Vind i seilene for redusert arbeidstid i Norden:
Finlands statsminister fronter sekstimersdagen - og danskene har begynt å dele på arbeidet
Den finske statsministeren Sanna Martin fronter kortere arbeidstid uten redusert lønn. Nå har hun også det sosialdemokratiske partiet i ryggen.
SANNA MARTIN: Den finske statsministeren og leder av det sosialdemokratiske partiet, er en forkjemper for sekstimersdagen.
Laura Kotila, finske regjeringen
sym@lomedia.no
Nylig vedtok det finske sosialdemokratiske partiet (SDP), å arbeide for innføring av seks timers arbeidsdag uten å senke lønningene. Arbeidet skal skje i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Statsminister og nyvalgt partileder for SPD Sanna Martin, har lenge argumentert sterkt for kortere arbeidstid, enten i form av seks timers arbeidsdag eller fire dagers uke. Nå har hun også hele partiet med seg på reformen.
Skyhøye ledighetstall: Nå må vi innføre sekstimersdagen og dele på jobbene, mener Jord (29). Se forskere og forbundsfolks argumenter for og imot
Debatt i Storbritannia
– Forslag om kortere arbeidstid pleier å komme under lavkonjunkturer, sier Göran Kecklund på Stressforskningsinstitutet ved Stockholms universitet, til Arbetet Global.
I Storbritannia foreslår tankesmia Autonomy å redusere arbeidstiden til 32 timer i uken for de fem millioner ansatte i offentlig sektor. Ifølge Arbetet Global mener tankesmia at det kan skape 500.000 nye jobber.
Vil du jobbe fire dagers uke? Professor Nina Amble mener det kan løse deltidsfloka
Danmark deler
I alle de nordiske landene er arbeidsløsheten høy. Den ferske analysen Nordea Economic Outlook anslår at den registrerte ledigheten i 2021 vil være på 8 prosent i Finland, 8,5 prosent i Sverige og 4,9 prosent i Danmark.
Danskene løser utfordringen ved å legge til rette for å dele på arbeidet. En avtale inngått søndag mellom FH (dansk LO); arbeidsgiverne DA og regjeringen, gjør det mulig for ansatte å dele på arbeidet framfor at noen sies opp og andre jobber hundre prosent. De ansatte kan arbeide mellom 50 og 80 prosent av tiden. Den resterende tiden mottar de et økonomisk tilskudd som tilsvarer 120 prosent av den høyeste dagpengesatsen.
Men det er et ris bak speilet. I avtalen heter det at «hvis en lønmodtager ikke ønsker at indgå i en arbejdsfordeling efter denne ordning, må virksomheden beslutte, om medarbejderen afskediges».
Partene ble også enige om at avtalen blir lovfestet slik at den vil gjelde alle arbeidstakere i privat sektor.
Norsk forsker: Omorganisering, nedbemanning og permitteringer kan gi langvarig psykisk knekk
Norge utreder
I Norge vil kortere arbeidstid bli tema på LO-kongressen i mai 2021. I 2017 vedtok kongressen at det skal lages en plan for eventuelle arbeidstidsreduksjoner. En arbeidsgruppe lede av LOs 2. nestleder Roger Heimli, er i gang med å utarbeide en slik plan som kongressen om et knapt år trolig vil behandle.