonomi er selvsagt ikke irrelevant, og vi skjønner at naturen av og til må vike. Når vi legger disse tingene på vektskåla, ser vi likevel at det nesten ikke er grenser for hva vi er villige til å bytte ut intakt natur med, for å få noen nye arbeidsplasser og litt mer inntekter. Ofte er arbeidsplassene forbigående.
Dag Olav Hessen utfordrer også LO til å ta diskusjonen om hvilket samfunn vi skal leve i framover.
Eirik Dahl Viggen
Hessen mener Norge har de aller beste forutsetningene for å stille kritiske spørsmål ved om den samfunnsmodellen vi fører nå, hvor effektivitetsjaget står så høyt i kurs, er den eneste riktige. Her til lands har vi sterke fagforeninger og trepartssamarbeid, en «gullstandard», som Hessen kaller det.
Han peker særlig på LOs rolle.
– Skal veksten bare fortsette, eller finnes det andre måter å se dette på? Jeg mener LO befinner seg i en interessant skvis her. De er en viktig premissleverandør for hvordan samfunnet får utvikle seg. Skal økt forbruk og økt kjøpekraft, som igjen fører til økt effektivisering, fortsatt være mantraene våre? Jeg tror LO kan reflektere godt rundt dette uten å være redd for å stemples som verken grønn fundamentalist eller oljefundamentalist.
Dag O. Hessen sier at det som er sikkert, er at vi ikke kan leve i troen på at noen «andre» skal redde planeten.
Bjørn mener hytteutbygging er umoralsk: – Fjerner livsmuligheter for dyr, for at vi skal ha et sted å henge noen helger i året.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen