JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grunnleggende rettigheter i arbeidslivet

LO jubler over FN-vedtak: – Historisk seier

FN har anerkjent helse, miljø og sikkerhet (HMS) som en grunnleggende rettighet og prinsipp i arbeidslivet.
HISTORISK: HMS-vedtaket ble fattet i plenumsalen på nest siste dag av årets ILO-kongress

HISTORISK: HMS-vedtaket ble fattet i plenumsalen på nest siste dag av årets ILO-kongress

ILO

nina.hanssen@lomedia.no

Fredag gjorde ILO, FNs særorganisasjon for arbeidslivet, et historisk vedtak og besluttet at helse, miljø og sikkerhet (HMS) skal inkluderes som en femte kategori av grunnleggende rettigheter i arbeidslivet.

– En stor og historisk seier. Det ble spontant utrykt glede og folk klappet ellevilt da vedtaket gikk igjennom, forteller LOs Kathrine Fauske.

I tillegg til Fauske fra LOs internasjonale avdeling, deltok også Henrik Munthe fra NHO og Tanya Marie Samuelsen fra Norge i komiteen som forhandlet fram HMS som grunnleggende rettighet.

– Dette representerer et nytt kapittel i ILOs historie og arbeid, og vil bidra til å redde menneskeliv. Sikkerhet på jobb er ikke luksus, det er en rettighet som er helt essensiell for et anstendig arbeidsliv, sier Fauske.

Bærekraftig HMS etter pandemien

Fauske minner om at rundt tre millioner arbeidstakere dør hvert år av yrkesrelaterte sykdommer og ulykker. Ytterligere 400 millioner rammes av ikke dødelige arbeidsulykker, jobbrelaterte sykdommer og skader.

– Under pandemien fikk vi en bekreftelse på at solide og bærekraftige HMS-systemer er essensielt for samfunnssikkerheten, sier hun.

Det er ikke noe nytt at ILO er opptatt av et bærekraftig og anstendig arbeidsliv. ILO har hatt beskyttelse mot jobbrelatert død, sykdom og skade som et hovedmål siden organisasjonen ble opprettet i 1919. Til nå har det imidlertid bare vært fire kategorier av grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet:

• organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger

• avskaffelse av alle former for slaveri og tvangsarbeid

• eliminering av barnearbeid

• avskaffelse av diskriminering i arbeidslivet.

Nå blir altså HMS også lagt til denne listen.

Generaldirektør Guy Ryder hadde sin siste ILO-kongress, før sin avgang 1. oktober i år.

Generaldirektør Guy Ryder hadde sin siste ILO-kongress, før sin avgang 1. oktober i år.

ILO

Banebrytende

Fauske, som har fulgt denne debatten en stund og deltok i forhandlingene, sier at den banebrytende beslutningen på fredag, som ble vedtatt samme dag som generaldirektør Guy Ryder deltok på sin siste ILO-kongress, vil ha betydning for arbeidsmiljøet for arbeidstakerne i alle 187 medlemsland. Ryder kom selv fra den britiske arbeidstakersiden da han ble generaldirektør i 2012, så det var en beveget generaldirektør som skrev under på vedtaket. Han går formelt av 1.oktober i år.

Det var Catelene Passchier som var arbeidstakernes talsperson under forhandlingene og hun og de andre arbeidstakerne tilstede smilte ekstra. I praksis betyr dette at alle ILOs medlemsland forplikter seg til å respektere og fremme retten til et trygt og sunt arbeidsmiljø, enten de har ratifisert de relevante konvensjonene (konvensjon 155 og 187) eller ikke.

FORHANDLET: Fra arbeidstakernes side var det Catelene Passchier som ledet forhandlingene i gruppen som innførte HMS-bestemmelsen.

FORHANDLET: Fra arbeidstakernes side var det Catelene Passchier som ledet forhandlingene i gruppen som innførte HMS-bestemmelsen.

ILO arkiv

HISTORISK: I komiteen som forhandlet fram HMS som grunnleggende rettighet satt Kathrine Fauske fra LO, Henrik Munthe fra NHO og Tanya Marie Samuelsen fra Norge. Her er Fauske mens de behandlet det banebrytende vedtaket i plenum fredag.

HISTORISK: I komiteen som forhandlet fram HMS som grunnleggende rettighet satt Kathrine Fauske fra LO, Henrik Munthe fra NHO og Tanya Marie Samuelsen fra Norge. Her er Fauske mens de behandlet det banebrytende vedtaket i plenum fredag.

privat

Spennende debut i ILO

En annen som har hatt noen spennende uker i ILO er NTLs forbundssekretær Hege Fjellberg. På grunn av at LO-kongressen pågikk og at Fjellberg befant seg på Geneveskolen, ble hun plutselig kastet inn i forhandlingene i Geneve.

– Sånn overordnet så er det viktigste resultatet fra årets ILO kongress selvsagt at HMS er vedtatt som grunnleggende menneskerettighet, sier hun.

– Som Kathrine sier betyr dette at alle medlemsnasjonene må rapportere på HMS konvensjonene 155 og 187 uavhengig av om de ha ratifisert dem eller ikke. Det er svært viktig, sier hun.

Nå gleder Fjellberg seg til å ta med det globale perspektivet fra Geneve hjem til norsk politikk. I komiteen som hun satt i var det en god dialog og også de kom til enighet etter hvert.

– Dialogen var god underveis, men også her handler det om å gi og ta. Resultatet er imidlertid såpass spennende at vi tydelig har definert SSE (Social Solidarity Economy) som en egen del av økonomiene, og skiller seg svært mye fra egenskapene knyttet til offentlig sektor og såpass forskjellig fra private bedrifter slik at det er et eget segment i økonomien, forteller hun engasjert.

– Det var også spennende diskusjoner i CAS-komiteen som behandlet verstingslandene i verden, men men ingenting av dette trumfer HMS vedtaket. Det kan bety forskjellen mellom liv og død for svært mange mennesker, forteller hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse