JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima og arbeidsliv

Dør av heteslag på jobb: Tajik vil ta arbeidernes rettigheter inn i klimadebatten

Da gatefeier José Antonio González døde på jobb i Madrid sommeren 2022, fikk det massive medieoppslag. Nå vil Hadia Tajik at Norge lærer av det som skjedde.
FRAMTIDA: Hadia Tajik er inspirert av datteren når hun nå gir ut bok om penger og planeten.

FRAMTIDA: Hadia Tajik er inspirert av datteren når hun nå gir ut bok om penger og planeten.

André Kjernsli

anne.siri@lomedia.no

– Framtida blir mye mer konkret når du får barn, sier bokaktuelle Hadia Tajik.

Datteren Sofia på snart tre år har inspirert stortingspolitikeren til å skrive boka «Drømmer for min datter – en bok om penger og planeten».

Selv om samtalene de to imellom så langt handler mest om eventyrserien Paw Patrol.

Tajik mener tiltakene som skal bremse klimaendringene, ikke står i stil med ambisjonene for å kutte nok utslipp i tide.

Hun minner om at vi nå har en temperaturendring på litt over én grad, mens temperaturen kan komme til å øke med så mye som to og en halv grad. 

– Det jeg etterlater meg, må datteren min og generasjonene etter leve med, sier Tajik.

Hun sier hun fikk mer nærhet til denne tematikken som medlem av Stortingets energi- og miljøkomité. Den forlot hun nå i høst, da hun gikk over til å bli første nestleder for Stortingets justiskomité.

Vinteren 2022 trakk hun seg som arbeids- og inkluderingsminister etter pendlerboligsaken

– Du har bred og årelang politisk erfaring. Burde du tatt et klimaoppgjør tidligere?

– Det er først nå jeg har hatt ansvar innen energi- og miljøpolitikken, og jeg bidrar derfor naturlig nok med politikkutvikling der. Behovet forsterkes ved at det er kort tid til klimamålene skal nås og vi allerede ser konsekvensene av klimaendringene.

Tajik sier hun gjennom årene har prioritert utvikling på de områdene hun har hatt ansvar for.

– Jeg tror det er viktig at politikere ikke mister evnen til å være systemkritiske, selv om de har hatt verv i noen år.

Gatefeieren som døde av hete

Gatefeieren José Antonio González fikk heteslag og falt om på jobb. Kort tid senere døde han.

Hendelsen som skjedde i Madrid i fjor sommer, førte til massiv medieoppmerksomhet i landet. Utendørsarbeidere ble plutselig møtt med omtanke av forbipasserende.

Fagforeningen som allerede hadde kjempet for bedre arbeidsvilkår under hetebølger, ble med ett hørt av arbeidsgiverne.

Også nattetid kan arbeidere i asfaltstrøk oppleve å være utendørs i opp mot 45 grader.

I arbeidet med boka reiste Hadia Tajik til Madrid og møtte representanter for arbeidstakerorganisasjonen UGT. Unión General de Trabajadores er en av Spanias to viktigste hovedsammenslutninger av arbeidstakere, ved siden av CCOO (Comisiones Obreras). De tilsvarer LO i Norge. 

Tajik mener norsk fagbevegelse her kan lære av europeisk fagbevegelse, selv om landene opplever klimaendringene til dels ulikt.

– Også i Norge er det på tide å ta perspektivet til arbeidstakerne inn i diskusjonene om klima, sier Tajik.

Hun foreslår blant annet en analyse av hvilke yrkesgrupper som er mest utsatte for klimaendringer, og hva som kan gjøres for å trygge dem.

Klimaflyktningene

Kvelden før sin egen død skal gatefeieren González ha søkt på nettet etter hvordan han best kunne unngå heteslag.

Gatefeieren var midlertidig ansatt, og sønnen skal ha fortalt at faren tynte seg så mye som han orket, fordi han virkelig ville beholde denne jobben. Disse opplysningene har Tajik fått fra fagforeningsfolkene hun snakket med i Madrid.

I boka viser Tajik til FNs arbeidsorganisasjon (ILO), som anslår at mer enn to prosent av de totale arbeidstimene i verden vil gå tapt innen 2030 på grunn av økende hete. Det tilsvarer 80 millioner fulltidsjobber.

Tajik skriver også om det spanske ekteparet som nylig kjøpte et hus langt over prisantydning i nærheten av Tajiks barndomshjem i Bjørheimsbygd i Rogaland. Paret ville vekk fra hetebølger og 40 grader i skyggen.

– En annen type klimaflyktninger enn de vi så for oss, kommer først. Det er de mest ressurssterke, de som har økonomi og kunnskap til å kunne flytte på seg, sier hun.

Nei til ny oljepakke

I boka omtaler hun seg selv om en «oljeunge». Faren jobbet i oljeindustrien og moren i dagligvarebutikk på hjemstedet Bjørheimsbygd.

Nå beskriver Tajik næringen som too big to fail. Den har blitt så viktig for økonomien vår at myndighetene ikke kan tillate at den kollapser, sier hun.

Under koronapandemien stupte oljeprisen, og Stortinget vedtok en raus skattepakke for å redde olje- og gassnæringen og alle dens ansatte.

Tajik mener de politiske partiene må garantere at det ved neste oljeprisfall ikke kommer noen redningspakke til næringen.

– Du var altså for oljeskattepakken som kom under pandemien. Hva har endret seg så radikalt på disse årene som gjør at du ikke vil gå inn for en lignende pakke igjen?

– Omstendighetene gjorde oljeskattepakken nødvendig. Men den bør også være en vekker, fordi forspillet til den viste hvor sårbar norsk økonomi og norske arbeidsplasser er når vi har en bransje som er så stor som petroleumsbransjen, sier hun.

Tajik peker på at prissvikt er markedets måte å vise at det ikke er betalingsvillige kjøpere. Og at hvis vi fortsetter å korrigere for prissvikt, kommer vi aldri videre.

Hun mener vi heller må sørge for å minske sårbarhetene i systemet.

– Arbeidsfolka i oljebransjen fortjener at vi vrir investeringene over til arbeidsplasser i fornybare industrier, sånn at de får flere muligheter framover og vi unngår massearbeidsledighet ved plutselige prisfall innen olje.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse