Frode Rønning
Sammenbrudd i las-forhandlingene:
Nå kan statsminister Stefan Löfven måtte velge mellom regjeringsmakt og LO
Natt til torsdag ga LO opp å bli enige med arbeidsgiverne om innholdet i en ny las-avtale. Det kan bety regjeringskrise i Sverige.
sym@lomedia.no
I januar-avtalen som legger grunnlaget for den svenske mindretallsregjeringen står det at dersom partene ikke blir enige skal utredningen om en ny Lag om anställningsskydd (las), bli vedtatt.
Det forslaget åpner blant annet for at det skal bli mye enklere for arbeidsgiverne å si opp ansatte. Reaksjonene både fra LO og også Socialdemokraterna var svært kraftige på deler av innholdet i utredningen. Og mange så forhandlingene mellom LO, forhandlingsorganisasjon PTK og Svensk Näringsliv som en historisk mulighet for partene i arbeidslivet til å avtalefeste en las-lov.
Kommentar: Den svenske modellen er under sterkt press
Historisk sjanse
Las-forhandlingene ble derfor sammenlignet med Saltsjöbadsavtalen i 1938, som tilsvarer den norske hovedavtalen mellom LO og NHO. Innholdet i en las-avtal ville omfatte stillingsvern, tiltak for å sikre at ansatte kan omstille seg med ny kompetanse og en styrket arbeidsledighetsforsikring i regi av partene. Avtalen ville omfatte ansatte i privat sektor i Sverige.
Kritisert regjeringsavtale
En modernisering av las var ett av flere upopulære punkter det sosialdemokratiske partiet (S), gikk med på i januar-avtalen med Liberalerna (L), Centerpartiet (C) og regjeringskollega Miljöpartiet de gröna i 2019.
Forhandlingene som kan skape regjeringskrise i Sverige
Holder de to borgerlige partiene fast på kravet om at las-utredningen skal vedtas slik den er, kan det bety regjeringskrise i Sverige. Torsdag morgen twitret Vänsterpartiets avgående partileder Jonas Sjöstedt at han da vil stille mistillitsforlag:
”Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram LAS-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”, skriver han på Twitter.
Heller ikke den svenske LO-leder Susanna Gideonsson, kan akseptere at las-utredningen skal brukes.
– Den skal ikke styre arbeidsretten. Las-utredningen innebærer så mye utrygghet, mye verre utrygghet enn det som allerede finnes på arbeidsmarkedet i dag, sier hun ifølge SVT.
AVVISER: Den svenske LO-lederen Susanna Gideonsson lyktes nesten med en forhandlingsløsning. - Vi var så nære, sa hun til pressen. Nå er det opp til politikerne å bestemme hva som skjer med las-utredning som LO sier tvert nei til.
Pernille Tofte
Presset statminister
Den siste tiden har det sosialdemokratiske partiene og statsminister Stefan Löfven slitt på meningsmålingene. Sammenbruddet i las-forhandlingene gjør det ikke noe enklere for statsministeren. Svenske kommentatorer peker på at Löfven kan måtte velge mellom LO og regjeringsmakt.
Analyse: Den nordiske modellen har vist styrke under pandemien, men hva med framtida?
Mye avhenger av hvordan den borgerlige opposisjonen ønsker å spille kortene. Det kan bli regjeringskrise, eller ballen kan spilles tilbake til partene.
I dag signaliserer den svenske LO-lederen at så lenge truslene fra las-utredningen og januar-avtalen tynger forhandlingene, så er det ikke mulig å finne en forhandlingsløsning.
Handlingsrom
Ett punkt i januar-avtalen er en formulering om at den grunnleggende balansen mellom partene i arbeidslivet skal opprettholdes. Las-utredningen endrer denne balansen, mener blant andre arbeidsminister Eva Nordmark (S). Det åpner for at det kan være mulig å finne en politisk løsning dersom partene ikke igjen setter seg ved forhandlingsbordet.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik