Danskene får betalt ferie fra første år
Danmark forlater den norske modellen for opptjening av feriepenger.
FERIELOV: Danske arbeidstakere får nå en ny ferielov som sikrer lønn allerede i det første arbeidsåret og økt fleksibilitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox com.
Illustrasjon
sym@lomedia.no
Folketinget har vedtatt en ny ferielov som innebærer at danske arbeidstakere nå får betalt ferie allerede i sitt første arbeidsår. Det innebærer at rundt 50 000 nye i arbeidslivet nå får rett til betalt ferie, skriver Avisen.dk.
• Har du ferie til gode? Sjefen kan tvinge deg til å ta fri
Ny opptjening
Dagens danske ferielov innebærer, som i Norge, at feriepengene opptjenes i kalenderåret januar - desember, men ferien kan først tas ut 1.mai året etter. Det fører til at enkelte har jobbet i 16 måneder før de får betalt ferie. Den nye loven betyr at arbeidstakerne opptjener og avvikler betalt ferie samtidig. Slik forklares endringen av regjeringen:
«For alle lønmodtagere medfører den nye ferieordning, at ferien optjenes løbende i ferieåret fra den 1. september til den 31. august året efter (12 måneder). Med en ny ferieordning vil du – som i dag – optjene 2,08 feriedage om måneden.
Den optjente ferie kan afholdes i ferieafholdelsesperioden fra den 1. september til den 31. december året efter (16 måneder). Den periode, du kan holde din ferie i, er således sammenfaldende med optjeningsperioden – men fire måneder længere. Det betyder, at du kan planlægge din ferie mere fleksibelt.»
Sikrer de nye
For den danske regjeringen har hovedpeonget med endringen vært å sikre at nye på arbeidsmarkedet har økonomisk mulighet til å ta ut ferie.
– Alle lønnstakere skal ha rett til betalt ferie, også de som er nye på arbeidsmarkedet. Hvert år er det 50 000 nyutdannede som i sitt første ansettelsesår ikke kan ta ut lønnet ferie. Det endrer vi nå på, sier arbeidsminister Troels Lund Poulsen i en kommentar.