JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammenbrudd i las-forhandlingene:

Nå kan statsminister Stefan Löfven måtte velge mellom regjeringsmakt og LO

Natt til torsdag ga LO opp å bli enige med arbeidsgiverne om innholdet i en ny las-avtale. Det kan bety regjeringskrise i Sverige.

Frode Rønning

sym@lomedia.no

I januar-avtalen som legger grunnlaget for den svenske mindretallsregjeringen står det at dersom partene ikke blir enige skal utredningen om en ny Lag om anställningsskydd (las), bli vedtatt.

Det forslaget åpner blant annet for at det skal bli mye enklere for arbeidsgiverne å si opp ansatte. Reaksjonene både fra LO og også Socialdemokraterna var svært kraftige på deler av innholdet i utredningen. Og mange så forhandlingene mellom LO, forhandlingsorganisasjon PTK og Svensk Näringsliv som en historisk mulighet for partene i arbeidslivet til å avtalefeste en las-lov.

Kommentar: Den svenske modellen er under sterkt press

Historisk sjanse

Las-forhandlingene ble derfor sammenlignet med Saltsjöbadsavtalen i 1938, som tilsvarer den norske hovedavtalen mellom LO og NHO. Innholdet i en las-avtal ville omfatte stillingsvern, tiltak for å sikre at ansatte kan omstille seg med ny kompetanse og en styrket arbeidsledighetsforsikring i regi av partene. Avtalen ville omfatte ansatte i privat sektor i Sverige.

Kritisert regjeringsavtale

En modernisering av las var ett av flere upopulære punkter det sosialdemokratiske partiet (S), gikk med på i januar-avtalen med Liberalerna (L), Centerpartiet (C) og regjeringskollega Miljöpartiet de gröna i 2019.

Forhandlingene som kan skape regjeringskrise i Sverige

Holder de to borgerlige partiene fast på kravet om at las-utredningen skal vedtas slik den er, kan det bety regjeringskrise i Sverige. Torsdag morgen twitret Vänsterpartiets avgående partileder Jonas Sjöstedt at han da vil stille mistillitsforlag:

”Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram LAS-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”, skriver han på Twitter.

Heller ikke den svenske LO-leder Susanna Gideonsson, kan akseptere at las-utredningen skal brukes.

– Den skal ikke styre arbeidsretten. Las-utredningen innebærer så mye utrygghet, mye verre utrygghet enn det som allerede finnes på arbeidsmarkedet i dag, sier hun ifølge SVT.

AVVISER: Den svenske LO-lederen Susanna Gideonsson lyktes nesten med en forhandlingsløsning. - Vi var så nære, sa hun til pressen. Nå er det opp til politikerne å bestemme hva som skjer med las-utredning som LO sier tvert nei til.

AVVISER: Den svenske LO-lederen Susanna Gideonsson lyktes nesten med en forhandlingsløsning. - Vi var så nære, sa hun til pressen. Nå er det opp til politikerne å bestemme hva som skjer med las-utredning som LO sier tvert nei til.

Pernille Tofte

Presset statminister

Den siste tiden har det sosialdemokratiske partiene og statsminister Stefan Löfven slitt på meningsmålingene. Sammenbruddet i las-forhandlingene gjør det ikke noe enklere for statsministeren. Svenske kommentatorer peker på at Löfven kan måtte velge mellom LO og regjeringsmakt.

Analyse: Den nordiske modellen har vist styrke under pandemien, men hva med framtida?

Mye avhenger av hvordan den borgerlige opposisjonen ønsker å spille kortene. Det kan bli regjeringskrise, eller ballen kan spilles tilbake til partene.

I dag signaliserer den svenske LO-lederen at så lenge truslene fra las-utredningen og januar-avtalen tynger forhandlingene, så er det ikke mulig å finne en forhandlingsløsning.

Handlingsrom

Ett punkt i januar-avtalen er en formulering om at den grunnleggende balansen mellom partene i arbeidslivet skal opprettholdes. Las-utredningen endrer denne balansen, mener blant andre arbeidsminister Eva Nordmark (S). Det åpner for at det kan være mulig å finne en politisk løsning dersom partene ikke igjen setter seg ved forhandlingsbordet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse