NY JOBB: Liv Tørres startet som ny leder av LOs internasjonale avdeling ved årsskiftet.
Leif Martin Kirknes
Liv Tørres er ny internasjonal sjef i LO:
Gapet mellom landene øker betydelig under korona: – Vi må ikke koble av verden nå, ber Liv Tørres
Pandemien har fjernet arbeidsplasser i hopetall og økt ulikheten i verden. Det er utgangspunktet for Liv Tørres, som fra 1. januar overtok jobben som ny leder i LOs internasjonale avdeling.
nina.hanssen@lomedia.no
Helt siden pandemien startet har FNs arbeidslivsorganisasjon ILO publisert kvartalsvise statusrapporter om hvordan pandemien påvirker det globale arbeidsmarkedet.
I sin 8. rapport, som kom ut før jul, viser ILO at det nå er 147 millioner færre arbeidsplasser i verden, samtidig som ulikhetene har vokst betydelig mellom land og også innad i mange land.
– Det er begredelig, men bildet er helt klart og tydelig. Bak tallene ligger det også et økt gap mellom lavinntektsland og vestlige land som klare seg bedre, sier Liv Tørres fra sitt nye kontor på Youngstorget, etter å ha startet som leder for LOs internasjonal avdeling 1. januar.
Fra Manhattan til Folkets Hus
Hun har den siste måneden byttet ut utsikten til Manhattans skyline med arbeiderbevegelsens «storstue» midt i hjertet av Oslo for å gjøre en innsats for norsk LO i verden.
I New York var hun direktør for Pathfinders for Peaceful, Just and Inclusive Societies ved New York University. Men hun har tidligere vært både generalsekretær i Norsk Folkehjelp og politisk rådgiver for arbeidsministeren, så hun kjenner både arbeiderbevegelsen og arbeidspolitikken godt.
– Jeg lærer masse hver dag. Det er spennende å ta et dypdykk i hva som skjer nasjonalt her hjemme og det er interessant å lære om lønnstøtteordning og strømpriser, sier hun og smiler.
Det er ingen tvil om at det er de globale trendene og hvordan arbeiderbevegelsen skal engasjere seg internasjonalt hun brenner mest for. Og hun har sett at det nytter med faglige kamper.
Tørres har skrevet en bok – «Bak Fanene» – om internasjonal fagbevegelse og hennes doktorgradsavhandling handlet om den sørafrikanske fagbevegelsens rolle under apartheid.
Hun er glad for at LOs stemme i ILO blir lyttet til og at ILO, som består av arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og regjeringer, fører statistikk og viser oss hvordan det globale arbeidsmarkedet blir påvirket. Men den begredelige statistikken krever også politisk handling.
Fattige barn: Verden skulle få slutt på barnearbeid i 2021: Men omfanget fortsetter bare å øke
Kan ikke koble av verden
– Fagbevegelsen har alltid vært opptatt av rettferdighet og kjempet imot ulikhet. Pandemien har økt disse forskjellene i verden enormt og jeg kan forstå at folk i sånne tider velger å fokusere på de mer hjemlige forhold. Men jeg skulle ønske flere holdt seg oppdatert på hva som skjer i verden. For alt som skjer påvirker også oss fra morgen til kveld, sier hun.
Tørres kan forstå at folk velger å koble litt av for å finne roen når verden er nærmest som en skrekkfilm som vi aldri skrudde på selv.
– Vi har alle behov for å koble litt av. Men vi kan og må ikke koble av verden, sier hun.
Tørres sier at LO jobber godt allerede med flere prosjekter og samarbeidspartnere i verden, men hun skulle ønske at enda flere engasjerte seg, også blant medlemmene.
– Pandemien har også vist at våre verktøy her hjemme med trepartssamarbeid med sterke parter som jobber sammen virker. Vi må ta med oss dette engasjementet og forsterke organisasjonsretten og bygge sterke organisasjoner der ute i verden også. Fordi det er et sterkt behov, sier hun. Og viser igjen til ILO, som forklarer hvordan vaksinerater påvirker arbeidsmarkedet og hvordan krisen har påvirket produktivitet og bedriftene som sliter.
Omfanget er historisk
– Omfanget av pandemien er sterkere enn noen gang og fattigdomskløften blir stadig større. Dette undergraver samtidig alt vi kjemper for, nemlig et inkluderende arbeidsliv med anstendige arbeidsforhold, et bærekraftig samfunn og sosial beskyttelse for de som trenger det. Pandemien har også gjort at det blir enda vanskeligere å nå FNs bærekraftmål innen 2030, og Parisavtalen om klimaendringer.
– Skal vi lykkes med de internasjonale forpliktelsene, må alle parter jobbe sammen og her mener jeg norsk LO kan være en aktiv pådriver i ILO, ITUC og andre organisasjoner, sier Tørres.
Saken fortsetter under bildet.
DRAMATISK: 147 millioner arbeidsplasser verden over har blitt borte under pandemien.
Sissel M. Rasmussen
Hun er imponert over det sterke internasjonale arbeidet norsk LO allerede er inne i. Med blant annet prosjekter knyttet til særlig arbeidsrettigheter i Afrika, Latin-Amerika og Asia.
Tørres mener pandemien har vist at måten vi jobber på fungerer og skulle ønske at flere engasjerer seg nasjonalt, men også lokalt i fagbevegelsen og minner om kraften som ligger i nesten 1 millioner medlemmer.
– Jeg tror det er viktig at vi ser sammenhengen med det vi gjør hjemme og bistå der ute. For vi har sett at når det er sterke fagbevegelser så er det også mindre ulikhet og der har folk mer tillit til de som styrer og kan lettere omstille seg når det er kriser, sier hun.
Verstinglista: Hviterussland, Zimbabwe og El Salvador får strengeste straff av FNs arbeidsorganisasjon
Back to basic
For ifølge henne handler det nå, etter pandemien, om å gå tilbake til arbeiderbevegelsen kjerneverdier og finne fram redskapene vi selv bygde velferdsstaten vår på.
– Det handler om å bygge sterke organisasjoner som kan aktivt påvirke fordeling, velferd, arbeidsliv og utvikling, sier hun.
Hun er bekymret over en rekke land avdekker at folk har mindre tillit til myndighetene og at det har vært tendenser til økt polarisering noe som kan eskalere og føre til flere konflikter og kriger i verden.
– Jeg mener vi må engasjere oss sterkere i verden og sørge for at folk får organisere seg, har forhandlingsrett og bygge demokrati gjennom kollektive virkemidler for å motvirke mer konflikter etter pandemien, sier hun.
ILOs pandemi-side
ILO har en egen nettside som følger med hvordan pandemien påvirker arbeidsmarkedet globalt.
Her legger de også ut kvartalsvise rapporter som viser hvordan regionen og land blir påvirket.
COVID-19 and the world of work (COVID-19 and the world of work) (ilo.org)
ILOs pandemi-side
ILO har en egen nettside som følger med hvordan pandemien påvirker arbeidsmarkedet globalt.
Her legger de også ut kvartalsvise rapporter som viser hvordan regionen og land blir påvirket.
COVID-19 and the world of work (COVID-19 and the world of work) (ilo.org)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim