JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ILO-LEDER: Gilbert Fossoun Houngbo er ny generaldirektør i ILO.

ILO-LEDER: Gilbert Fossoun Houngbo er ny generaldirektør i ILO.

Nina Hanssen

FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO)

Her er ILOs nye generaldirektør: Gilbert Fossoun Houngbo  (61) ønsker tett samarbeid med Norge

Gilbert Fossoun Houngbo skrev seg inn i historien da han nylig, som første afrikaner, ble valgt til å lede FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO).

29.03.2022
10:52
30.03.2022 13:45

nina.hanssen@lomedia.no

Sola skinner om kapp med det klare blikket fra den gestikulerende mannen som kommer vandrende med sikkerhetsvakter utenfor ILO-bygget i Genève. For få minutter siden ble Gilbert Fossoun Houngbo (61) den første afrikaner som er valgt til å lede ILO på 103 år.

Det vanket mange godord etter at valget av ny generaldirektør i arbeidslivsorganisasjonen ILO var klart i Genève fredag formiddag. Særlig var det mange arbeidstakere som var fornøyd med at Houngbo tok en klar seier mot de andre fire kandidatene.

Magnus Nordahl, som representerer de nordiske arbeidstakerne i ILO-styret, sa at Houngbo var den foretrukne kandidaten av de fem som stilte.

– Jeg er glad for at Houngbo ble valgt. Han var den beste. Men tillit er ikke noe man får. Dette er noe man må gjøre seg fortjent av. Vi har forventninger til at han lytter til oss, understreker Magnus Nordahl fra Island.

Brennende engasjement

Den nye generaldirektøren tar av seg den obligatoriske koronamaska og hilser på pressefolkene som venter tålmodig under et tre ved hovedporten.

– Hvem er først? Jeg er klar, sier han og lar seg lett kommandere av en TV-fotograf som vil ha intervjuet live foran ILO-skiltet.

Koronarestriksjoner har skapt utfordringer for både delegater, gjester og pressen for FNs arbeidslivsorganisasjon, men den tidligere statsministeren fra Togo er empatisk og tar seg god tid med pressen.

Norsk LO: Gapet mellom landene øker betydelig under korona: – Vi må ikke koble av verden nå, ber Liv Tørres

Har samme mål som arbeidstakerne

Hans forgjenger, Guy Ryder fra Storbritannia som har ledet ILO siden 2012, representerte den britiske fagbevegelse, mens Hougo har en politisk karriere og lang erfaring fra internasjonale topplederstillinger.

Som statsminister var han svært opptatt av fattigdomsbekjempelse. I dag er han president i Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD), som er en særorganisasjon tilknyttet FN med oppdrag å bekjempe fattigdom på landsbygdene i utviklingsland gjennom å yte lån og bevilgninger.

Som følge av ILO-valget, skal IFAD velge ny leder allerede i juni.

– Vanskelig å nå alle bærekraftsmål innen 2030

Houngbo har, helt siden de ble vedtatt av FN i 2015, vært veldig opptatt av FNs 17 bærekraftsmål (Se fakta lenger nede i saken). Han mener at det trengs en sosial dialog og at trepartssamarbeid er en klar forutsetning for å lykkes.

– Med bakteppet, der vi fortsatt har pandemi og kriger med stor påvirkning på verdens arbeidsliv, så tror jeg dessverre vi ikke når de 17 ambisiøse bærekraftsmålene innen 2030. ILO er opptatt av mange av målene, men her vil jeg i alle fall sørge for at vi har fokus på både mål 5 om likestilling mellom kjønn, mål 8 om anstendig arbeid og vekst og mål 10 om mindre ulikhet i verden, legger han til.

Han er glad for at ILO klarte å bli enige om en resolusjon om å arbeide imot all diskriminering, vold og trakassering på arbeidsplassen og andre steder.

– Dette er helt uakseptabelt og vi er moralsk forpliktet til å ta tak i slik urettferdighet som rammer mange, sier han.

Fattige barn: Verden skulle få slutt på barnearbeid i 2021: Men omfanget fortsetter bare å øke

Første afrikaner på topp

– Du skrev historie i dag ettersom du er den første afrikanske lederen av ILO. Hva er dine tanker om det?

– Nå som valget er over så er jeg veldig ydmyk. Det har aldri vært en kvinnelig leder før, så dette bør også være en utfordring for oss. Men at jeg er første afrikaner, er flott. Så vidt jeg vet, har det kun vært en leder fra Chile som representant fra sør, så det føles veldig ærefullt. Men jeg vil samtidig presisere at jeg ikke bare skal representere Afrika, men hele verden. Men det aller beste ville jo vært om jeg var en kvinne, sier han med et glimt i øyet.

– Hvordan har du tenkt å fylle Guy Ryders sko i oktober?

– Jeg er ikke en sånn leder som skal ha endringer for endringens skyld. Jeg vil gå sakte fram, slik at de ansatte ikke blir utmattet og forsvinner. Nå skal jeg først lytte til hva ILO-konferansen, styret og ikke minst alle våre medlemmene mener vi skal prioritere. Så får vi justere kursen ut fra det, sier han.

Men vet at det er nok utfordringer å ta tak i som følge av flere kriser, inkludert pandemien, klimaendringer og væpnet konflikt og krig.

– Jeg kan i alle fall love at vi fortsatt skal jobbe for et anstendig og bærekraftig arbeidsliv for alle, også inn i fremtiden. Jeg er opptatt av sosial beskyttelse, dialog mellom partene i arbeidslivet og at rettigheter på arbeidsplassen er ivaretatt. Det er jo felles mål som jeg har med arbeidstakerne også, sier han.

Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge

Vil være en generaldirektør for alle

– Hva tenker du om den klare støtten de nordiske fagforeningene har gitt deg?

– Jeg er ydmyk over å få stor tillit både fra regjeringer og ikke minst fra arbeidstakerne, men det er viktig for meg at jeg også er tydelig på at jeg skal jobbe for arbeidsgivernes interesser om blant annet produktiviteten, relevans kompetanseutvikling og digitalisering av arbeidslivet sier han diplomatisk.

Han håper å bli en generaldirektør for alle.

– Mitt mål er å bli en samlende leder som forener og styrker trepartssamarbeidet i ILO. Men for å klare dette ,så vil jeg gjerne se til Norden og bruke deres nyttige erfaringer med trepartssamarbeid i arbeidsliv og sosial dialog, slik også Ryder ofte gjorde, sier han.

Den kommende ILO-sjefen sier at han samarbeidet godt med nordiske land tidligere.

– Jeg ønsker et tettere samarbeid med Norden – og særlig Norge, sier han og trekker spesielt fram et godt samarbeid med norsk LO på oppdrag i Malawi og andre steder, mens han var vise generaldirektør i ILO.

ILO jobben forplikter

Gilbert Fossoun Houngbo skal overta i oktober og allerede nå vet at det er store utfordringer som vil påvirke ILO framover. Han vet at han i den nye rollen forplikter seg til å representere stemmene til dem som stoler på ILO.

– Blant annet vil jeg representere de fire milliarder menneskene rundt om i verden som ikke har tilgang til sosial beskyttelse, men også de over 200 millioner kvinner og menn som står overfor arbeidsledighet, sammen med de rundt 160 millioner barna som fortsatt arbeider i utrygge kår, sier han.

I tillegg ønsker han inderlig å gjøre en forskjell for de milliarder som fortsatt jobber i den uformelle sektoren i utviklingsland. Han viser et ekte engasjement når han snakker om mennesker i dag som lider.

Houngbo synes det blir meningsfylt å lede en så viktig trepartsorganisasjon i FN og gleder seg nå til å flytte fra Roma og tilbake til Genève.

– Sammen skal vi skape et godt miljø i ILO. Vi skal, sammen med våre samarbeidspartnere og medlemmer, legge grunnlaget for et godt fremtidig arbeidsliv, sier han.

I tillegg til statsministererfaring, har han hatt en rekke stillinger på ledernivå ved FNs utviklingsprogram (UNDP), der han både var finansdirektør, stabssjef og assisterende generalsekretær.

Den nye ILO-sjefen har også tilbrakte et tiår i privat sektor, hos Price Waterhouse i Canada.

Gleder oss til samarbeid

– Valget av Gilbert Fossoun Houngbo, som vi i ITUC stilte oss bak, gir ILO en mann med et sterkt engasjement for ILOs trepartsmandat og deres viktige rolle i å sette gode arbeidsstandarder og fremme anstendig arbeid for alle, sier ITUCs generalsekretær Sharan Burrow.

Hun ser fram til å samarbeide med han for å sikre fred, skape gode arbeidsplasser og i overgangen til en nullutslippskarbonøkonomi og en ny teknologisk utvikling til beste for alle.

Også Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling, er begeistret for valget av ny generaldirektør.

– Alt tyder på at Togos tidligere statsminister, Gilbert Houngbo, er et godt valg. Flott også å få den første afrikanske ILO-lederen, noe som også arbeidstakerrepresentanter understreket var ønskelig i forkant. Han er velkvalifisert og har høye ambisjoner når det gjelder anstendig arbeid og sosial dialog. Det vil vi trenge i den krevende tiden vi er på vei inn i, sier Liv Tørres.

– Det var Afrikas tur nå

Tidligere visegeneraldirektør i ILO og nå spesialrådgiver finske Kari Tapiola er også begeistret over valget av Houngbo.

– Han var den beste kandidaten og har ledet flere viktige delegasjoner til Qatar og Bangladesh mens han var visegeneraldirektør i ILO. Han vet hva det betyr i praksis å hjelpe land for å sikre bedre arbeidsrettigheter, helse og sikkerhet og ikke minst slå ring om organisasjonsfriheten, sier han.

– Det har vært mange dyktige afrikanske kandidater, men av ulike årsaker har de aldri vunnet fram. Det var Afrikas tur nå, sier Kari Tapiola opprinnelig fra Finland nå bosatt i Genève.  

Vil du vite mer om den nye ILO-lederen? Les intervjuet med Gilbert Houngbo på ILOs hjemmeside

Hva er ILO?

• Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) jobber med å sikre arbeideres rettigheter verden over.

• ILO ble grunnlagt i 1919 og har mandat til å fremme anstendig arbeid for alle.

• Organisasjonen har i dag 187 medlemsland.

• ILOs styrende organ er sammensatt av 56 titulære medlemmer (28 regjeringer, 14 arbeidsgivere og 14 arbeidere) og 66 varamedlemmer (28 regjeringer, 19 arbeidsgivere og 19 arbeidere).

 

FNs bærekraftsmål

Mål 1: Bærekraftsmål nummer 1 er å utrydde fattigdom

Mål 2: Utrydde sult

Mål 3: God helse

Mål 4: God utdanning

Mål 5: Likestilling mellom kjønnene

Mål 6: Rent vann og gode sanitærforhold

Mål 7: Ren energi for alle

Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst

FNs bærekraftsmål 8: anstendig arbeid og økonomisk vekst

Mål 9: Innovasjon og infrastruktur

Mål 10: Mindre ulikhet

Mål 11: Bærekraftige byer og samfunn

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

Mål 13: Stoppe klimaendringene

Mål 14: Liv under vann

Mål 15: Liv på land

Mål 16: Fred og rettferdighet

Mål 17: Samarbeid for å nå målene

29.03.2022
10:52
30.03.2022 13:45

Hva er ILO?

• Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) jobber med å sikre arbeideres rettigheter verden over.

• ILO ble grunnlagt i 1919 og har mandat til å fremme anstendig arbeid for alle.

• Organisasjonen har i dag 187 medlemsland.

• ILOs styrende organ er sammensatt av 56 titulære medlemmer (28 regjeringer, 14 arbeidsgivere og 14 arbeidere) og 66 varamedlemmer (28 regjeringer, 19 arbeidsgivere og 19 arbeidere).

 

FNs bærekraftsmål

Mål 1: Bærekraftsmål nummer 1 er å utrydde fattigdom

Mål 2: Utrydde sult

Mål 3: God helse

Mål 4: God utdanning

Mål 5: Likestilling mellom kjønnene

Mål 6: Rent vann og gode sanitærforhold

Mål 7: Ren energi for alle

Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst

FNs bærekraftsmål 8: anstendig arbeid og økonomisk vekst

Mål 9: Innovasjon og infrastruktur

Mål 10: Mindre ulikhet

Mål 11: Bærekraftige byer og samfunn

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

Mål 13: Stoppe klimaendringene

Mål 14: Liv under vann

Mål 15: Liv på land

Mål 16: Fred og rettferdighet

Mål 17: Samarbeid for å nå målene
Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen


Flere saker