LO er ikke fornøyd med egen innsats for mangfold
Blant forbundstoppene i LO er det bare én person som har innvandrerbakgrunn fra land utenfor EU og USA. – Vi må lykkes med rekruttering hele trappen opp, sier LOs førstesekretær, Julie Lødrup.
IKKE GODT NOK: Julie Lødrup er LOs førstesekretær og har blant annet ansvar for organisasjonens arbeid med likestilling og antirasisme. Hun skal representere LO-ledelsen i «Rik på mangfold – en fagbevegelse for alle», et nytt nettverk som Norsk Folkehjelp koordinerer.
Jan-Erik Østlie
anne.siri.rena@lomedia.no
ragnhild.heyerdahl@lomedia.no
– Av nesten 300 forbundsstyremedlemmer i LOs forbund finner vi kun ett medlem med innvandrerbakgrunn fra land utenfor EU og USA. Situasjonen er med andre ord den samme som for 13 år siden, da Dagbladet gjorde en opptelling. Hva tenker du om det?
– Det er ikke noe vi er fornøyde med, LO må ha større ambisjoner enn dette. Jeg vet ikke hvorfor det ikke har blitt bedre, men vi må innse at ting tar tid i en så stor organisasjon. Forbundsstyrene er de øverste organene og er trolig de som henger mest igjen i arbeidet. Jeg håper det nye mangfoldsnettverket vårt kan få opp farten på inkluderingsarbeidet, sier Julie Lødrup.
Les også: Lorina Farman er eneste forbundsstyremedlem med ikke-vestlig bakgrunn i LOs forbund
– Har LO og forbundene gjort en god nok jobb med å rekruttere tillitsvalgte med etnisk minoritetsbakgrunn?
– Vi kan ikke være fornøyde med dette. Vi må lære av de som får det til også innad i fagbevegelsen, som jo er stor og mangfoldig i seg selv.
– Er LO og forbundene representative for sine medlemmer?
– Jeg mener vi er representative, men jeg skulle ønske at vi hadde et enda bredere mangfold.
– Hva tror du er årsaken til at det ikke er mer mangfold?
– Vi bør være mer offensive og passe på at vi for eksempel ikke bare rekrutterer folk som ligner på oss selv. Dette er overhodet ingen quick fix.
– «Jo lenger opp i systemet du kommer, dess vanskeligere er det for folk med minoritetsbakgrunn å få verv» sier en tillitsvalgt vi har snakket med. Er du enig i den beskrivelsen?
– Det er åpenbart at vi har for få med minoritetsbakgrunn på toppnivå. De som velges har gjerne mange års erfaring, og det er det dessverre færre med minoritetsbakgrunn som har. Jeg skal ikke underkjenne at det kan finnes et usynlig glasstak helt øverst som de med minoritetsbakgrunn ikke når gjennom, men vi må først og fremst lykkes med rekruttering hele trappen opp.
Vi må sørge for rekruttering og skolering på alle nivåer sånn at vi får et mangfold av kvalifiserte kandidater. Vi må være mer offensive når vi rekrutterer, vi må spørre flere om de ønsker å stille. Og så får vi bare innrømme at vi ikke har svar på hvor på veien dette skjærer seg. Vi må intensivere tiltakene våre og så prøve dem ut og lære av dem samtidig.
– Flere vi har snakket med, påpeker at de politiske partiene har kommet lenger når det gjelder å velge tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn. Hva kan dere i så fall lære av politiske partier?
– Det er stor forskjell på hvordan fagbevegelsen og politiske partier fungerer, men jeg tror likevel vi kan lære noe av dem. AUF er god på dette, de tenker alltid mangfold.
– Arbeiderpartiet har opprettet et minoritetsutvalg for å se på hvordan partiet kan rekruttere personer med innvandrerbakgrunn inn i verv. Er det aktuelt for LO å gjøre noe tilsvarende?
– Vi har ingen planer om det nå som vi skal samarbeide med Norsk Folkehjelp i det nye rik på mangfold-nettverket.
– LO-kongressen i 2017 vedtok at det skulle opprettes et minoritetsnettverk i LO. Dette har resultert i «Rik på mangfold»-satsingen i regi av Norsk Folkehjelp. Hvorfor er dette delegert til Norsk Folkehjelp?
– Vi har ikke delegert det vekk, dette er et samarbeid for å samle alle gode krefter. Folkehjelpa har jobbet med tematikken i årevis og vi trenger å styrke kompetansen vår. Målet vårt er å få større mangfold i LO.
– Folkehjelpa har selv sagt at det ikke er nok at LO nå «overlater» inkluderingsarbeidet til et nettverk av fortrinnsvis rådgivere uten makt og myndighet. De mener arbeidet også må forankres i LO-ledelsen. Kommentar?
– Det er forankret i LO-ledelsen. Jeg skal representere LO-ledelsen i dette nettverket og være med på samlinger.
– Hvordan du skal ta med deg lærdommen fra mangfoldsnettverket og omsette den i praksis i LO-ledelsen?
– Vi skal jobbe for å bli bedre på å tenke mangfold i hele organisasjonsarbeidet, i verving, skolering og aktiviteter. Vi vil lære av de som får til noe, og utvikle oss sammen med forbundene.
– I LOs vedtekter står det at det ved valg av delegater til kongressen skal det tas hensyn til kjønn, landsdel, yrkesgrupper og alder, men det står ingenting om etnisk representasjon. Hvorfor ikke?
– Det er LO-kongressen som bestemmer vedtektene, men dette er ikke til hinder for også å ta hensyn til å velge på alle måter mangfoldige delegasjoner.
– Kan det få plass i vedtektene?
– Jeg vil ikke spekulere i det. Da må det i så fall komme inn forslag om det først.
– Er kvotering et virkemiddel som bør benyttes for å få flere med minoritetsbakgrunn inn i flere verv?
– Kvotering er ikke noe vi vurderer i LO nå, men det er opp til hvert enkelt forbund om de vil vurdere dette.
– Tror du LO-kongressen 2021 blir mer mangfoldig enn tidligere år?
– Det håper jeg.
– Vil LO noen gang få en leder som har ikke-etnisk norsk bakgrunn?
– Helt sikkert!