Hågensen, Flåthen, Kristiansen og Gabrielsen møttes under Arendalsuka
Hågensen er fortsatt forbanna over EU-nei
Hvis det er noe Yngve Hågensen skulle ha ugjort, er det at Norge aldri ble medlem av EU.
Gerd Kristiiansen, Roar Flåthen og Yngve Hågensen om sine år som LO-ledere.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Det jeg er mest forbanna over fra min tid som LO-leder, er at vi tapte kampen om EU. Jeg mener pinadø vi skulle vært medlem i dag også. Men jeg vet ennå ikke hva vi kunne gjort annerledes for å overbevise folket om at det ville vært riktig å gå inn i EU. Jeg må innrømme at jeg slet med det tapet, sa en åpenhjertig Yngve Hågensen under et historisk LO-møte på båten til Norsk Sjømannsforbund under Arendalsuka.
• Yngve Hågensen tror på regjeringsskifte
– Ingen skandale
Tre tidligere LO-ledere side om side i sofaen, og nåværende LO-leder som rakk akkurat i tide til å være med på avslutningen av møtet.
Og nederlaget i EU-avstemningen sliter altså fortsatt på 79 år gamle Yngve Hågensen. Men han understreker at det ikke er noen skandale at Norge står utenfor EU.
– Vi er ikke avhengig av andre. Og la det være sagt en gang for alle. Det er ikke EU som er skyld i de problemene vi har i dag. Det er regjeringens skyld, påpeker han.
Ordstyrer Stian Grøthe ville vite om den tidligere LO-lederen har savnet det å være leder.
– Er det ikke nok å sitte i 16 år, eller var det 12 år, svarte Hågensen.
På spørsmål om hva han følte rundt det faktum at Gro Harlem Brundtland ikke hadde ham som sin foretrukne kandidat til ledervervet i 1989, men derimot Nils Totland, svarte han:
– Jeg vokste opp i et demokrati. Det var pinadø ikke noe problem. Nils og jeg var venner da og vi er venner i dag også, svarte Hågensen.
Roar Flåthen blir ansett som en helt annen type enn Hågensen, men innrømmer at han også har temperament.
– Jeg har aldri sett deg sint, sa ordstyrer Stian Grøthe.
– Det skal du være glad for, kom det kjapt fra Flåthen.
– Jeg har temperament. Det kan kona mi skrive under på. Hun sitter her i salen og kan bekrefte det, fortsatte han.
– Men det er viktig å bruke temperamentet når du har behov for å bruke det, la han til.
Noen avsløringer måtte den fullstappede salen få.
– Har Jens Stoltenberg i det hele tatt noen svake sider, ville ordstyreren vite.
– Det måtte være at han er sosialøkonom, svarte Roar Flåthen.
Gerd Kristiansen ble utfordret på hva hun synes om statsminister Erna Solberg. Hva er hennes sterke og svake sider?
– Det har jeg aldri tenkt på. Det meste den dama gjør er ille. Hun er....., nei. Det blir for problematisk. Jeg vil ikke si mer.
Vanskelig tid
Yngve Hågensen var LO-leder fra 1989 til 2001. Roar Flåthen tok over et LO i krise etter at Gerd-Liv Valla valgte å gå av i 2007.
– 2007 er det tøffeste året jeg har opplevd. Det aller viktigste var å skape ro innad i LO, fortalte Roar.
Han mener det er stor forskjell på å være LO-leder med en Ap-regjering og borgerlig regjering.
– Med en borgerlig regjering kan du bare glemme reformer og slike ting. Du må kun forholde deg til tariff-forhandlingene. Med en Ap-styrt regjering møter du statsministeren og viktige statsråder ansikt til ansikt hver mandag. Da kommer det faglig-politiske samarbeidet virkelig til sin rett. Med en borgerlig regjering må du bruke langt større krefter og kraftigere lut, sier Roar Flåthen.
– Men enhver regjering må forholde seg til LO.
• Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
Tre statsministre
Yngve Hågensen forholdt seg til tre statsministre og sterke Ap-personligheter; Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.
– Selv om vi kunne være uenige, ble vi aldri uvenner. Og jeg var faen ingen ulv overfor Gro, som noen hevder. Vi kunne være uenige om mye, men ikke i alt. Og jeg måtte godta at hun ledet hele landet. LO er viktig, men en regjeringssjef skal selvsagt lede hele landet og da måtte jeg handle etter det.
Yngve Hågensen i sofaen sammen med Gerd Kristiansen.
Tri van Nguyen
Fra sin periode som LO-sjef er Hågensen mest stolt over å bidra til å snu krisen med nærmere 200.000 arbeidsledige og en rente på opp mot 20 prosent.
• Erna Solberg er taus om hvilke tiltak Høyre har mot nullskattytere
Lønnsnivået i LO
De tre LO-lederne og dagens sittende ble utfordret på beskyldningene om pampeveldet og høyt lønnsnivå for ledelsen.
Yngve Hågensen tok jobben med å forsvare lønnsnivået. Han mener det var forbundene som ledet an i den store lønnsøkningen, ikke LO sentralt.
– Da jeg begynte som LO-leder hadde jeg en rimelig all right lønn. Den var okei, ikke veldig stor. Så kom lønnsøkningen i forbundene og LO-lederen tjente minst av alle. De to siste årene fikk jeg nesten doblet lønna min. Jeg har aldri drukket så mye whisky noen gang, sa han til latter i salen.
– Malen er at LO-lederen skal tjene like mye som en statsråd. Det er minst 100.000 LO-medlemmer som tjener mer enn det. Ingen i LO-ledelsen skal skamme seg over høyt lønnsnivå. Det er mye jobb, du ofrer hele livet på gjerningen. Mye reiser, mye helgearbeid, og så er det telefoner fra de jævla pressefolkene både natt og dag.
– Har du aldri fri, spurte jeg en journalist en gang. Han svarte at de jobba skift. Så sa jeg at jeg må vel for faen få lov til å sove for det. Jeg tror lønnsnivået til LO-ledelsen gjenspeiler den virkeligheten de jobber i, sier en LO-lederen som gikk av for 16 år siden.
• Video: Se parodien på Gerd Kristiansen
• Meningsmåling: Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller