Anette Trettebergstuen og Ap legger fram nye tiltak:
Her er Arbeiderpartiets 50 tiltak for mer likestilling
8. mars lanserte Arbeiderpartiet 50 forslag som skal bidra til økt likestilling på alle samfunnsområder.
– Vi trenger et krafttak, sier Anette Trettebergstuen.
50 forslag: Veien mot økt likestilling er krevende, fastslår Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen. Her fra høring på Stortinget om endringer i arbeidsmiljøloven. Arkivfoto; Sissel M. Rasmussen
Sissel M. Rasmussen
sym@lomedia.no
I LO er man svært fornøyd med at Arbeiderpartiet fremmer så konkrete forslag til tiltak.
– Og det er i motsetning til dagens regjering som kun har som mål å svekke virkemidlene som skal sørge for bedre likestilling, mener LOs 1. sekretær Peggy Hessen Følsvik.
– Styrking av arbeidsmiljøloven, fortsatt arbeid for heltid, trepartssamarbeid om likestilling og styrking av dagens likestillingslov er verdt å framheve, sier hun til LO-Aktuelt. Og gir ros til Trettebergstuen som gir tydelige signaler om økt satsing på likestillingsområdet!
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Trepartssamarbeid
En rekke av de tiltakene Arbeiderpartiet foreslår er rettet inn mot arbeidslivet. Blant annet ønsker man å starte et eget offentlig finansiert trepartssamarbeid for økt likestilling i arbeidslivet. Ap vil også sette av en årlig pott til lokale tiltak og forsøk for å få flere heltidsjobber. De vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser som den borgerlige regjeringen innførte da den endret arbeidsmiljøloven. Og aktivitets- og redegjørelsesplikten skal styrkes ved blant annet at alle virksomheter må ha mål for kjønnsbalanse på alle nivåer i bedriften.
• Les også: Disse mannlige LO-toppene feirer kvinnedagen
Kjønnsdelt arbeidsliv
Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson erkjenner at utfordringene er store.
– Fedre får ikke ta ut så mye foreldrepermisjon som de ønsker, gravide jenter mister jobben og 40 prosent av alle kvinner arbeider deltid, påpeker Trettebergstuen overfor LO-Aktuelt.
En annen utfordring er det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Her foreslås det både kvotering og ekstrapoeng. Arbeiderpartiet vil blant annet gi ekstrapoeng til jenter eller gutter der det er 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn. Det foreslås også å bruke ordningen med mentor for å styrke det kjønnet som er i stor mindretall på utdanningen. Likestillingsstipend er et annet tiltak som kan oppmuntre til å velge utradisjonelt.
– Dette bør også gjelde studier der kvinner eller menn med innvandrerbakgrunn er sterkt underrepresentert, heter det.
Arbeiderpartiet vil også vurdere kvotering for å sikre mangfold blant vitenskapelige ansatte. Og ønsker flere kvinner inn i ansettelsesutvalgene i akademia.
• Les også: Her er bare seks prosent av lærlingene jenter
Styrke tilsynet
I likhet med LO vil Arbeiderpartiet beholde likestillingsloven som egen lov. Samtidig vil man styrke Likestillings- og diskrimineringsnemnda blant annet ved at nemnda kan kreve at de som har diskriminert må betale for seg. Det foreslås at nemnda får mulighet til å overprøve andre myndigheter når de har diskriminert noen i forbindelse med ansettelser, oppsigelser og lignende, med unntak av vedtak truffet av departementene og Kongen.
• Les også: Søstre, kamerater – det er sol bakom skyan!
Fjerne kontantstøtten
Blant de 50 forslagene er flere rettet mot seksuell trakassering og vold i nære relasjoner. Også næringslivet berøres med krav om blant annet 40 prosent kvinnelige styreledere i selskap staten har eierandeler, 40 prosent av begge kjønn i ledergruppene i disse selskapene og i direktorater og underliggende etater. Arbeiderpartiet vil øke pappakvoten, fjerne skatteklasse 2 og kontantstøtten. Det siste forslaget deles av Høyres likestillingsutvalg som ønsker å fase ut kontantstøtten. Ifølge Dagens Næringsliv vil Høyre også fjerne barnetrygden.
Her er Arbeiderpartiets 50 forslag for mer likestilling
Sørge for at det rundt omkring i landet finnes folk som har som jobb å fremme likestilling. Vi vil lage to nye likestillingssentre og gi de tre som allerede finnes, mer ressurser og makt.
Regjeringen må holde en årlig om status i arbeidet med å fremme likestilling og mangfold i alle sektorer for Stortinget, slik at vi vet hva som gjøres, og kan diskutere det.
Vite mer om hva som fungerer. Derfor må CORE – Kjernemiljø for forskning om likestilling – fortsatt få penger til sin forskning, blant annet for å finne ut hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn.
Etablere et kontaktutvalg mellom de sentrale myndighetene og likestillingsorganisasjonene, slik at organisasjonene lettere får innflytelse på politikken.
Gi mer penger til de frivillige organisasjonene på likestillingsfeltet.
Starte et nytt prosjekt for kommunene og private bedrifter, der de får hjelp til praktisk likestillingsarbeid.
– derfor må noen passe på at reglene følges:
Arbeiderpartiet vil:
Gi Likestillings- og diskrimineringsnemda mulighet til å kreve at de som har diskriminert, må betale for seg. Man skal Det skal ikke lenger være sånn at den som diskriminerer Kjønnsdiskriminering Skyldkravet for å få oppreisning for kjønnsdiskriminering utenfor arbeidslivet endres fra grov uaktsomhet til vanlig uaktsomhet.
Gi Likestillings- og diskrimineringsnemnda mulighet til å overprøve andre myndigheter når de har diskriminert noen i forbindelse med ansettelser, oppsigelser og lignende, unntak vedtak truffet av Kongen og departementene.
Innføre fri rettshjelp i saker i saker der nemda mener man er blitt diskriminert.
Gi Likestillings – og diskrimineringsombudet økte ressurser.
Beholde likestillingsloven som egen lov.
- derfor må det stilles klare krav i arbeidslivet:
Arbeiderpartiet vil:
Starte et eget trepartssamarbeid for økt likestilling med partene i arbeidslivet, som skal få årlige midler over statsbudsjettet.
Gjenopprette arbeidsmiljøloven som en trygg og god vernelov og fjerne den generelle adgangen til å ansette midlertidig.
Sette av en årlig pott til lokale tiltak og forsøk for å få flere heltidsjobber.
Stille krav om at helseforetakene skal redusere bruken av deltidsstillinger.
Styrke aktivitets- og redegjørelsesplikten ved at alle virksomheter må
- ha mål for kjønnsbalanse på alle nivåer i bedriften,
- ha begge kjønn representert i eventuelle anbudsoppdrag, og dersom dette ikke er mulig, begrunne det (slik som dagens regler for lærlinger), og
- gjennomføre opplæring i aktivitets- og redegjørelsesplikten.
– derfor må unge oppmuntres til å velge utradisjonelt:
Arbeiderpartiet vil:
Gi ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på linjer på videregående skoler, der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn.
Gi ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på studier, der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn.
Gi jenter og gutter som starter på utdanninger der det andre kjønnet er i stort flertall, en mentor.
Gi likestillingsstipend for å oppmuntre jenter og gutter til å velge utdanninger som har stort flertall av studenter av det andre kjønn. Dette bør også gjelde studier der kvinner eller menn med innvandrerbakgrunn er sterkt underrepresentert.
Gjøre likestilling til et sentralt tema i barnehagelærerutdanningen, og få likestillingsarbeid inn i barnehagen i større grad.
Rekruttere flere menn til barnehagene.
Få flere kvinner inn i ansettelsesutvalgene i akademia og gjøre ansettelsene åpne og inkluderende. Vurdere kvotering for å sikre mangfold blant vitenskapelig ansatte.
- derfor må vi trappe opp arbeidet mot seksuell trakassering:
Arbeiderpartiet vil:
Forplikte skoler til å jobbe mot seksuell trakassering ved å ta det inn i opplæringsloven.
Bygge opp fagmiljøer med spisskompetanse på krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering.
Inkludere spørsmål om seksuell trakassering i Elevundersøkelsen, slik at vi får mer kunnskap om omfanget.
Gi organisasjoner som jobber mot mobbing og diskriminering, mer ressurser.
Kurse rektorer, lærere og andre ansatte i skolen om hvordan man forhindrer mobbing og seksuell trakassering.
Etablere egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere flere egne kvinnefengsler.
- derfor må vi ta også menns likestillingsutfordringer på alvor
Arbeiderpartiet vil:
Ta menns likestillingsutfordringer på alvor. Det er 20 år siden Jens Stoltenberg ledet mannsrolleutvalget, og det er på tide med et nytt mannsutvalg som kan komme med forslag til ny politikk.
- derfor må næringslivet møte krav om å velge kvinner:
Arbeiderpartiet vil:
Kreve at selskaper der staten har eierandel, legger planer for å få flere kvinnelige sjefer, og at de skal ha minst 40 prosent kvinner i valgkomiteene sine.
At alle virksomheter som omfattes av redegjørelsesplikten, skal sette mål for bedre kjønnsbalanse på alle nivåer i bedriften, gi obligatorisk opplæring i aktivitets- og redegjørelsesplikten, og lage planer for rekruttering av det underrepresenterte kjønn. Dessuten vil vi kreve at begge kjønn deltar i eventuelle anbudsoppdrag, og dersom dette ikke er mulig, begrunne det (slik som dagens regler for lærlinger).
Utvide statens eierprinsipper for god eierstyring til også å gjelde mål om likestilling.
Ha som ambisjon at minst 40 prosent av selskapene der staten har eierandel, skal ha kvinnelig styreleder.
Jobbe for at ledergrupper i selskapene der staten har eierandel, direktorater og underliggende etater skal bestå av 40 prosent av begge kjønn.
- derfor må vi gjøre mer for dem som opplever vold i nære relasjoner:
Arbeiderpartiet vil:
Ha mer forskning på vold i nære relasjoner.
Styrke domstolens kunnskap om vold i nære relasjoner.
Øke bruken av omvendt voldsalarm.
Finne ut av behovet for overgangsboliger til voldsutsatte og vurdere å øremerke midler til å opprette flere.
Styrke det kommunale krisesentertilbudet (ved å legge inn en ny forskriftshjemmel i krisesenterloven slik at innhold og kvalitet i kommunenes krisesentertilbud kan reguleres bedre).
Evaluere prosjektet "Et spørsmål om ære", som har jobbet mot æresrelatert vold, og fortsette arbeidet, basert på det vi ser virker.
Be regjeringen komme tilbake med en handlingsplan mot sosial kontroll og æresrelatert vold.
Hindre at kvinner som kommer til Norge på familiegjenforening, blir i voldelige forhold i frykt for å bli sendt ut, ved å gjennomgå regelverket for oppholdstillatelse.
- derfor må vi følge opp våre internasjonale likestillingsforpliktelser:
Arbeiderpartiet vil:
Be regjeringen legge frem en egen Stortingsmelding om hvordan de nye bærekraftsmålene skal gjennomføres, deriblant målet om økt likestilling.
Føre en mer aktiv likestillingspolitikk i utenriks- og utviklingspolitikken.
- derfor er familiens likestillingsutfordringer også politikernes ansvar:
Arbeiderpartiet vil:
Øke pappakvoten.
Fjerne skatteklasse 2 og kontantstøtten.
Bygge flere barnehageplasser og øke kvaliteten i barnehagene.
Jobbe for styrkede og bedre ordninger for barnefamilier og i løpet av våren 2016 legge fram forslagene fra partiets familieutvalg.
Tillate eggdonasjon og dermed fjerne forskjellsbehandlingen som ligger i dagens politikk for assistert befruktning.
Flere saker
Her er Arbeiderpartiets 50 forslag for mer likestilling
Sørge for at det rundt omkring i landet finnes folk som har som jobb å fremme likestilling. Vi vil lage to nye likestillingssentre og gi de tre som allerede finnes, mer ressurser og makt.
Regjeringen må holde en årlig om status i arbeidet med å fremme likestilling og mangfold i alle sektorer for Stortinget, slik at vi vet hva som gjøres, og kan diskutere det.
Vite mer om hva som fungerer. Derfor må CORE – Kjernemiljø for forskning om likestilling – fortsatt få penger til sin forskning, blant annet for å finne ut hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn.
Etablere et kontaktutvalg mellom de sentrale myndighetene og likestillingsorganisasjonene, slik at organisasjonene lettere får innflytelse på politikken.
Gi mer penger til de frivillige organisasjonene på likestillingsfeltet.
Starte et nytt prosjekt for kommunene og private bedrifter, der de får hjelp til praktisk likestillingsarbeid.
– derfor må noen passe på at reglene følges:
Arbeiderpartiet vil:
Gi Likestillings- og diskrimineringsnemda mulighet til å kreve at de som har diskriminert, må betale for seg. Man skal Det skal ikke lenger være sånn at den som diskriminerer Kjønnsdiskriminering Skyldkravet for å få oppreisning for kjønnsdiskriminering utenfor arbeidslivet endres fra grov uaktsomhet til vanlig uaktsomhet.
Gi Likestillings- og diskrimineringsnemnda mulighet til å overprøve andre myndigheter når de har diskriminert noen i forbindelse med ansettelser, oppsigelser og lignende, unntak vedtak truffet av Kongen og departementene.
Innføre fri rettshjelp i saker i saker der nemda mener man er blitt diskriminert.
Gi Likestillings – og diskrimineringsombudet økte ressurser.
Beholde likestillingsloven som egen lov.
- derfor må det stilles klare krav i arbeidslivet:
Arbeiderpartiet vil:
Starte et eget trepartssamarbeid for økt likestilling med partene i arbeidslivet, som skal få årlige midler over statsbudsjettet.
Gjenopprette arbeidsmiljøloven som en trygg og god vernelov og fjerne den generelle adgangen til å ansette midlertidig.
Sette av en årlig pott til lokale tiltak og forsøk for å få flere heltidsjobber.
Stille krav om at helseforetakene skal redusere bruken av deltidsstillinger.
Styrke aktivitets- og redegjørelsesplikten ved at alle virksomheter må
- ha mål for kjønnsbalanse på alle nivåer i bedriften,
- ha begge kjønn representert i eventuelle anbudsoppdrag, og dersom dette ikke er mulig, begrunne det (slik som dagens regler for lærlinger), og
- gjennomføre opplæring i aktivitets- og redegjørelsesplikten.
– derfor må unge oppmuntres til å velge utradisjonelt:
Arbeiderpartiet vil:
Gi ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på linjer på videregående skoler, der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn.
Gi ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på studier, der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn.
Gi jenter og gutter som starter på utdanninger der det andre kjønnet er i stort flertall, en mentor.
Gi likestillingsstipend for å oppmuntre jenter og gutter til å velge utdanninger som har stort flertall av studenter av det andre kjønn. Dette bør også gjelde studier der kvinner eller menn med innvandrerbakgrunn er sterkt underrepresentert.
Gjøre likestilling til et sentralt tema i barnehagelærerutdanningen, og få likestillingsarbeid inn i barnehagen i større grad.
Rekruttere flere menn til barnehagene.
Få flere kvinner inn i ansettelsesutvalgene i akademia og gjøre ansettelsene åpne og inkluderende. Vurdere kvotering for å sikre mangfold blant vitenskapelig ansatte.
- derfor må vi trappe opp arbeidet mot seksuell trakassering:
Arbeiderpartiet vil:
Forplikte skoler til å jobbe mot seksuell trakassering ved å ta det inn i opplæringsloven.
Bygge opp fagmiljøer med spisskompetanse på krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering.
Inkludere spørsmål om seksuell trakassering i Elevundersøkelsen, slik at vi får mer kunnskap om omfanget.
Gi organisasjoner som jobber mot mobbing og diskriminering, mer ressurser.
Kurse rektorer, lærere og andre ansatte i skolen om hvordan man forhindrer mobbing og seksuell trakassering.
Etablere egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere flere egne kvinnefengsler.
- derfor må vi ta også menns likestillingsutfordringer på alvor
Arbeiderpartiet vil:
Ta menns likestillingsutfordringer på alvor. Det er 20 år siden Jens Stoltenberg ledet mannsrolleutvalget, og det er på tide med et nytt mannsutvalg som kan komme med forslag til ny politikk.
- derfor må næringslivet møte krav om å velge kvinner:
Arbeiderpartiet vil:
Kreve at selskaper der staten har eierandel, legger planer for å få flere kvinnelige sjefer, og at de skal ha minst 40 prosent kvinner i valgkomiteene sine.
At alle virksomheter som omfattes av redegjørelsesplikten, skal sette mål for bedre kjønnsbalanse på alle nivåer i bedriften, gi obligatorisk opplæring i aktivitets- og redegjørelsesplikten, og lage planer for rekruttering av det underrepresenterte kjønn. Dessuten vil vi kreve at begge kjønn deltar i eventuelle anbudsoppdrag, og dersom dette ikke er mulig, begrunne det (slik som dagens regler for lærlinger).
Utvide statens eierprinsipper for god eierstyring til også å gjelde mål om likestilling.
Ha som ambisjon at minst 40 prosent av selskapene der staten har eierandel, skal ha kvinnelig styreleder.
Jobbe for at ledergrupper i selskapene der staten har eierandel, direktorater og underliggende etater skal bestå av 40 prosent av begge kjønn.
- derfor må vi gjøre mer for dem som opplever vold i nære relasjoner:
Arbeiderpartiet vil:
Ha mer forskning på vold i nære relasjoner.
Styrke domstolens kunnskap om vold i nære relasjoner.
Øke bruken av omvendt voldsalarm.
Finne ut av behovet for overgangsboliger til voldsutsatte og vurdere å øremerke midler til å opprette flere.
Styrke det kommunale krisesentertilbudet (ved å legge inn en ny forskriftshjemmel i krisesenterloven slik at innhold og kvalitet i kommunenes krisesentertilbud kan reguleres bedre).
Evaluere prosjektet "Et spørsmål om ære", som har jobbet mot æresrelatert vold, og fortsette arbeidet, basert på det vi ser virker.
Be regjeringen komme tilbake med en handlingsplan mot sosial kontroll og æresrelatert vold.
Hindre at kvinner som kommer til Norge på familiegjenforening, blir i voldelige forhold i frykt for å bli sendt ut, ved å gjennomgå regelverket for oppholdstillatelse.
- derfor må vi følge opp våre internasjonale likestillingsforpliktelser:
Arbeiderpartiet vil:
Be regjeringen legge frem en egen Stortingsmelding om hvordan de nye bærekraftsmålene skal gjennomføres, deriblant målet om økt likestilling.
Føre en mer aktiv likestillingspolitikk i utenriks- og utviklingspolitikken.
- derfor er familiens likestillingsutfordringer også politikernes ansvar:
Arbeiderpartiet vil:
Øke pappakvoten.
Fjerne skatteklasse 2 og kontantstøtten.
Bygge flere barnehageplasser og øke kvaliteten i barnehagene.
Jobbe for styrkede og bedre ordninger for barnefamilier og i løpet av våren 2016 legge fram forslagene fra partiets familieutvalg.
Tillate eggdonasjon og dermed fjerne forskjellsbehandlingen som ligger i dagens politikk for assistert befruktning.