JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsker utfordrer de nordiske LO-lederne

LIDINGÖ: – Dere må gå ut over egen komfortsone, våge å tenke langsiktig, sa Chistian Lyhne Ibsen ved FAOS, København Universitet.
Utfordret: Fire nordiske LO-ledere diskuterte organisatoriske utfordringer på SAMAKs årsmøte. Fra venstre Sveriges Karl-Petter Thorwaldsson, LO-leder Gerd Kristiansen, Islands Gylfi Anbjörnsson og Danmarks Lizette Risgaard.

Foto: Svein-Yngve Madssen

Utfordret: Fire nordiske LO-ledere diskuterte organisatoriske utfordringer på SAMAKs årsmøte. Fra venstre Sveriges Karl-Petter Thorwaldsson, LO-leder Gerd Kristiansen, Islands Gylfi Anbjörnsson og Danmarks Lizette Risgaard. Foto: Svein-Yngve Madssen

Svein-Yngve Madssen

sym@lomedia.no

– Hele grunnlaget for den nordiske modellen er organisering. Basta!

Forskeren som er mye brukt av dansk fagbevegelse til å utrede organisatoriske utfordringer, konstaterte at organisasjonsgraden i Norden over år har vært ganske stabil, tross synkende medlemstall hos LO-forbundene i flere land. Han stilt også spørsmål ved om fagbevegelsens maktposisjon i samfunnet kunne opprettholdes hvis forbundene fortsatte å miste medlemmer.

– Vil politikerne fortsette å lytte til de faglige organisasjonene. Vil arbeidsgiverne fortsette å følge overenskomster på lavt organiserte områder?

Kan man opprettholde konflikt som trussel overfor arbeidsgiverne. Og vil lovgivningen få økt innflytelse på arbeidsreguleringer, var blant spørsmålene han stilte.

Stefan Löfven: – De enkle svarene finnes ikke

Klare råd

Men Lyhne Ibsen stilte ikke bare spørsmålene, han kom også med noen klare utfordringer til LO-toppene som deltok på SAMAKs årsmøte på Lidingö utenfor Stockholm.

– Dere må se på organisering med et livsfaseperspektiv. Dere må ha mot til å investere langsiktig og tilpasse medlemskapet til arbeidslivet, sa forskeren.

Han pekte også på at mange medlemmer forsvinner når de skifter jobb og etterlyste en bedre koordinering mellom forbundene for å unngå at organiserte ble glemt under overgang mellom jobber.

– Dere må også organisere korte ansettelser og få tak på de useriøse virksomhetene og jobbene i delingsøkonomien, mente han.

Åpne dører

– Det er akkurat slik vi prøver å jobbe, svarte den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorwaldsson.

For første gang på mange år er det en svak vekst i medlemstallet i svensk LO. Og han kunne fortelle om en stek satsing på ungdom.

– Vi har også startet arbeidet med å bygge et eget, felles medlemsregister. Det er fagbevegelsen som skal ordne dette når folk skifter jobb, ikke medlemmet, fastslo Thorwaldsson.

Noe gikk tapt

Blant de nordiske LO-lederne som deltok i debatten etter forskerens innledning var det også bred enighet om noe var gått tapt fra den gangen «alle» var fagorganisert og hadde et personlig nært forhold til fagbevegelsen og det å være fagorganisert.

– Før var det en selvfølge, nå må vi fortelle om rollen vår, sa den danske LO-lederen Lizette Risgaard.

– Den gangen var det sosiale trykket så sterkt, at alle gikk inn i fagbevegelsen. Det var vanskelig å si nei til medlemskap når det var vi som tok imot de nyansatte og skolerte dem i fire timer. I dag er det vanligste svaret hos uorganiserte at «jeg har aldri bli spurt».

– Ett eller annet sted underveis mister vi troen på oss selv, mente Thorwaldsson.

Jobb å gjøre

LO-leder Gerd Kristiansen erkjent også at man har et stort arbeid foran seg.

– Vi må heve røsten og aldri miste troen på vår innflytelse. Vi er jo kjempesterke, påpekte Kristiansen.

Hun stilte også spørsmål ved den manglende kunnskapen om fagbevegelsens rolle i samfunnet og for den nordiske modellen.

– Hvilken opplæring får barn og unge om fagbevegelsens rolle og om den nordiske modellen. Det finnes knapt et ord om dette i norske skolebøker, påpekte hun.

Forsker Christian Lyhne Ibsen var enig i at fagbevegelsen har et kjempestort kommunikasjonspotensialet.

– Men dere må sette lønningsmottakeren i sentrum. Systemer og modeller blir veldig abstrakt, var hans råd til de nordiske LO-lederne og årsmøtet i SAMAK.

SAMAK-ÅRSMØTE

14. – 15. januar 2016, Lidingö utenfor Stockholm.

Følg debatten på twitter #samak

SAMAK:

Samarbeidsorganisasjon for de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen

Medlemmer er de sosialdemokratiske partiene i Sverige, Norge, Finland, Island, Ålandsøyene, Færøyene, Grønland og Danmark, LO i Norge, Sverige og Danmark samt FFC, Finland og ASI og Island

Dere må se på organisering med et livsfaseperspektiv.

Chistian Lyhne Ibsen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

SAMAK-ÅRSMØTE

14. – 15. januar 2016, Lidingö utenfor Stockholm.

Følg debatten på twitter #samak

SAMAK:

Samarbeidsorganisasjon for de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen

Medlemmer er de sosialdemokratiske partiene i Sverige, Norge, Finland, Island, Ålandsøyene, Færøyene, Grønland og Danmark, LO i Norge, Sverige og Danmark samt FFC, Finland og ASI og Island