Trondheimskonferansen
LO-lederen i Trondheim forlangte at hele salen skulle kle seg i rødt på Trondheimskonferansen
Kraftpolitikk blir viktig for Trondheimskonferansen, og det satte også preg på forsamlingen.
Det var røde t-skjorter med teksten: "Si nei til EUs energiunion. Veto mot ACER" til hele forsamlingen da Trondheimskonferansen åpnet.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
Trondheimskonferansen var ikke rød nok for LO-lederen i Trondheim, John-Peder Denstad. Han forlangte at hele salen skulle kle seg i rødt, og det gjorde den.
Den brokete forsamling framsto på få minutter som en uniformert demonstrasjon og budskapet var: «Si nei til EUs energiunion - veto mot Acer».
Leder i LO i Trondheim John-Peder Denstad åpner Trondheimskonferansen 2018.
Torgny Hasås
Kraftpolitikk kommer til å bli et dominerende tema på konferansen. Lørdag skal både Industri Energi og Naturvernforbundet holde innledning om en langsiktig kraftenergi. Denstad brukte anledningen til å fremme følgende forslag:
Stortinget må ikke avstå suverenitet ved overføre makt til EUs energibyrå og stans bygging av krafteksport.
– Den mørkeblå regjeringa foreslår at Stortinget i løpet av våren skal knytte Norge til EUs energiunion ACER. Vedtas dette, kan det få dramatiske konsekvenser ved økte strømpriser for forbrukere og industri i Norge, sa Denstad og slo fast at dette kan sette tusenvis av industriarbeidsplasser i fare.
• Les også: Stor protest mot innmelding i EUs energiunion
Tirsdag denne uka var det en demonstrasjon utenfor Stortinget som rettet seg nettopp mot norsk tilslutning til Acer. Initiativet kom fra LO i Oslo. Denstad appellerte til forsamlingen å følge opp dette arbeidet utover vinteren.
Denstad lanserte også BAMA-linja.
BAMA-linja dreier seg ikke om bananer. Det er en strategi for fagbevegelsen:
• Bekjemp den mørkeblå politikken fra Høyre-Frp-Venstre-regjeringa.
• Avvis NHO-linja
• Motvirk høyredreiinga i arbeiderbevegelsens politiske partier
• Aktiviser fagbevegelsen
Etter at Denstad hadde avsluttet sitt innlegg ble arbeidslivet tema.
• Les også: 170 av deltakerne på Trondheimskonferansen brukte fredagen til å diskutere norsk arbeidslivs tyngste problemstillinger
De Facto-forsker og tidligere konserntillitsvalgt Stein Stugu tok for seg moderne HR. Spørsmålet han stilte var «Hvordan hindre at framtidas arbeidsliv gjenskaper fortidas arbeidsliv?»
Leder av Rørleggernes Fagforening i Oslo, tok for seg kampen mot bemanningsbransjen.
• Ny politisk streik mot bemanningsbransjen i mars
Kveldens siste innledning holdt leder i Fagforbundet i Bergen, Sara Bell. Hun oppsummerte sine erfaringer som fagforeningsleder og prøvde å svare på spørsmålet: «Hva begrenser fagbevegelsen fra å bruke faglige kampmidler?»
Sara Bell, leder av Fagforbundet i Bergen fortalte Trondheimskonferansen om Akasia-streiken i Bergen og mente det burde være mye lettere å bruke sympatistreik.
Torgny Hasås
Hun fortalte om erfaringene fra Akasia-streiken i Bergen og ga et sterkt bilde om hvordan ansatte i kirkekonsernet ble behandlet av den gudfryktige arbeidsgiveren.
Det er til sammen 620 deltagere på konferansen, og det blir også plass for LO-topper. LO-sekretær Are Tomasgard innleder om fagbevegelsen og venstresida lørdag kveld. Lørdag formiddag kommer leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum og skal diskutere industripolitikk. Det er også tema for 1. nestleder i NNN, Anne Berit Anker Hansen.
Konferansen varer til søndag. Den ble åpnet med at Sosialistisk kor i Trondheim sang Internasjonalen og blir avsluttet med allsang av Internasjonalen.
FriFagbevegelse kommer med flere saker fra Trondheimskonferansen utover helgen.
• Trondheimskonferansen flytter fra Folkets hus etter 30 år
• Dette blir de store sakene i 2018
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside