JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsfaderen

Einar Gerhardsens liv blir teater

Neste vår skal livet til den tidligere statsministeren bringes til scenen.
HØYT ELSKET: Det er vel neppe noen i arbeiderbevegelsens historie som har fått et varmere ettermæle enn Einar Gerhardsen.

HØYT ELSKET: Det er vel neppe noen i arbeiderbevegelsens historie som har fått et varmere ettermæle enn Einar Gerhardsen.

Sissel M. Rasmussen

jan.erik@lomedia.no

– Her er det mye stoff å velge i, så den første jobben blir å begrense stykket til de viktigste epokene i Gerhardsens liv, opplyser Hans-Petter Thøgersen i en epost, en sentral mann i prosjektet som skal få Einar Gerhardsen fram på teaterscenen.

På eget initiativ

Arbeiderbevegelsens Kulturnettverk i Østfold søkte om 350.000 kroner til prosjekt Landsfaderen, og fikk 150.000 av LOs kulturutvalg. Dette er et svært prosjekt, og arbeidet er allerede i gang. Det er satt ned en bred produksjonsgruppe.

Initiativet kommer fra Kulturnettverket sjøl. Og denne gjengen veit hva den holder på med. De har tidligere laget teater av livene til både Oscar Torp, tidligere statsminister og den lengst sittende lederen av Arbeiderpartiet, og tidligere LO-leder Yngve Hågensen.

Einar Gerhardsen (1897-1987) var formann i Arbeiderpartiet og statsminister i Norge gjennom store deler av etterkrigstiden.

Premiere i Oslo

Manuset skal skrives av Hans-Petter Thøgersen som tidligere har skrevet historiske forestillinger om blant annet Hans Nielsen Hauge og Katti Anker Møller. Med seg har han Jens Olav Simensen som skrev stykkene om Torp og Hågensen.

Stykket er planlagt til våren 2025, men hvor er ennå ikke avklart. Bortsett fra at premieren blir i Oslo.

Det er for øvrig ikke bare LOs kulturutvalg som støtter prosjektet, men også AOF, Arbeiderbevegelsens Kulturnettverk og flere fagforbund.

Produksjonsgruppa

Anna Ljunggren, leder (organisasjonssjef i Arbeiderpartiet)

Pål Lieungh (representerer familien)

Sigbjørn Johnsen (tidligere stortingsrepresentant og finansminister for Ap)

Julie Lødrup (LO-ledelsen)

Martin Kolberg (tidligere stortingsrepresentant og partisekretær i Ap)

Tove Johansen (daglig leder i AOF)

Arne Berg (Arbeiderbevegelsens Kulturnettverk)

Hans-Petter Thøgersen og Jens Olav Simensen (sekretariatet)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse