JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handel og Kontor-klubben i Travel Retail Norway (TRN) på Gardermoen:

Nina og Rozina gjør klubbarbeid til alle døgnets tider: – Det er blitt en livsstil

Mer enn hver tredje tillitsvalgte opplever å ha for lite tid til å utføre oppgavene sine, viser undersøkelse fra Fafo. For Nina Binderø er månedsrekorden 145 timer av egen fritid på tillitsvalgtarbeid.
ØNSKER MER TID: Klubbleder Rozina Nazar (t.v.) har to dager i uka til tillitsvalgtarbeid, mens nestleder Nina Binderø har én. Klubbkontoret deler de med to andre fagforeninger.

ØNSKER MER TID: Klubbleder Rozina Nazar (t.v.) har to dager i uka til tillitsvalgtarbeid, mens nestleder Nina Binderø har én. Klubbkontoret deler de med to andre fagforeninger.

Martin Guttormsen Slørdal

ragnhild@lomedia.no

Få klubber kan skryte av å ha vokst så raskt som Handel og Kontor-klubben i Travel Retail Norway (TRN) på Gardermoen.

For tre år siden hadde Handel og Kontor 12 medlemmer i bedriften. I dag er antallet HK-medlemmer nesten det tjuedobbelte med rundt 250 medlemmer. Dette gjør HK-klubben i taxfree-butikkene på Gardermoen til en av de største i forbundet.

Da LO-Aktuelt traff klubbleder Rozina Nazar og nestleder Nina Binderø for første gang for snart ett år siden, hadde klubben vokst til nærmere 180 medlemmer på få år. Oppgavene var mange, og klubben jobbet aktivt for å bedre samarbeidet med ledelsen, men verken klubbleder eller nestleder hadde noe frikjøpt tid. Fagforeningsarbeidet la beslag på nesten all fritid.

– Rekorden er 145 timer på tillitsvalgarbeid i løpet av én måned, forteller nestleder Nina Binderø.

Nærmere 20 dagsverk altså, av egen fritid. Mars i fjor var riktignok en ekstrem måned, men mellom 70 og 100 timer i måneden var ikke uvanlig, forteller Binderø.

– Jeg tenkte tillitsvalgtarbeid hele døgnet, sier hun i dag.

Saken fortsetter under bildet.

FERSK NESTLEDER: For ett år siden hadde nestleder Nina Binderø ingen frikjøpt tid, og så å si all fritid gikk med til tillitsvalgtarbeid. Bildet er tatt våren 2018.

FERSK NESTLEDER: For ett år siden hadde nestleder Nina Binderø ingen frikjøpt tid, og så å si all fritid gikk med til tillitsvalgtarbeid. Bildet er tatt våren 2018.

Martin Guttormsen Slørdal

En livsstil

Ett år senere har TRN fått ny ledelse, og klubben opplever at ledelsen har kommet dem i møte. Nazar har nå fått to dager frikjøp og nestleder Nina Binderø én dag. Samtidig har antallet medlemmer fortsatt å øke. Tre dager med frikjøp er fortsatt ikke tilstrekkelig, mener klubbleder Rozina Nazar. Både hun og nestleder Nina Binderø bruker mange timer av egen fritid på oppgavene som følger med vervene.

– Jeg sitter med klubbarbeid så å si hver eneste dag. Det er hele tiden telefoner som vi må svare på, enten det er fra medlemmene eller fra forbundet, forteller Rozina Nazar.

Med ny administrerende direktør følger også endringer i virksomheten. Mange av forandringene er positive, men endring og omstilling betyr også mye å sette seg inn i for de tillitsvalgte, påpeker Binderø. Nestlederen forteller at hun mang en gang har sittet oppe om natta før en tidligvakt for å lese seg opp på lovverk. Fortsatt har hun penn og papir liggende på nattbordet i tilfelle et medlem skulle ringe.

– Det er blitt en livsstil. Jeg må slå opp i fremmedordboka for å finne ut hva fritid er, spøker Binderø.

Å bruke så mye fritid går ut over familielivet også, erkjenner Nazar.

– Jeg har heldigvis en snill mann som leverer og henter i barnehagen og som stepper inn dersom jeg må ha møter på ettermiddags- og kveldstid, sier hun.

Les også: Tillitsvalgt Rozina Nazar rømte hjemmefra for å unngå tvangsekteskap og har vært fotomodell i Pakistan

Én av tre får for lite tid

At tiden ikke strekker til, er noe mange tillitsvalgte kjenner på, skal vi tro en undersøkelse som forskningsstiftelsen Fafo har gjennomført på oppdrag fra LO. Her svarer to av tre tillitsvalgte at mer tid til tillitsvalgtarbeid i stor eller ganske stor grad ville gjort oppgaven lettere. Mer tid eller mer frikjøp står dermed øverst på de tillitsvalgtes ønskeliste. Mer enn hver tredje tillitsvalgte svarer i samme undersøkelse at de alltid eller stort sett har for lite tid til å utføre fagforeningsarbeid.

39 prosent svarer at tiden som er stilt til disposisjon, alltid eller stort sett er tilstrekkelig. Nesten like mange – 36 prosent – svarer at de alltid eller stort sett har for lite tid til fagforeningsarbeid.

LO-sekretær Terje O. Olsson er ikke fornøyd med resultatene.

– Nei, det er vi ikke. Det er et problem for hele fagbevegelsen når vi hele tiden må bruke tid og krefter på disse kampene, sier Olsson til LO-Aktuelt.

Saken fortsetter under bildet.

Etterlyser drahjelp fra arbeidsgiverne

LO-sekretæren mener at det ikke er avtaleverket det er noe i veien med. Hovedavtalene i privat sektor sier at tillitsvalgte skal få «nødvendig tid» til å utføre oppgavene sine. Men i praksis er det ikke alltid like enkelt å bli enig med arbeidsgiver om hva som er «nødvendig» tid.

– Når vi diskuterer dette med NHO eller de andre arbeidsgiverorganisasjonene på topp-nivå, så er vi skjønt enige om at det må legges til rette slik at tillitsvalgte skal kunne utføre oppgavene sine på en god måte.

Problemet, mener Olsson, er at de holdningene ikke alltid gjenspeiles nedover i rekkene, altså i de enkelte virksomhetene.

– Her trenger vi drahjelp fra arbeidsgiverorganisasjonene. De må være med og skolere sine medlemmer, sier Olsson som etterlyser en holdningsendring blant arbeidsgiverne.

Les svaret fra NHO nederst i saken.

Saken fortsetter under bildet.

MÅ SETTE GRENSER SELV: Noe fritid må en regne med å bruke på et tillitsverv, mener LO-sekretær Terje O. Olsson. Den enkelte tillitsvalgte må selv kjenne på hvor grensen går, sier han.

MÅ SETTE GRENSER SELV: Noe fritid må en regne med å bruke på et tillitsverv, mener LO-sekretær Terje O. Olsson. Den enkelte tillitsvalgte må selv kjenne på hvor grensen går, sier han.

Jan-Erik Østlie

– Kontortiden strekker ikke til

Det siste året har samarbeidet med ledelsen blitt vesentlig bedre, opplever Rozina Nazar og Nina Binderø i TRN. De har endelig fått eget klubbkontor og har nå kontortid to dager i uken fra klokka 08.00 til 17.30. I løpet av mars måned skal de i møte med arbeidsgiver og Virke for å evaluere behovet for frikjøpt tid. Aller helst vil HK-klubben i TRN ha 100 prosent frikjøp til klubbleder, og 50 prosent til nestleder. Rozina Nazar mener det ikke er urimelig når hun ser på klubber av sammenlignbar størrelse. Ved Coop-lageret i Trondheim har klubbleder eksempelvis fullt frikjøp med cirka 190 medlemmer.

– I kontortiden får vi tatt unna det som brenner. Å være der for medlemmene når de tar kontakt, er det aller viktigste, sier Nazar.

Møter med arbeidsgiver prøver de å legge innenfor den avsatte tiden. Den resterende tiden blir som regel spist opp av henvendelser og spørsmål fra medlemmene.

– Dermed får vi nesten aldri sitte i ro og jobbe med saker. Det må som regel gjøres på fritiden, sier Nazar.

– HR-avdelingen kan ha jobbet med et endringsforslag over lengre tid, og så forventes det at vi skal svare i løpet av en dag eller to. Det er et skjevforhold i det som ikke er rimelig, hevder hun.

For skal man gjøre en skikkelig jobb som tillitsvalgt, må en også ha tid til å sette seg inn i lovverket, og en må ha tid til å forberede seg til møter med arbeidsgiver, påpeker klubblederen.

Saken fortsetter under bildet.

GALGENHUMOR: Humor er viktig for å overleve en hektisk hverdag som tillitsvalgt, mener Nina Binderø (t.v.) og Rozina Nazar. Minst én gang i uka møtes de to på kveldstid for å kunne jobbe med saker uten forstyrrelser. Bildet er tatt våren 2018.

GALGENHUMOR: Humor er viktig for å overleve en hektisk hverdag som tillitsvalgt, mener Nina Binderø (t.v.) og Rozina Nazar. Minst én gang i uka møtes de to på kveldstid for å kunne jobbe med saker uten forstyrrelser. Bildet er tatt våren 2018.

Martin Guttormsen Slørdal

– På helsa løs

Siri Møllendal er regionsekretær i Handel og Kontor Region Øst og har bistått klubben ved TRN på Gardermoen. Hovedavtalen fastslår at tillitsvalgte skal få nødvendig tid til tillitsvalgtarbeidet i løpet av arbeidstiden, påpeker hun.

– I praksis vil nok aktive og pliktoppfyllende tillitsvalgte ofte bruke noe fritid i tillegg. Men det skal ikke være sånn at all fritid går med til tillitsvalgtarbeid. Da er det noe galt i henhold til hovedavtalens bestemmelser og intensjoner, sier Møllendal.

Rozina Nazar er ikke i tvil om at hennes grense er nådd.

– Det er tøft med den medlemsmassen vi har nå. Det er et stort trykk på oss tillitsvalgte. Det går på helsa løs rett og slett, sier Nazar.

– Hvordan går det på helsa løs, mener du?

– Det er veldig stressende. Du kommer egentlig aldri ajour. I perioder har jeg hatt så mye å gjøre at jeg føler jeg blir fortere syk.

Rozina Nazar har likevel ikke tenkt å gi opp. Hun er fortsatt optimist.

– Det er grunnen til at jeg holder ut. Jeg tror at med det gode samarbeidet vi har med bedriften nå, så vil vi snart få mer tid. Så får vi se hvordan det går i møtet med Virke med partene tilstede, sier hun.

Les også: Sølvi får tid til å være tillitsvalgt

NHO: – Sammensatte årsaker

Arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom, mener det ikke er så overraskende at en del tillitsvalgte svarer at de ikke har tilstrekkelig med tid når de får direkte spørsmål om det. Samtidig har NHO få tvistesaker knyttet til hva som er nødvendig tid, påpeker hun. Inntrykket er at de lokale partene stort sett finner hensiktsmessige løsninger som er tilpasset de lokale forhold.

– Det er en sentral del av partsamarbeidet at de tillitsvalgte lokalt har nødvendig tid til å utføre de oppgaver de er satt til å utføre, men det er viktig å være oppmerksom på at ikke alt arbeid som en tillitsvalgt utfører skal dekkes av arbeidsgiver, skriver Melsom i en epost til LO-Aktuelt.

Det skal bare settes av tid til oppgaver som de tillitsvalgt er satt til å utføre etter Hovedavtalen, påpeker hun. Det betyr at oppgaver knyttet til verving, drift av den lokale klubben og så videre faller utenfor.

– NHO og landsforeningene bruker mye tid på kursing av medlemsbedrifter, og dette er et av temaene vi tar opp der. I de tilfeller hvor tillitsvalgte mener de får for lite tid er nok årsaken til dette sammensatt og varierer fra bedrift til bedrift. Det blir for enkelt å si at årsaken til dette utelukkende skyldes manglende oppfølging av avtalen fra arbeidsgiversiden, skriver Melsom.

Tid til tillitsvalgtes arbeid

Dette sier hovedavtalen mellom LO og NHO paragraf 5-6:

Hovedorganisasjonene er enige om at de tillitsvalgte skal få nødvendig tid til å utføre sine oppgaver iht. Hovedavtalen.

Dersom en av partene ønsker det, skal det føres lokale forhandlinger om en avtale om tid som tillitsvalgte trenger for å utføre arbeid innenfor ordinær arbeidstid. Samlet tid avpasses etter arbeidets omfang. Dersom partene ikke blir enige, behandles tvisten etter § 2-3.

Hva som er nødvendig tid for utføring av arbeid for tillitsvalgt vil variere fra bedrift til bedrift. Det kan være en løsning å inngå avtale om en tidsramme. Store bedrifter har ofte inngått avtale om en tidsramme. Også i små og mellomstore bedrifter kan det være hensiktsmessig å inngå en slik avtale.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Tid til tillitsvalgtes arbeid

Dette sier hovedavtalen mellom LO og NHO paragraf 5-6:

Hovedorganisasjonene er enige om at de tillitsvalgte skal få nødvendig tid til å utføre sine oppgaver iht. Hovedavtalen.

Dersom en av partene ønsker det, skal det føres lokale forhandlinger om en avtale om tid som tillitsvalgte trenger for å utføre arbeid innenfor ordinær arbeidstid. Samlet tid avpasses etter arbeidets omfang. Dersom partene ikke blir enige, behandles tvisten etter § 2-3.

Hva som er nødvendig tid for utføring av arbeid for tillitsvalgt vil variere fra bedrift til bedrift. Det kan være en løsning å inngå avtale om en tidsramme. Store bedrifter har ofte inngått avtale om en tidsramme. Også i små og mellomstore bedrifter kan det være hensiktsmessig å inngå en slik avtale.