JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk og britisk LO frykter arbeidsfolk må betale prisen for en ny frihandelsavtale

Gode jobber og arbeidstakerrettigheter må sikres i en ny frihandelsavtale mellom Norge og Storbritannia, krever LO og TUC (Trade Union Congress).
KREVENDE: Fra nyttår er det ikke EØS-avtalen som regulerer Norges forhold til Storbritannia. Det kan blant annet bli krevende for petroleumsnæringen hvor britisk arbeidskraft er viktig. Det bekymrer både LO, NHO og britisk TUC.

KREVENDE: Fra nyttår er det ikke EØS-avtalen som regulerer Norges forhold til Storbritannia. Det kan blant annet bli krevende for petroleumsnæringen hvor britisk arbeidskraft er viktig. Det bekymrer både LO, NHO og britisk TUC.

Håvard Sæbø

sym@lomedia.no

Fra 1. januar 2021 gjelder ikke lenger EØS-avtalen mellom Norge og Storbritannia. Og det er usannsynlig at en frihandelsavtale vil være på plass. En slik avtale skal regulere handelen med varer og tjenester, men vil langt fra kunne erstatte den omfattende EØS-avtalen. Britiske arbeidstakere vil blant annet ikke ha automatisk rett til å arbeide i Norge.

Langt viktigere for Storbritannia er de pågående forhandlingene med EU. Men også her er det viktig for Norge og norske arbeidsplasser at avtalen inneholder tydelige krav til gode arbeidstakerrettigheter, anstendige jobber og lønninger. I tillegg til at de britiske velferdsordningene ikke rammes.

– Norsk LO står her sammen med TUC. Vi vil ikke akseptere at rettighetene til britiske arbeidstakere undergraves, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

EU-domstolen: Innleie skal kun være midlertidig - ikke erstatte fast ansatte

Kappløp mot bunnen

I en felles uttalelse med den britiske LO-lederen Frances O’Grady, understreker han betydningen en avtale med EU vil ha for alle europeiske arbeidstakere.

– Vi må unngå at døren åpnes for «a race to the bottom», er budskapet til de to LO-lederne.

Et kappløp mot bunnen når det gjelder lønn og rettigheter, vil ramme alle.

– Vi bygger våre samfunn og arbeidsliv på moderne, rettferdige og trygge reguleringer som sikrer like rettigheter for alle. Enhver handelsavtale må leve opp til disse standardene, krever Gabrielsen.

Jobbkrisa: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronapandemien

Krav til egen avtale

LO og TUC reiser også flere krav til en frihandelsavtale mellom Storbritannia og Norge.

Arbeidstakerrettighetene må sikres både for norske, britiske og utenlandske arbeidstakere. Det offentlige må bidra til økonomisk utvikling, bedre arbeidsforhold og styrke arbeidet med sosiale- og miljø/klimatiltak. Det forventes også at de to landene følger opp forpliktelsene i Paris-avtalen og sikrer en rettferdig omstilling. LO og TUC krever også at fagbevegelsen involveres i forhandlingene.

Frykter kaos

En ny frihandelsavtale vil neppe være på plass ved årsskiftet. Partene har derimot blitt enige om en begrenset avtale som skal hindre innføring av toll på industrivarer, ifølge NHO. Og uansett om britene blir enige med EU frykter man lange køer av trailere ved grensene, noe som også vil ramme norske virksomheter.

Det er heller ikke ventet at en frihandelsavtale vil kunne erstatte EØS-avtalen når det gjelder tjenester. NHO frykter at det kan ramme gass- oljevirksomheten hvor det brukes mye britisk personell til innstallering, reparasjoner og vedlikehold, skriver NTB.

Dette er også noe LO og TUC er bekymret over og krever at dette må håndteres på en god måte i en ny avtale mellom de to landene.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse