JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Leder i Fagforbundet Mette Nord (t.v.), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Leder i Fagforbundet Mette Nord (t.v.), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie/Leif Martin Kirknes

Dette er LO-toppenes beskjed til Ap-landsmøtet

Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord og Jørn Eggum sitter alle i Aps sentralstyre. Dette er sakene de vil de ha gjennomslag for.03.05.2023
07:00
05.05.2023 08:54

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet holder landsmøte fra 4. til 6. mai. Her kan du se hvordan LO-lederen og to forbundsledere ønsker å bruke landsmøtet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Strømpriskrisen, utenlandskabler og energi blir viktige saker på landsmøtet 4. til 6. mai. Det er også varslet et trygdeopprør. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har to tillegg til denne lista.

Hun vil bruke landsmøtet i Arbeiderpartiet til å forsvare arbeidslinja.

– Det er viktig med god velferd i Norge. Men vi må aldri glemme at det ikke blir mye trygd om vi ikke evner å holde flest mulig i arbeid. Og, ikke minst, å sikre de som er i arbeid ei anstendig lønn. Arbeidslinja er en bærebjelke i samfunnet vårt. Jeg vil på det sterkeste advare mot å utfordre den, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LO-Aktuelt.

Hun mener arbeidslinja handler om at vi må sørge for at det er jobb til alle.

– Også må vi sørge for at de som ikke kan jobbe eller bare kan jobbe litt, skal ha penger å leve av. Det er mange som har det tøft om dagen både utenfor og i arbeid, legger hun til.

Leif Martin Kirknes

Spørsmålet om elektrifisering av sokkelen har skapt strid på landsmøtene til både Senterpartiet og Høyre.

Det vil på ingen måte overraske om det også blir en het sak på Ap-landsmøtet.

Peggy Hessen Følsvik mener elektrifisering av sokkelen og Melkøya er helt nødvendig for å kutte klimagassutslippene og sikre norske arbeidsplasser.

– Vi har rett og slett ikke noe annet valg, sier LO-lederen.

– Sier vi nei til elektrifisering av norsk sokkel, sier vi samtidig nei til at Norge skal nå klimamålene innen 2030. Dermed settes titalls tusen norske arbeidsplasser i fare, argumenterer LO-lederen.

LO har tatt initiativ til et trepartssamarbeid, hvor LO og NHO sammen med regjeringen skal finne løsninger på hvordan vi raskest mulig øker norsk kraftproduksjon.

Aktuelt: Tidligere LO-topp varsler strømopprør på Arbeiderpartiets landsmøte

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet

Jørn Eggum har varslet at han vil kjempe for en mer progressiv kraftpolitikk på Arbeiderpartiets landsmøte enn det dagens ledelse har lagt opp til.

– Det regjeringen gjør går for sent. Vi er utålmodige med å få på plass et regime som håndterer de store utslagene vi har opplevd de siste årene, poengterer han.

– Det må gjøres kortsiktige tiltak både for husholdninger og bedrifter, men også langsiktige tiltak som gjør noe i forhold til «børs og katedral» som kraftmarkedet er, mener forbundslederen.

Blant annet vil Jørn Eggum kjempe for at det innføres et toprissystem, hvor nødvendig forbruk har lav pris, mens overforbruk prises høyere.

– Det vil bidra til at folk flest vil få lavere strømregninger, men likevel ikke bidra til at folk bruker mer strøm enn i dag. De som har godt med penger kan selvsagt bruke mer strøm hvis de ønsker det, sier Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Eggum vil også ha to prisområder, mot fem i dag.

– Det ene prisområdet må være norsk. Over hele landet, hvor vi kan fastsette strømprisen politisk. Så har vi utenlandskabler i dag, hvor det må være andre priser. Når vi importerer strøm, må vi selvfølgelig betale hva det koster, sier Jørn Eggum.

Han poengterer at utenlandskablene da vil fungere slik de skulle fungere: En buffer for leveringssikkerhet på kraft.

Eggum understreker samtidig at også Arbeiderpartiet har gjort mye på strømstøtte og andre tiltak, men mener det går for tregt. Har er enig med regjeringen om at vi ikke skal ha støtteordninger for bedriftene.

– De går med store overskudd når det går godt, betyr det også at de må drive på egen risiko. Men det vi kan gjøre når vannmagasinene er fulle, er å få kraftselskapene til å holde igjen slik at vi kan få bygget opp magasinene. Da kan vi få et fastpris-system som faktisk fungerer, ifølge Fellesforbundets leder.

Han mener fastprisene må ligge et sted mellom 60 og 70 øre i total fakturapris.

Samtidig støtter Eggum SVs forslag om et statlig kraftselskap, som formidler kraft til både husholdninger og bedrifter.

– Har du et eget strømprisselskap på samme måte som vi i sin tid etablerte Statoil, vil de være markedsledende og kan håndtere dette med kjøp og salg av kraft, mener Eggum.

Leder Mette Nord i Fagforbundet

For Mette Nord er eldreomsorg og oppvekst de viktigste sakene.

Nord mener det regjeringen har rullet ut i regjering er et godt utgangspunkt for valgkampen. Hun er spesielt opptatt av en god politikk for eldreomsorg og oppvekst – i den rekkefølgen – og er klar på at det må skje i egen regi, med egne ansatte og offentlig kontroll.

Med det mener hun at eldre skal vite at de får hjelp når de trenger det, enten det er i hjemmet eller på institusjon.

– Eldreomsorgen må ha ansatte i faste, hele stillinger, som har rett fagkompetanse til de oppgavene de skal utføre. Det vil si at man har en god oppgavefordeling og bruker hele laget av ansatte – sykepleiere, helsefagarbeidere, assistenter og andre fagfolk, sier Mette Nord til LO-Aktuelt.

Jan-Erik Østlie

En grunnleggende oppgave i kommunene er å skape trygge oppvekstvilkår og tilrettelegge for gode liv for øvrig.

– Barnehager, skolene og SFO skal ha nok ansatte i faste, hele stillinger. Det gir barna en trygg oppvekst og et godt læringsmiljø, sier Nord.

– Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet har vært tydelig i opposisjon og regjering om at disse tjenestene utvikles best når kommunene selv har kontroll over dette. Det er også forutsetningen når vi nå står overfor et utviklings- og omstillingsarbeid i offentlig sektor, legger hun til.

Selv om Arbeiderpartiet sliter med oppslutningen på meningsmålingene, er hun klar på at landet bør være glad for at det er Ap og Sp som styrer.

– Jeg er glad for den politikken som er satt ut i livet det siste halvannet året. Vi har fått et bedre stillingsvern, bedre rettigheter for arbeidstakere og det er gjort noe med fordelingspolitikken. Økonomien til vanlige folk er trang. Det har vært høy prisvekst, og høye utgifter, men uten tiltakene som er satt, ville folks situasjon vært dramatisk verre.

Noe som sannsynligvis blir tema på landsmøtet, er spørsmålet om arbeidslinjen skal beholdes eller gjøres noe med. Enkelt forklart handler arbeidslinjen om at det skal lønne seg å jobbe framfor å motta trygd.

Ifølge Aftenposten kommer et stort flertall av delegatene til landsmøtet fra fylkeslag som vil justere opp trygdene. Mette Nord er opptatt av at inntektssikringen er på plass før trygdeytelsene reduseres.

– Her er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi må trygge og sikre at folk har mulighet for en jobb og at samfunnskontrakten, som arbeidslinjen er, videreføres. Det må settes inn tiltak for at folk kan benytte sin restarbeidsevne uten at det får negative konsekvenser. Folk skal ikke tape på å komme seg ut i arbeidslivet, sier Mette Nord.

Mye delt: Ap mister støtte fra fagbevegelsen: – Uten LO er Arbeiderpartiet fortapt

03.05.2023
07:00
05.05.2023 08:54Mest lest

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.

Hanna Skotheim

– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde

Hanna Skotheim

Forsinkelser i utbetalinger

Debatt

Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.

Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.

Helena Yankovska/Unsplash

Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise

Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.

Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.

Erling Slyngstad-Hægeland

I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Hanna Skotheim

Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen

HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.

HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.

Sissel M. Rasmussen

Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme

Hanna Skotheim

Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet

Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.

Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.

Eirik Dahl Viggen

Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre

I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.

I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.

Colourbox

SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer

Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.

Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.

Erlend Angelo

Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett

For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.

For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.

Torstein Bøe / NTB

Flukt fra Nav-kontor: 25 ansatte har sluttet hittil i år

Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai

Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai

Brian Cliff Olguin

Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Martin Guttormsen Slørdal

Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt

Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.

Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.

Gorm Kallestad / NTB

Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser

Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.

Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.

Torgny Hasås

Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven

Håvard Sæbø

Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre

Kommentar

Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.

Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

LO-jubel med bitter bismak

Colourbox.com

Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen

Morten Holm / NTB

Nav tapte rettssak

Gjenreisningen av Ukraina må skje på arbeidernes premisser, mener fagforeningsleder Mykhailo Volynets.

Gjenreisningen av Ukraina må skje på arbeidernes premisser, mener fagforeningsleder Mykhailo Volynets.

Herman Bjørnson Hagen

LO-lederen måtte skaffe seg maskingevær da Russland angrep


Flere saker