JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefravær

I disse barnehagene har sykefraværet gått ned

Barnehager som er med i et program for inkluderende arbeidsliv, har lavere sykefravær enn andre.

Jo Straube

cathrine@lomedia.no

Barnehagene som ble med i bransjeprogrammet, hadde et høyere sykefravær enn snittet før de startet prosjektet.

Det tok rundt ett år med arbeid før sykefraværet begynte å synke.

Programmet er en del av avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), og har som mål å redusere sykefraværet og hindre frafall.

74 pilotbarnehager er fulgt gjennom flere år, og det er sykefraværet i disse barnehagene som er målt opp mot resten av bransjen. 

Lavere fravær over tid

Ikke bare har ansatte i disse barnehagene mindre legemeldt sykefravær. Fraværet har også holdt seg nede de siste to og et halvt årene som er målt. Det melder kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS.

– Det viser at systematisk arbeid over tid virker, sier Rakel Malene Solbu. Hun er fagleder for HMS og inkluderende arbeidsliv i LO.

Det legemeldte fraværet i barnehagene som er med i bransjeprogrammet, holder seg omtrent et halvt prosentpoeng under gjennomsnittet i bransjen.

I andre kvartal i år var det legemeldte fraværet i bransjen på 9,8 prosent, ifølge Nav.

Grafene viser glidende gjennomsnitt av legemeldt sykefravær i barnehager. Den røde linjen viser fraværet i barnehager generelt. Den lilla viser fraværet i barnehagene som er med i bransjeprogrammet.

Det finnes bransjeprogram for sju ulike bransjer, inkludert barnehage. Bransjene er valgt ut fordi de har et sykefravær som partene i arbeidslivet ønsker å få ned.

Jobber med arbeidsmiljøet

Barnehagene som er med i programmet, jobber ekstra mye med å få til et godt samarbeid mellom ledelsen og de ansatte på arbeidsplassen.

De jobber systematisk med arbeidsmiljøet, og har en egen HMS-gruppe som har jevnlige møter. Gruppen består av tillitsvalgte, verneombud og ledelsen.

I tillegg er det laget ulike verktøy for å forbedre arbeidsmiljøet og samarbeidet mellom partene på arbeidsplassen. Disse verktøyene er tilgjengelig for alle barnehager.

Solbu tror at nettopp partssamarbeidet er det som virker, når det gjelder å finne løsninger som kan få ned fraværet på jobben.

– Har du en god HMS-gruppe, så har du en gruppe som kan belyse utfordringer og finne gode løsninger. Og når HMS-gruppa finner løsningene, er det lettere å forankre dem blant de ansatte, fordi alle er representert, forklarer Solbu.

Les også: Unni kom på jobb da hun var sykmeldt. Det var gull verdt

Effekt etter ett år

– Man må være tålmodig og gi tiltakene tid til å virke. Vi ser at det tar opp mot et år før vi tallene begynner å snu, sier Kristin Hovland. Hun er prosjektleder for IA-bransjeprogram barnehage i KS.

IA-avtalen, som bransjeprogrammet er en del av, varer ut året. Nå forhandler partene i arbeidslivet om hvordan den neste IA-avtalen skal se ut.

Samtidig er sykefraværet i Norge på det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009.  

Hovland håper at bransjeprogrammet får fortsette.

– Det er fortsatt mange barnehager vi ikke har nådd med budskapet, eller som ikke kjenner til IA-avtalen med bransjeprogrammet. Vi trenger en periode til for å nå flere, sier hun. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse