JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg

Janicke Andreassen (Ap) fra Herøya Arbeiderforening blir ordfører i Porsgrunn 

Arbeiderpartiet klarte omsider å bli enige med FrP, Sp og SV om å styre kommunen de neste fire årene.
Janicke Andreassen (51) fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Porsgrunn i samarbeid med Fr.P, SV og Sp.

Janicke Andreassen (51) fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Porsgrunn i samarbeid med Fr.P, SV og Sp.

Martin Guttormsen Slørdal

trond.elstad@lomedia.no

– Jeg er glad og lettet etter 14 dager med forhandlinger, forteller Janicke Andreassen (Ap) som nå blir ordfører.

Hun har bakgrunn som kontorsekretær i Herøya Arbeiderforening i Porsgrunn, som hører til forbundet Industri Energi.

Stine Samland blir varaordfører for Fremskrittspartiet.

Koalisjonen mellom Ap, Frp, Sp og SV skal ha et såkalt valgteknisk samarbeid med Industri- og næringspartiet (INP). Det innebærer blant annet at det blir bom stopp for utredning av vindkraftverk i kommunen i de neste fire årene.

Lokalt samarbeid

Andreassen får nå jobben med å lede samarbeidet mellom de fire ulike partiene. Hun beskriver forhandlingene på følgende måte:

– Vi er enige om at alle ikke kan få alt, men alle skal få noe. Det er ikke så uvanlig som det høres ut, at de fire partiene kommer til å samarbeide lokalt. Vi finner sammen på en helt annen måte enn sentralt. Jeg vil berømme de andre partiene fordi vi nå kommer til å ha en trygg økonomisk og styringsdyktig koalisjon. Kjemien har vært god med representantene for de andre partiene gjennom forhandlingene, sier hun.

Skuffet over resultatet

Arbeiderpartiet fikk 24,5 prosent av stemmene i kommunevalget. Andreassen var svært skuffet over valgresultatet da LO-Aktuelt intervjuet henne etter valget. 

– Vi hadde som mål å nå 40 prosent. Hva som har truffet oss, er ikke godt å si. Det trenger vi en evaluering på, som vi må ta særdeles alvorlig. En årsak kan være at habilitetsbråket sentralt i regjeringen rundt Arbeiderpartiets statsråder har hatt en effekt også lokalt, sa hun.

Lav valgdeltakelse

Andreassen peker også på at INP fikk 10,7 prosent. Partiet ble stiftet i 2020.

– Det synes åpenbart at INP tok mange velgere fra oss, sier hun.

Andreassen synes det er trist at valgdeltakelsen bare er på 60,4 prosent. Av Porsgrunns vel 30.000 stemmeberettigede, har under 20.000 valgt å stemme.

– Jeg er bekymret på vegne av lokaldemokratiet over at ikke flere engasjerer seg ved å stemme i valg, sier hun.

Janicke Andreassen var statssekretær for næringsminister Jan Christian Vestre i ett år etter forrige stortingsvalg. Hun har nå permisjon fra jobben i Herøya Arbeiderforening.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse