JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trump fjerner vern av tillitsvalgte:

Nå kan tillitsvalgte i USA bli straffet for å snakke «nedsettende» om arbeidsgiveren

Tillitsvalgte kan nå bli oppsagt hvis de bruker et språk som bryter med arbeidsgivers retningslinjer.
POLITISK: Medlemmene av National Labor Relations Board er politisk utnevnt for femårsperioder. De som har svekket  rettsbeskyttelsen av tillitsvalgte er utnevnt av president Donald Trump.

POLITISK: Medlemmene av National Labor Relations Board er politisk utnevnt for femårsperioder. De som har svekket rettsbeskyttelsen av tillitsvalgte er utnevnt av president Donald Trump.

Gage Skidmore

sym@lomedia.no

I mer enn 70 år har amerikanske tillitsvalgte hatt et vern i lovverket som sikret at de kunne ta i bruk et kraftig språk under meklinger og forhandlinger uten at det får konsekvenser for dem som ansatte. Nå har det Trump-oppnevnte National Labor Relations Board (NLRB), opphevet dette vernet, skriver Labor Notes.

For å sikre et sivilisert arbeidsmiljø tillater nå NLBR at arbeidsgiverne kan straffe eller gå til oppsigelse av tillitsvalgte hvis de bruker et språk som bryter med de retningslinjene som gjelder for arbeidsplassen.

Dette nye vedtaket kjent som «General Motors», går på tvers av tidligere vedtak i NLBR som de siste 70 årene har sikret de tillitsvalgte stor takhøyde i konfrontasjoner med arbeidsgiver.

Ett av argumentene fra NLBR er at vedtaket også skjerper inn konsekvensene for diskriminerende og rasistiske uttalelser fra de ansatte, ifølge Bloomberg Law.

Les også: No er fagforeiningar populære i USA. Sjekk tala

Helt siden 1948 har NLBR fattet vedtak som gir de tillitsvalgte stort handlingsrom i møte med ofte verbalt aggressive arbeidsgivere.

I den første beslutningen understrekes det at forholdet mellom partene ikke er et forhold mellom «tjener og herskap», men at det dreier seg om likestilte parter. Det betyr blant annet at de tillitsvalgte også må kunne bruke et saftig språk i møte med sjefene.

Det er også en erkjennelse av at det i slike møter kan være sterkt engasjement.

General Motors har derimot ment at disse vedtakene ser bort fra arbeidsgivers rett til «å opprettholde orden og respekt».

NLBR peker i sin nye beslutning på at arbeidere som oftest klarer å håndtere konflikter mellom seg selv på en sivilisert måte: Hvorfor kan vi ikke da forvente at de også gjør det i møte med arbeidsgiveren? Spør de.

I følge NLBR er sivilisert oppførsel det ene felles båndet som holder oss alle sammen, skriver Labor Notes.

General Motors trekker fram tre scenarier hvor de forventer «orden og respekt»: Meklingsmøter; bruk av sosiale medier og streikevakter.

Det nye vedtaket åpner for at ansatte nå kan risikere å bli straffet også hvis de bruker skjellsord eller saftig språk rettet mot arbeidsgiverne i sosial medier eller når de streiker.

NLBR består av fem politisk oppnevnte styremedlemmer som sitter i femårsperioder. Beslutningene her berører bare ansatte i privat sektor.

sym@lomedia.no

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse