JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TURNJENTER: Søstrene Syntya (11) og Bayan (13) viser fram sine kunster på trampolinene utenfor Varhaughallen. Mor Nebal Alzoubi, far Basher Awad (bak til venstre) og prosjektkoordinator Sirwan Saadun Mohammed (bak til høyre) følger med.

TURNJENTER: Søstrene Syntya (11) og Bayan (13) viser fram sine kunster på trampolinene utenfor Varhaughallen. Mor Nebal Alzoubi, far Basher Awad (bak til venstre) og prosjektkoordinator Sirwan Saadun Mohammed (bak til høyre) følger med.

Sissel M. Rasmussen

Hå er KrFs utstillingskommune på Jæren:

I denne kommunen lever kontantstøtten fortsatt trygt

Med kommunal kontantstøtte og prosjektet «Alle med i Hå» har KrF satt sitt stempel på Hå-politikken.

ragnhild@lomedia.no

Bayan Awad retter blikket konsentrert framover før hun med ett kaster seg bakover. Hun lander på ryggen og spretter opp igjen i en sammenhengende bevegelse.

Et lite smil glir raskt over ansiktet. Det gikk, selv om trampolinen egentlig var altfor liten.

– Jeg klarer også sånn baklengs salto, sier Bayan Awad ivrig.

Bayan liker å turne, og hun liker å spille håndball – som så mange andre 13 år gamle jenter. Men hadde det ikke vært for Sirwan Saadun Mohammed og «Alle med i Hå» er det slett ikke sikkert hun ville ha drevet med noen av delene.

Dette må du vite om fylkestingsvalget. Her er fem spørsmål og svar

Idretten integrerer

Bayans foreldre kom som flyktninger fra Syria til Norge for tre år siden. De hadde ikke bodd i Hå i mer enn to-tre uker da de møtte Mohammed på språkkafeen til organisasjonen KIA – Kristent interkulturelt arbeid. Kunne barna være interessert i å bli med på en fritidsaktivitet?

Mor Nebal Alzoubi og far Basher Awad ble glade. Det var kjedelig for barna bare å sitte hjemme. Barna ville gjerne prøve.

I dag er de tre eldste døtrene alle med på aktiviteter: håndball, turn og fotball. Snart skal også sønnen på seks og minstejenta på fire begynne i Hå-idretten: Sønnen på fotball og jenta på turn. Gjennom aktivitetene har familien på sju blitt kjent med mange andre familier i kommunen.

Og det er ikke bare barna som får nye venner, men også de voksne.

– Alle hilser og sier velkommen til oss. Alt på grunn av at barna er i aktivitet med andre barn, forteller Nebal Alzoubi smilende.

I januar tok hun sertifikatet. Nå kan hun kjøre både egne og andres barn til trening og kamper, forteller hun fornøyd.

Saken fortsetter under bildet.

TRAMPOLINE FOR TURNJENTER:

TRAMPOLINE FOR TURNJENTER:

Sissel M. Rasmussen

Vil hindre utenforskap

Selv er Sirwan Saadun Mohammed kurder fra Irak og kom til Norge i 1999. For den tidligere eliteseriespilleren ble fotballen nøkkelen inn i det norske samfunnet.

– Man trenger ikke kunne språket for å spille fotball, sier han.

Gjennom fotballen ble han kjent med mange nye mennesker, og det gikk ikke lang tid før han ble spurt om å være trener i barnefotballen.

I dag bruker Mohammed sine egne erfaringer i jobben som «Alle med i Hå»-koordinator for å gi barn og unge i kommunen den samme opplevelsen. Tanken bak prosjektet er at idrett og fritidsaktiviteter bidrar til integrering og hindrer utenforskap.

Gjennom tett samarbeid med Nav og de lokale klubbene sørger han for at familiene kan bli med på aktiviteter de kanskje ellers ikke har råd til. I tillegg hjelper Mohammed til med det praktiske, enten det er påmelding, transport til og fra trening eller nødvendig utstyr.

Mange av dem Mohammed er i kontakt med, er barn av innvandrere og flyktninger. Men også norske barn fra lavinntektsfamilier er med i prosjektet, for det er ikke til å stikke under en stol at organiserte fritidsaktiviteter kan få tusenlappene til å fly.

– Det er mange som beklager seg til meg over hvor dyrt det har blitt. Fattigdom er jo et relativt begrep. Hvis de andre er med, og du selv ikke har råd til det, så oppleves det ikke godt. Derfor synes jeg dette er et viktig og godt prosjekt, sier ordfører i Hå, Jonas Skrettingland (KrF).

Prosjektet «Alle med i Hå» er helt i tråd med Kristelig Folkepartis verdier om menneskeverd, mener ordføreren: Når folk blir integrert og inkludert i fellesskapet, tar man mennesket på alvor. Det er nestekjærlighet i praksis.

Saken fortsetter under bildet.

ORDFØRER: KrF fikk om lag hver femte stemme ved kommunevalget i 2015, og 83  flere stemmer enn Høyre. Dermed var det Jonas Skrettingland fra KrF (bildet) som vant kampen om ordførervervet.

ORDFØRER: KrF fikk om lag hver femte stemme ved kommunevalget i 2015, og 83 flere stemmer enn Høyre. Dermed var det Jonas Skrettingland fra KrF (bildet) som vant kampen om ordførervervet.

Sissel M. Rasmussen

Valgfrihet for småbarnsforeldre

Hå kommune på Jæren ligger midt i Bibel-beltet. Her er bedehusene mange og store, og kommunen huser både en videregående skole og en barnehage drevet av Norsk Luthersk Misjonssamband.

At Kristelig Folkeparti fikk hver femte stemme i kommunevalget for fire år siden – langt over landsgjennomsnittet på 5,5 prosent – er bare ett av mange uttrykk for den posisjonen kristendommen har i jordbrukskommunen Hå.

Også den sterke bygdelista Hå-lista kjenner sitt publikum. Mens de etablerte partiene kritiserer Hå-lista for å mangle et tydelig politisk ståsted, var listetopp Terje Mjåtveit klinkende klar på ett punkt da han ble intervjuet av Stavanger Aftenblad i sommer:

– Kristendommen er en kampsak for Hålista, sa Mjåtveit.

En god familiepolitikk er en hjertesak for Jonas Skrettingland. Flaggskipet er den kommunale kontantstøtten. Da den rødgrønne regjeringen skrotet ordningen med kontantstøtte for toåringer i 2012, var Hå en av en håndfull kommuner som valgte å videreføre ordningen i kommunal regi. Dermed kan foreldre i Hå velge å bli hjemme med barna til de fyller tre år med 5000 kroner i månedlig bidrag fra kommunen.

– Mitt poeng er ikke at barna skal være lengst mulig hjemme, men at foreldrene skal ha valgfriheten. Dersom de ønsker å ha ungene hjemme litt lenger, skal det være mulig, sier Skrettingland.

Og det er det mange som ønsker i Hå. Hver femte toåring i kommunen er helt eller delvis hjemme med mor eller far. I Hå er det nemlig mulig å søke om gradert kontantstøtte, altså delvis kontantstøtte kombinert med deltidsplass i barnehage.

Saken fortsetter under bildet.

TILFLYTTERE: Johanne og Torgeir Hauge skryter av oppvekstmiljøet i kommunen. Skolen som datteren skal begynne på, er flunkende ny. Det er et bredt tilbud både innenfor kristenliv, idrett og andre sosiale tilbud, og man kan gå eller sykle til alt, forteller de.

TILFLYTTERE: Johanne og Torgeir Hauge skryter av oppvekstmiljøet i kommunen. Skolen som datteren skal begynne på, er flunkende ny. Det er et bredt tilbud både innenfor kristenliv, idrett og andre sosiale tilbud, og man kan gå eller sykle til alt, forteller de.

Sissel M. Rasmussen

Populær kontantstøtte

Da Johanne og Torgeir Hauge kom flyttende til tettstedet Nærbø for noen år siden, merket de raskt at normen i Hå var annerledes enn på Askøy utenfor Bergen der de bodde tidligere.

– Datteren vår var ett år da vi flyttet hit, og vi opplevde at det var relativt få ettåringer som gikk i barnehage her. Mange valgte å være lenge hjemme, forteller Torgeir.

Snart er eldstejenta Andrea så stor at hun skal begynne på skolen, mens lillebror Thomas på 13 måneder fortsatt får kose seg hjemme med mamma og pappa. Paret har ingen planer om å sende ham i barnehage med det aller første.

– Barnehage er positivt, og ikke et nødvendig onde. Men det føles veldig godt når han verken kan snakke eller gå ennå, at vi kan ha ham hjemme en stund til, sier Torgeir.

Mens han selv arbeider full stilling som ungdomsveileder i Kirken, er Johanne sykepleier i 50 prosent stilling og jobber bare kveldsvakter. Dermed kan de to bytte på ansvaret hjemme. Dersom de finner ut at dette er en løsning som fungerer, vil de ikke utelukke at de kan bli hjemme med sønnen også etter at han har fylt to år, enten med full eller gradert kontantstøtte. Paret har flere venner som har valgt å bli hjemme til poden fyller tre, og synes det er en flott ordning.

– Vi kan faktisk vurdere alle muligheter, og det er en type luksus som er ganske unik, sier Torgeir.

KrF + Sp + Ap

Mens andre kommuner har valgt å avslutte kontantstøtten, tyder alt på at ordningen lever trygt i Hå kommune. Heller ikke Arbeiderpartiet går til valg på å fjerne kontantstøtten, selv om de i prinsippet er imot, forteller partiets ordførerkandidat, Tone Elin Berge. Siden 2017 har partiet nemlig styrt sammen med KrF og Senterpartiet i et mindretallssamarbeid.

Bakgrunnen er som følger: Etter forrige valg gikk alle partiene, bortsett fra de to bygdelistene, sammen i et bredt samarbeid bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF, Høyre og Fremskrittspartiet. Idyllen varte i to år. Da brøt FrP og Høyre ut etter uenighet om et nytt sambrukshus på Nærbø. De blåblå mente kommunen skulle bygge mindre og heller leie lokaler enn å investere i et stort, nytt bygg. Det ville ikke Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF.

– Vi har ikke tradisjon for å leie lokaler til kommunale funksjoner i Hå. Vi har tradisjon for å bygge de selv, sier Jonas Skrettingland.

To år senere har FrPs ordførerkandidat i Hå, Svein Arve Nygård, ingen opplevelse av å være parkert på sidelinjen.

– Jeg pleier litt flåsete å si at selv om vi lager våre egne alternative budsjetter, så kommer det meste til å bli slik vi vil. Vi har sjelden hatt en ordfører som har tapt så mange saker, sier Nygård til LO-Aktuelt.

Han lister opp: FrP sa nei til bompenger – og vant. FrP sa nei til kommunesammenslåing – og vant. FrP ville ha større utbygging av Varhaug skole – og vant. Alt i alt er partiet godt fornøyd med sine gjennomslag, hevder Nygård.

Selv mener ordføreren at uenighetene i Hå-politikken ikke er så store.

– Vi kan krangle om den ene stillingen skal dit eller dit, men de store linjene er det ganske bred enighet om.

Stress er en utfordring også for de aller minste i dagens samfunn, sier ordføreren i Bodø

Spennende valg

Om Høyre og FrP vil bli stående på utsiden også etter valget, og om Jonas Skrettingland får fornyet tillit som ordfører, gjenstår å se. «Alt kan skje» skrev Stavanger Aftenblad etter en meningsmåling i sommer. Sjelden har utfallet av en kommunevalgkamp i Hå vært så åpent som nå.

Jonas Skrettingland håper fortsatt å få velgernes tillit til å fortsette arbeidet med å gjøre Hå til en enda bedre familie- og oppvekstkommune. Han lover høyere lærertetthet og økt innsats for å styrke kvaliteten i barnehagene. I planene for neste periode står også nytt sambrukshus på Nærbø, og å videreføre arbeidet med sentrumsplaner for tettstedene.

På målingen fra juni gikk KrF litt tilbake sammenlignet med forrige valg, men fortsatt er det 17,9 prosent som sier at de ville stemme på partiet.

– Me ska ikkje skjemmast, smiler Skrettingland.

Dette er utstillingskommunene:

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
Senterpartiet: Gloppen
Frp: Os
Rødt: Kragerø
Arbeiderpartiet: Bodø
SV: Skien
KrF: Hå
Venstre: Eid
• MDG: Oslo
Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar

Hå kommune

• Ligger på Jæren i Rogaland.

• Innbyggertall: 18.860.

• Ordfører: Jonas Skrettingland (KrF).

• Norges største husdyrkommune. 15 prosent av befolkningen bor på landsbrukseiendom. I tillegg har Hå mange sysselsatte innen industri og råvarebaserte næringer.

Viktige saker for Hå KrF

• Videreføre den kommunale kontantstøtten.

• Fortsette med sentrumsutviklingen og skape gode bomiljøer.

• En aktiv landsbrukspolitikk.

Mitt poeng er ikke at barna skal være lengst mulig hjemme, men at foreldrene skal ha valgfriheten.

Jonas Skrettingland, ordfører i Hå kommune

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss