LO ber om trepartsutvalg mot EUs lovfesting av minstelønn
– EUs minstelønnsdirektiv er feil medisin, mener LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.
AVVISER: LO og nestleder Peggy Hessen Følsvik ønsker ikke noe EU-direktiv på minstelønn.
Ole Palmstrøm
sym@lomedia.no
LO har forståelse for at fagbevegelsen i land hvor kollektive forhandlinger står svakt, ønsker sterkere lovfestede minestelønnsreguleringer og dermed kan få økt innflytelse. Og LO støtter EU-initiativ for å redusere fattigdommen blant arbeidstakere i EU/EØS-land.
– Vi er enige om at lønningene er alt for lave i store deler av EU, og at arbeidstakernes rettigheter må styrkes. Men et minstelønnsdirektiv er feil medisin. Et slikt direktiv vil dessuten undergrave den lønnsdannelsen vi har i Norge, sier LOs 1.nestleder Peggy Hessen Følsvik.
Kritisk høringssvar
Mandag behandlet LO-sekretariatet LOs høringsuttalelse til Europakommisjonens direktivforslag om minstelønn. Dette forslaget har to spor: Ett for land som har lovgivning som fastsetter en minstelønn. Og ett for land som Norge, hvor lønn i hovedsak fastsettes gjennom kollektive avtaler.
LO er kritisk til direktivet: «Det er en grunnleggende betingelse fra LOs side at land som har en fungerende kollektiv lønnsdannelse, som i Norge, ikke skal bli tvunget til å innføre ordninger som kan svekke vår modell», heter det i svaret fra LO til Arbeids- og sosialdepartementet.
Full splittelse om minstelønn: Frykter alvorlig skade på den nordiske modellen
Bryter grunnloven
I Norge er det bred motstand mot direktivet blant partene i arbeidslivet. Tilsvarende kritiske er fagbevegelsen i Sverige og Danmark. Mandag hadde de skandinaviske arbeidstakerorganisasjonene en kronikk i EU Observer, hvor de ettertrykkelig slo fast at et minstelønnsdirektiv trolig er et brudd på EUs grunnlov, EU-traktaten. I Traktaten slås det fast at EU ikke har kompetanse til å innføre lovforslag som omfatter lønn. Kommisjonen mener derimot at forslaget til direktiv ikke direkte regulerer nivået på lønnen.
– I kronikken slår vi også fast at direktivet vil undergrave arbeidsmarkedsmodellen vi har i Skandinavia, sier LO-nestlederen.
Kommentar: «Den nordiske modellen: Ideologien som fungerer, selv i krisetider»
Ønsker trepartsutvalg
LO er opptatt av at av organisasjonsgraden og tariffavtaledekningen skal øke både i Norge og resten av Europa og peker på nasjonale virkemidler som økt fagforeningsfradrag, innføre krav om tarifflike vilkår i offentlige anbud og muligheter for allmenngjøring.
Peggy Hessen Følsvik understreker derimot at en lovfesting av minstelønn ikke er aktuelt i Norge. Og «LO forventer at norske myndigheter på selvstendig grunnlag og i samarbeid med andre EU-land arbeider aktivt mot et direktiv i den videre prosessen».
LO foreslår også at det etableres et trepartsutvalg for det videre arbeidet opp mot EUs prosesser.
– Dette for å samordne innsats, finne felles prosjekter og utveksle informasjon. Det er viktig at det i den videre lovgivningsprosessen ikke introduseres elementer som påvirker tariffavtalereguleringen og allmenngjøringsordningen på en uønsket måte, heter det i høringssvaret fra LO.