Sykefravær
Klubbleder ut mot Tine etter sykelønnsnekt: – De lyver
Magne Salvesen er ikke den eneste som har fått sykmeldingen sin avvist ved Tine Kalbakken. Hovedtillitsvalgt forteller om minst ni saker bare på én avdeling.
FLERE SAKER: Magne Salvesen (foran) opplevde at Tine ikke ville godta sykmeldingen hans. Klubbleder Mikael Persson (bak) forteller om flere tilfeller.
Erlend Angelo
ragnhild@lomedia.no
erlend@lomedia.no
I slutten av november fortalte NRK historien om Magne Salvesen som ble trukket nesten 10.000 kroner i lønn etter at arbeidsgiver Tine ikke ville godkjenne sykmeldingen hans.
Les saken: Legen sykemeldte Magne. Tine svarte med trekk i lønna
Til NRK sier Tine at det kun er «unntaksvis» at de bestrider sykmeldinger. Det er en påstand som ikke stemmer med virkeligheten, mener Mikael Persson.
Persson er hovedtillitsvalgt for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund ved Tine-meieriet på Kalbakken i Oslo.
Bare de siste par årene har han som tillitsvalgt vært involvert i minst ni saker der Tine ikke har villet godkjenne sykmeldinger fra de ansatte, hevder han.
– De lyver, sier han til Tines påstand om at bestridelser skjer unntaksvis.
– Tine mistror folk som er syke.
LO-Aktuelt har lagt kritikken fra Persson fram for Tine. Bedriften fastholder at det bare er unntaksvis de bestrider sykmeldinger.
KRITISK: Klubbleder Mikael Persson mener ansatte står nærmest rettsløse tilbake når arbeidsgiver bestrider sykmeldinger.
Erlend Angelo
– Ansatte skammer seg
Ifølge Persson har Tines meieri i Oslo bestridt sykmeldinger i flere tilfeller de siste par årene. Alle bestridelsene har skjedd på avdelingen for lagerdrift.
Ifølge Nav er det relativt sett få sykmeldinger som bestrides i løpet av et år. I 2023 var det totale antallet saker rundt 1600 på landsbasis.
– Nav burde også ha et system her. Burde det ikke ringe en klokke om én arbeidsgiver gjør dette veldig ofte? spør han.
Klubblederen forteller at han har fått henvendelser fra medlemmer i ni ulike tilfeller, men tror antallet saker reelt sett er enda høyere.
Ikke alle kontakter tillitsvalgte når arbeidsgiver ikke vil godkjenne sykmeldingen. Mange orker heller ikke å ta kampen, påpeker han.
– De vet at det ikke er så mye vi kan gjøre. Folk skammer seg dessuten over dette, sier Persson.
– Sånn som ordningen er i dag, så er dette et terrorvåpen for arbeidsgivere. Det er en uslåelig metode der fagforeninga er maktesløs. Om en arbeidsgiver vil utsette en ansatt for noe negativt, så er dette den sikreste måten for dem å gjøre det på, uttaler han.
LO-Aktuelt har fått se dokumentene i flere av sakene der Tine Kalbakken ikke har villet godkjenne sykmeldinger. Vi har også snakket med flere ansatte som har opplevd dette.
Noen av de ansatte skal ha blitt sykmeldt etter skader de har pådratt seg på jobb.
– Tine vil ikke at folk skal være sykmeldt. De pusher deg så du slutter selv, sier en av de ansatte som ikke ønsker navnet sitt på trykk.
Tine: Bare unntaksvis
Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, sier dette er en udokumentert påstand uten rot i virkeligheten.
LO-Aktuelt har spurt Tine om hvor mange sykmeldinger meieriet i Oslo har bestridt de siste årene. Det svarer Tine ikke på.
«Vi har gitt våre tilsvar til denne saken flere ganger, og vi har ikke behov for å gå nærmere inn på det som er personalmessige forhold. Ellers holder vi fast ved at det bare er unntaksvis vi bestrider sykmeldinger», skriver Sindre Ånonsen i en epost til LO-Aktuelt.
Ånonsen har tidligere uttalt til NRK at Tine opptrer i tråd med normal praksis og regler som gjelder i arbeidslivet.
– Vi er opptatt av – og arbeider målrettet med – oppfølging og tilrettelegging for sykmeldte ansatte. Dette slik at ansatte raskest mulig kan komme tilbake til arbeidet – og også være i arbeid i perioder de ikke kan utføre sine ordinære arbeidsoppgaver, sier kommunikasjonssjefen til NRK.
Disse spørsmålene har vi stilt til Tine
• Mikael Persson sier at Tine lyver. Hva er Tines kommentarer til påstandene fra Persson?
• Persson har en liste på ni konkrete tilfeller av bestridelser knyttet til avdeling lagerdrift i løpet av de siste par årene. I hvor mange tilfeller har Tine Meieriet Oslo bestridt sykemeldinger fra og med januar 2022?
• Hvorfor er alle tilfellene ved Tine Meieriet Oslo – etter det vi kjenner til – knyttet til én avdeling? Reflekterer dette ulik praksis ved ulike avdelinger?
• Har bruken av bestridelser vært drøftet i ledelsen ved meieriet?
• Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, sier til NRK at det er «helt unntaksvis vi bestrider sykemeldinger» og at det «heller ikke er en praksis vi søker å utvide». Mener Tine at minst ti slike tilfeller på én avdeling, er «unntaksvis» bruk?
– Et mas
En begrunnelse som har gått igjen i flere av sakene, forteller klubbleder Mikael Persson, er at arbeidstaker ikke har oppfylt den såkalte medvirkningsplikten.
Er du sykmeldt, har arbeidstaker en plikt til å medvirke til å komme tilbake i jobb igjen. Om arbeidstakeren ikke oppfyller plikten, kan arbeidstaker miste retten til sykepenger.
Ifølge Persson er det praksis i Tine at arbeidsgiver ringer den sykmeldte for å avklare om og hvor mye den ansatte eventuelt kan jobbe.
– Det er et mas. Men hvis du ikke tar telefonen, risikerer du at arbeidsgiver bestrider sykmeldingen.
Ifølge Persson har fagforeningen forsøkt å ta opp bruken av bestridelser opp i arbeidsmiljøutvalget.
– Men det har vært vanskelig å få gjort noe med det, sier han.
Klubblederen mener det er behov for en lovendring som strammer inn arbeidsgivers mulighet til å bestride sykmeldinger.
Han viser til at saksbehandlingstiden i Nav er svært lang dersom en arbeidsgiver ikke vil godta sykmeldingen.
– Vi mener jo at man skal ha samme rettssikkerhet på jobb som ellers i samfunnet. Men det har vi ikke på dette området. Den ansatte står nærmest rettsløs tilbake; i beste fall får de tilbake penger om ett år, sier han.