Frode Rønning
Sammenbrudd i las-forhandlingene:
Nå kan statsminister Stefan Löfven måtte velge mellom regjeringsmakt og LO
Natt til torsdag ga LO opp å bli enige med arbeidsgiverne om innholdet i en ny las-avtale. Det kan bety regjeringskrise i Sverige.
sym@lomedia.no
I januar-avtalen som legger grunnlaget for den svenske mindretallsregjeringen står det at dersom partene ikke blir enige skal utredningen om en ny Lag om anställningsskydd (las), bli vedtatt.
Det forslaget åpner blant annet for at det skal bli mye enklere for arbeidsgiverne å si opp ansatte. Reaksjonene både fra LO og også Socialdemokraterna var svært kraftige på deler av innholdet i utredningen. Og mange så forhandlingene mellom LO, forhandlingsorganisasjon PTK og Svensk Näringsliv som en historisk mulighet for partene i arbeidslivet til å avtalefeste en las-lov.
Kommentar: Den svenske modellen er under sterkt press
Historisk sjanse
Las-forhandlingene ble derfor sammenlignet med Saltsjöbadsavtalen i 1938, som tilsvarer den norske hovedavtalen mellom LO og NHO. Innholdet i en las-avtal ville omfatte stillingsvern, tiltak for å sikre at ansatte kan omstille seg med ny kompetanse og en styrket arbeidsledighetsforsikring i regi av partene. Avtalen ville omfatte ansatte i privat sektor i Sverige.
Kritisert regjeringsavtale
En modernisering av las var ett av flere upopulære punkter det sosialdemokratiske partiet (S), gikk med på i januar-avtalen med Liberalerna (L), Centerpartiet (C) og regjeringskollega Miljöpartiet de gröna i 2019.
Forhandlingene som kan skape regjeringskrise i Sverige
Holder de to borgerlige partiene fast på kravet om at las-utredningen skal vedtas slik den er, kan det bety regjeringskrise i Sverige. Torsdag morgen twitret Vänsterpartiets avgående partileder Jonas Sjöstedt at han da vil stille mistillitsforlag:
”Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram LAS-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”, skriver han på Twitter.
Heller ikke den svenske LO-leder Susanna Gideonsson, kan akseptere at las-utredningen skal brukes.
– Den skal ikke styre arbeidsretten. Las-utredningen innebærer så mye utrygghet, mye verre utrygghet enn det som allerede finnes på arbeidsmarkedet i dag, sier hun ifølge SVT.
AVVISER: Den svenske LO-lederen Susanna Gideonsson lyktes nesten med en forhandlingsløsning. - Vi var så nære, sa hun til pressen. Nå er det opp til politikerne å bestemme hva som skjer med las-utredning som LO sier tvert nei til.
Pernille Tofte
Presset statminister
Den siste tiden har det sosialdemokratiske partiene og statsminister Stefan Löfven slitt på meningsmålingene. Sammenbruddet i las-forhandlingene gjør det ikke noe enklere for statsministeren. Svenske kommentatorer peker på at Löfven kan måtte velge mellom LO og regjeringsmakt.
Analyse: Den nordiske modellen har vist styrke under pandemien, men hva med framtida?
Mye avhenger av hvordan den borgerlige opposisjonen ønsker å spille kortene. Det kan bli regjeringskrise, eller ballen kan spilles tilbake til partene.
I dag signaliserer den svenske LO-lederen at så lenge truslene fra las-utredningen og januar-avtalen tynger forhandlingene, så er det ikke mulig å finne en forhandlingsløsning.
Handlingsrom
Ett punkt i januar-avtalen er en formulering om at den grunnleggende balansen mellom partene i arbeidslivet skal opprettholdes. Las-utredningen endrer denne balansen, mener blant andre arbeidsminister Eva Nordmark (S). Det åpner for at det kan være mulig å finne en politisk løsning dersom partene ikke igjen setter seg ved forhandlingsbordet.
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen