ILO-kongressen
Hege var student, men ble LOs supervikar på ILO-konferansen i Genève
– Hadde det ikke vært LO-kongressen denne uka i Norge, så ville jeg aldri fått denne muligheten, sier forbundssekretær Hege Fjellberg i NTL etter at hun debuterte på talerstolen på ILO-kongressen i Genève.
STOR OPPGAVE: Forbundssekretær Hege Fjellberg i NTL skulle egentlig bare følge ILO-konferansen som deltager på Geneveskolen, men siden "alle" topptillitsvalgte i LO er på kongressen denne uka, måtte hun steppe inn og representere LO i Geneve.
Privat
nina.hanssen@lomedia.no
Vanligvis er hun forbundssekretær i studie- og organisasjonsavdelingen i NTL, men denne uka representerer hun altså norske arbeidstakere på ILC-konferansen i Genève.
– Det er fantastisk å delta her på verdens eneste FN-konferanse som er sammensatt av delegater fra 187 stater, arbeidsgivere og arbeidstakere. Ikke som observatør eller student, men faktisk som delegat fra Norge, forteller hun ivrig etter dagens møte.
Årets ILO-konferanse startet allerede 27. mai og skal vare fram til 11. juni.
HMS, jobbskaping og ny solidaritetsøkonomi
Temaene på årets ILO-konferanse i Genève er blant annet Helse-, miljø- og sikkerhet (HMS), lærlingordning, sysselsetting og «en ny solidaritetsøkonomi». I tillegg er det som alltid en gjennomgang av de verste bruddene på arbeidstakerrettigheter i versting landene i en av gruppene CAS.
I denne komiteen gjennomgår de tre partene i arbeidslivet konkrete eksempler på manglende oppfølging av ILOs konvensjoner og kommer ofte med et vedtak om hva landene må følge opp. De nordiske arbeidstakerrepresentanter har en tradisjon om å prate med én stemme på ILO-konferansen.
Sterk norsk delegasjon
Den norske delegasjonen til ILC ledes av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og fra arbeidsgiversiden deltar NHO, KS, Spekter og Virke mens LO, YS og Unio representere den norske arbeidstakersiden. Fjellberg kom fra stillingen som rådgiver i Kripos og har jobbet som forbundssekretær i NTL siden 2018. Hadde hun vært i Norge ville hun nok vært mye i Folkets Hus denne uka, men tilfeldigheten gjør at hun nå i stedet kan representere LO og bygge et internasjonalt nettverk på tvers av nasjonalitet, bakgrunn eller yrke. Selv har hun fått i oppdrag å føre ordet i den globale diskusjonen om anstendig arbeid og velferdsøkonomi.
– Denne diskusjonen handler om frivillig og ideell sektor som jobbskaper og arbeidsplass, om kooperativenes rolle og om grenseoppgang til privat og offentlig sektor, ivrer hun.
Fjellberg er inspirert av å jobbe internasjonalt og har allerede markert seg i den sentrale arbeidstakergruppen på tvers av land som har regelmessige samlinger under kongressen.
Aktuelt: Her er alle sakene fra LO-kongressen
Norge kan påvirke
Fjellberg forteller at de allerede i dag har begynte en dialog om en definisjon på hva slikt arbeid og å bli enige om en global definisjon på denne formen for arbeid.
– Som nordmenn anerkjenner vi i stor grad ideell og frivillig sektors rolle for å løse samfunnsoppgavene. For oss er de viktige supplement for å løse utfordringer; det være seg gjennom inkludering av asylsøkere, tilbud til eldre og bevegelseshemmede og drift av ideelle barnehager, sier hun.
Slik er det ikke i alle andre land. Hun tenker at Norge har mye å bidra med i denne debatten og er selv ikke redd for å ta ordet i det store internasjonale fora.
Her er ILOs nye generaldirektør: Gilbert Fossoun Houngbo (61) ønsker tett samarbeid med Norge
Rykket oppover i rekkene
De neste dagene og ukene er hun altså den offisielle delegaten fra norsk LO. Hun håper hun at hun bidra til å sikre at definisjonen viser et klart skille mellom hva som er kommersielle bedrifters sosiale ansvar og hva som faktisk er sosialt og solidaritetsarbeid.
– I dagligtale sauses dette ofte litt sammen. Jeg er litt nervøs, veldig spent og svært forventningsfull. Dette blir spennende uker, sier hun. Hun er ydmyk ovenfor oppgaven hun har foran seg.
– I dag hadde jeg et kort innlegg, spontant, i Workers Group og jeg gleder meg til å fortsette jobben i komiteen de neste ukene sammen med blant annet Peter Waldorff fra dansk LO, sier hun spent.
– Jeg trodde kanskje årets ILO-konferanse ville foregå digitalt. Men jeg hadde jo forberedt meg godt på de spørsmålene som skulle diskuteres i forkant av LO-kongressen så jeg kjenner jo vår politikk og våre standpunkt. Da jeg søkte på Geneveskolen var det i den tro at dette kanskje ikke ville finne sted. Men plutselig ble det både Genève-skole og LO-kongress samme uke.
Fagbevegelse fagbevegelse
– Jeg skulle jo ha vært på jobb for fagbevegelsen uansett, enten som student på Geneveskolen eller som deltaker på bakerste benk for å støtte våre delegater. Det som faktisk ble utfallet var høyst overraskende for meg. Det er utrolig spennende, sier hun.
I Genève har hun fått styrket sin oppfatning av at mennesker er mennesker uansett.
– Ulikhet bekjempes best gjennom dialog og etablering av felles forståelse, sier hun.
Samtidig så lærer hun mye gjennom den diskusjonen hun følger. Ifølge henne har aldri FN og ILO definert hva tredje sektor faktisk er og hva som er kjennetegnene på dette.
– Det å få følge en slik prosess så tett på er uhyre spennende, sier hun.
Det er en tid før og etter Geneveskolen, sa en tidligere student som gikk på denne unike fagforeningsskoleringen, og slik er det også for NTLs forbundssekretær. Hun stortrives ved Genèvesjøen blant tusenvis av delegater fra hele verden. Hun har også lært mye om internasjonal politikk og arbeidslivsspørsmål gjennom deltakelsen i Geneveskolen.
Det er et unikt tilbud for tillitsvalgte i Norden og skolen har en stolt historie. Kurset arrangeres av AOF/ABF i Norden i nært samarbeid med ILO, FNs særorganisasjon for arbeidslivet. Det er tradisjon at skolen følger hvert år ILOs internasjonale arbeidskonferanse i Genève som siste del av kurset. Målet er at skolen skal gi kunnskap og ferdigheter til fagforeninger og sosiale bevegelser for at de bedre skal være i stand til å møte virkningen av internasjonaliseringen, og at man kan arbeide for et anstendig arbeidsliv og en rettferdig globalisering
– Hvordan fikk du denne muligheten?
– Denne gangen har jeg bare hatt flaks. Det er tvilsomt om jeg hadde fått denne sjansen om LO-kongressen hadde pågått på et annet tidspunkt, sier hun og smiler.
Opprinnelig var jo planen å være bare Geneveskolestudent men det var så interessant at allerede på samlingene begynte den engasjerte NTL-eren å markere sine standpunkt i ulike sammenhenger. Fjellberg var stolt og bevisst på at hun representerer et stort LO-forbund i offentlig sektor.
– Jeg har alltid hatt sansen for økonomisk utvikling basert på verdier som anstendighet og forutsigbarhet og hvordan den fordeles. Derfor er denne utfordringen midt i blinken, sier hun.
Fjellberg håper hun kan ta med seg en global definisjon på hva sosial- og solidaritets sysselsetting faktisk er, og hvordan tredje sektor skiller seg fra privat og offentlig sektor.
International Labour Organization
ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivsspørsmål.
Organisasjonen ble etablert i 1919 som en del av fredsslutningen etter første verdenskrig.
Samarbeid og et forpliktende internasjonalt lovverk var viktig for å regulere den internasjonale konkurransen. Så begrunnelsen for opprettelsen av ILO var således både sosialt, politisk og økonomisk motivert.
FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) jobber med å sikre rettigheter i arbeidslivet, sosial rettferdighet og anstendige arbeidsforhold for alle.
Du kan følge deler av årets arbeidskonferanse fra ILOs nettsider.
Årets konferansen vil blant annet ta for seg temaer som sikkerhet på arbeidsplassen, situasjonen for lærlinger, og anstendig arbeid og solidaritetsøkonomien.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
International Labour Organization
ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivsspørsmål.
Organisasjonen ble etablert i 1919 som en del av fredsslutningen etter første verdenskrig.
Samarbeid og et forpliktende internasjonalt lovverk var viktig for å regulere den internasjonale konkurransen. Så begrunnelsen for opprettelsen av ILO var således både sosialt, politisk og økonomisk motivert.
FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) jobber med å sikre rettigheter i arbeidslivet, sosial rettferdighet og anstendige arbeidsforhold for alle.
Du kan følge deler av årets arbeidskonferanse fra ILOs nettsider.
Årets konferansen vil blant annet ta for seg temaer som sikkerhet på arbeidsplassen, situasjonen for lærlinger, og anstendig arbeid og solidaritetsøkonomien.