Stortingsvalget
LO-medlemmenes dom: LO var anonym i valgkampen
Bare 16 prosent av medlemmene er positive til LOs innsats under valgkampen. Nesten halvparten etterlyser mer eller bedre innsats.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen må innse at medlemmene ikke var helt fornøyd med LOs innsats under valgkampen.
Bjørn A. Grimstad
sym@lomedia.no
– Vi kan jo ikke være fornøyd med gjennomslaget vårt når valgresultatet ble slik det ble, og når våre saker ikke ble viktige nok i valgkampen. Det sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til FriFagbevegelse/LO-Aktuelt.
• Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag
Fraværende og passiv
Det er første gang LO spør medlemmene hva de mener om LOs innsats i valgkampen, så de har lite å vurdere det opp mot. Det er Opinion som har foretatt medlemsundersøkelsen etter stortingsvalget i 2017. Her har de i september/oktober spurt 1500 yrkesaktive LO-organiserte. Målingen er en del av det brede analysearbeidet LO gjennomfører av valgkampen.
LO-leder Gabrielsen må erkjenne dette: Den historisk store valgkampinnsatsen til LO nådde ikke ut til medlemmene slik man hadde håpet. Bare 16 prosent karakteriserer LOs innsats som bra, viktig eller aktiv. Nesten én av fire mener at LO var fraværende eller passiv. Sterkest er kritikken blant de LO-organiserte som stemte rødgrønt.
• Kraftig fall for Arbeiderpartiet blant LOs medlemmer
Liten kritikk mot valgkamp
LO-medlemmene er ikke kritiske til at LO drev en aktiv valgkamp.
Det er bare 2 prosent som svarer at LO blander seg inn for mye og 7 prosent at LO er ikke er nøytral og støtter Arbeiderpartiet.
Den sterkeste tilbakemeldingen går på at LOs rolle i valgkampen var passiv. Nesten halvparten, 46 prosent, svarer at LO er enten anonym, fraværende, passiv, dårlig eller at innsatsen hadde liten betydning.
Av de 1500 spurte yrkesaktive LO-medlemmene svarte 22 prosent av de ikke har noen vurdering av LOs rolle.
• Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Arbeiderpartiets Martin Kolberg
Arbeid viktigste sak
Mye av LOs valgkamp dreide seg rundt arbeidslivsspørsmål. Bakgrunnen for denne prioriteringen var blant annet en bred medlemsundersøkelse i forkant av LO-kongressen hvor over 90 000 fagorganiserte svarte på hvilke saker de ønsket å prioritere. Arbeid var da også den viktigste saken for LO-medlemmenes stemmegivning, men like fullt bare for 16 prosent av de spurte.
14 prosent svarte at innvandring var den avgjørende saken. På plassene etter fulgte skatt, distriktspolitikk og skole. Sentrale politiske saker som helse og omsorg, privatisering, velferd og økonomi ble bare trukket fram av 4-6 prosent av LOs medlemmer som deres avgjørende politiske sak.
– Arbeid er den saken som nevnes av flest medlemmer som avgjørende. Jeg tror ikke at problemet var at det ble snakket for mye om arbeid, snarere tvert imot. Utviklingen etter valget viser at vi hadde rett i at det ikke skapes nok jobber i Norge. Andelen som jobber går stadig nedover. Dessverre fikk vi ikke løftet dette høyt nok på dagsorden i valgkampen, fastslår LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside