JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STOR OPPGAVE: Forbundssekretær Hege Fjellberg i NTL skulle egentlig bare følge ILO-konferansen som deltager på Geneveskolen, men siden "alle" topptillitsvalgte i LO er på kongressen denne uka, måtte hun steppe inn og representere LO i Geneve.

STOR OPPGAVE: Forbundssekretær Hege Fjellberg i NTL skulle egentlig bare følge ILO-konferansen som deltager på Geneveskolen, men siden "alle" topptillitsvalgte i LO er på kongressen denne uka, måtte hun steppe inn og representere LO i Geneve.

Privat

ILO-kongressen

Hege var student, men ble LOs supervikar på ILO-konferansen i Genève

– Hadde det ikke vært LO-kongressen denne uka i Norge, så ville jeg aldri fått denne muligheten, sier forbundssekretær Hege Fjellberg i NTL etter at hun debuterte på talerstolen på ILO-kongressen i Genève.31.05.2022
12:03
31.05.2022 17:15

nina.hanssen@lomedia.no

Vanligvis er hun forbundssekretær i studie- og organisasjonsavdelingen i NTL, men denne uka representerer hun altså norske arbeidstakere på ILC-konferansen i Genève.

– Det er fantastisk å delta her på verdens eneste FN-konferanse som er sammensatt av delegater fra 187 stater, arbeidsgivere og arbeidstakere. Ikke som observatør eller student, men faktisk som delegat fra Norge, forteller hun ivrig etter dagens møte.

Årets ILO-konferanse startet allerede 27. mai og skal vare fram til 11. juni.

HMS, jobbskaping og ny solidaritetsøkonomi

Temaene på årets ILO-konferanse i Genève er blant annet Helse-, miljø- og sikkerhet (HMS), lærlingordning, sysselsetting og «en ny solidaritetsøkonomi». I tillegg er det som alltid en gjennomgang av de verste bruddene på arbeidstakerrettigheter i versting landene i en av gruppene CAS.

I denne komiteen gjennomgår de tre partene i arbeidslivet konkrete eksempler på manglende oppfølging av ILOs konvensjoner og kommer ofte med et vedtak om hva landene må følge opp. De nordiske arbeidstakerrepresentanter har en tradisjon om å prate med én stemme på ILO-konferansen.  

Sterk norsk delegasjon

Den norske delegasjonen til ILC ledes av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og fra arbeidsgiversiden deltar NHO, KS, Spekter og Virke mens LO, YS og Unio representere den norske arbeidstakersiden. Fjellberg kom fra stillingen som rådgiver i Kripos og har jobbet som forbundssekretær i NTL siden 2018. Hadde hun vært i Norge ville hun nok vært mye i Folkets Hus denne uka, men tilfeldigheten gjør at hun nå i stedet kan representere LO og bygge et internasjonalt nettverk på tvers av nasjonalitet, bakgrunn eller yrke. Selv har hun fått i oppdrag å føre ordet i den globale diskusjonen om anstendig arbeid og velferdsøkonomi.

– Denne diskusjonen handler om frivillig og ideell sektor som jobbskaper og arbeidsplass, om kooperativenes rolle og om grenseoppgang til privat og offentlig sektor, ivrer hun.

Fjellberg er inspirert av å jobbe internasjonalt og har allerede markert seg i den sentrale arbeidstakergruppen på tvers av land som har regelmessige samlinger under kongressen.

Aktuelt: Her er alle sakene fra LO-kongressen

Norge kan påvirke

Fjellberg forteller at de allerede i dag har begynte en dialog om en definisjon på hva slikt arbeid og å bli enige om en global definisjon på denne formen for arbeid.

– Som nordmenn anerkjenner vi i stor grad ideell og frivillig sektors rolle for å løse samfunnsoppgavene. For oss er de viktige supplement for å løse utfordringer; det være seg gjennom inkludering av asylsøkere, tilbud til eldre og bevegelseshemmede og drift av ideelle barnehager, sier hun.  

Slik er det ikke i alle andre land. Hun tenker at Norge har mye å bidra med i denne debatten og er selv ikke redd for å ta ordet i det store internasjonale fora.

Her er ILOs nye generaldirektør: Gilbert Fossoun Houngbo (61) ønsker tett samarbeid med Norge

Rykket oppover i rekkene

De neste dagene og ukene er hun altså den offisielle delegaten fra norsk LO. Hun håper hun at hun bidra til å sikre at definisjonen viser et klart skille mellom hva som er kommersielle bedrifters sosiale ansvar og hva som faktisk er sosialt og solidaritetsarbeid.

– I dagligtale sauses dette ofte litt sammen. Jeg er litt nervøs, veldig spent og svært forventningsfull. Dette blir spennende uker, sier hun. Hun er ydmyk ovenfor oppgaven hun har foran seg.

– I dag hadde jeg et kort innlegg, spontant, i Workers Group og jeg gleder meg til å fortsette jobben i komiteen de neste ukene sammen med blant annet Peter Waldorff fra dansk LO, sier hun spent.

– Jeg trodde kanskje årets ILO-konferanse ville foregå digitalt. Men jeg hadde jo forberedt meg godt på de spørsmålene som skulle diskuteres i forkant av LO-kongressen så jeg kjenner jo vår politikk og våre standpunkt. Da jeg søkte på Geneveskolen var det i den tro at dette kanskje ikke ville finne sted. Men plutselig ble det både Genève-skole og LO-kongress samme uke.

Fagbevegelse fagbevegelse

– Jeg skulle jo ha vært på jobb for fagbevegelsen uansett, enten som student på Geneveskolen eller som deltaker på bakerste benk for å støtte våre delegater. Det som faktisk ble utfallet var høyst overraskende for meg. Det er utrolig spennende, sier hun.

I Genève har hun fått styrket sin oppfatning av at mennesker er mennesker uansett.

– Ulikhet bekjempes best gjennom dialog og etablering av felles forståelse, sier hun.

Samtidig så lærer hun mye gjennom den diskusjonen hun følger. Ifølge henne har aldri FN og ILO definert hva tredje sektor faktisk er og hva som er kjennetegnene på dette.

– Det å få følge en slik prosess så tett på er uhyre spennende, sier hun.

Det er en tid før og etter Geneveskolen, sa en tidligere student som gikk på denne unike fagforeningsskoleringen, og slik er det også for NTLs forbundssekretær. Hun stortrives ved Genèvesjøen blant tusenvis av delegater fra hele verden. Hun har også lært mye om internasjonal politikk og arbeidslivsspørsmål gjennom deltakelsen i Geneveskolen.

Det er et unikt tilbud for tillitsvalgte i Norden og skolen har en stolt historie. Kurset arrangeres av AOF/ABF i Norden i nært samarbeid med ILO, FNs særorganisasjon for arbeidslivet. Det er tradisjon at skolen følger hvert år ILOs internasjonale arbeidskonferanse i Genève som siste del av kurset. Målet er at skolen skal gi kunnskap og ferdigheter til fagforeninger og sosiale bevegelser for at de bedre skal være i stand til å møte virkningen av internasjonaliseringen, og at man kan arbeide for et anstendig arbeidsliv og en rettferdig globalisering

– Hvordan fikk du denne muligheten?

– Denne gangen har jeg bare hatt flaks. Det er tvilsomt om jeg hadde fått denne sjansen om LO-kongressen hadde pågått på et annet tidspunkt, sier hun og smiler.

Opprinnelig var jo planen å være bare Geneveskolestudent men det var så interessant at allerede på samlingene begynte den engasjerte NTL-eren å markere sine standpunkt i ulike sammenhenger. Fjellberg var stolt og bevisst på at hun representerer et stort LO-forbund i offentlig sektor.

– Jeg har alltid hatt sansen for økonomisk utvikling basert på verdier som anstendighet og forutsigbarhet og hvordan den fordeles. Derfor er denne utfordringen midt i blinken, sier hun.

Fjellberg håper hun kan ta med seg en global definisjon på hva sosial- og solidaritets sysselsetting faktisk er, og hvordan tredje sektor skiller seg fra privat og offentlig sektor. 

International Labour Organization

ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivsspørsmål.

Organisasjonen ble etablert i 1919 som en del av fredsslutningen etter første verdenskrig.

Samarbeid og et forpliktende internasjonalt lovverk var viktig for å regulere den internasjonale konkurransen. Så begrunnelsen for opprettelsen av ILO var således både sosialt, politisk og økonomisk motivert.  

FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) jobber med å sikre rettigheter i arbeidslivet, sosial rettferdighet og anstendige arbeidsforhold for alle.

Du kan følge deler av årets arbeidskonferanse fra ILOs nettsider.

Årets konferansen vil blant annet ta for seg temaer som sikkerhet på arbeidsplassen, situasjonen for lærlinger, og anstendig arbeid og solidaritetsøkonomien.

31.05.2022
12:03
31.05.2022 17:15Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne


Flere saker