JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

Thomas Hegna

Humana mener lønn er underlagt personvernet:

Omsorgsselskap holder lønna hemmelig

Hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen opplever å bli satt på sidelinja etter at Tiltak for ungdom Agder ble solgt til utlandet.

08.09.2016
13:35
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Private barnevernselskap starter lokale lønnsforhandlinger i slutten av september. Et viktig redskap for de tillitsvalgte er oversikt over hva hver ansatt tjener. Det får de ikke i Humana.

Ledelsen mener lønn er underlagt personvernet.

Tre private nykommere gjør innhogg i barnevernsmarkedet

Utsalg endret bedriftskulturen

Datterselskapet Tiltak for ungdom - Agder (TUA), var i sin tid en gründerbedrift med base i Kristiansand. De solgte et økende antall omsorgsplasser til barnevernet. I 2011 ble de solgt til det svenske velferdskonsernet Frösunda.

– Vi merket overgangen tydelig, forteller hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen.

Han leder en felles LO-klubb for Fagforbundet og Fellesorganisasjonen. De hadde hatt utstrakt medbestemmelse i bedriften, blitt inkludert i endringsprosesser og ansettelser. Dette forsvant.

Svekkelsen av tillitsvalgtapparatet har, ifølge Knutsen, fortsatt etter at TUA ble solgt videre i 2014. Den nye eieren er svenske Humana AB, som igjen er eid via ulike svenske selskaper av investeringsfond i Luxembourg og London.

Med utenlandske eiere har det fulgt en ny bedriftskultur, og en ny forståelse av samarbeid med fagforeningene.

– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

Ny virkelighet møtte tillitsvalgte

Først litt om den nye strukturen TUA inngår i. Humana selger barnevernsplasser i Norge under merkenavnet Human Care. Siden 2013 har de kjøpt opp flere arbeidsplasser innen privat barnevern:

• Tiltak for ungdom - Agder as

• Tiltaksgruppen as

• Løft as

• Kvæfjord opplevelse og avlastning as

• Våre hjem as

• Birkelund Barnevernsenter as

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

LO Media/Kristin M. Johansen

Datterselskapene består ennå som selvstendige aksjeselskaper. Tillitsvalgte i hvert datterselskap skal i høst gjennomføre hver sin lønnsforhandling opp mot ledelsen i Humana/Human Care, i Tønsberg.

Det svenske morselskapet Humana AB er eid, via ulike svenske selskaper, av investeringsfond i Luxembourg og London. Humanas norske barnevernselskaper solgte i fjor tjenester for over en halv milliard kroner. I Sverige selger Humana velferdstjenester for 5,6 milliarder svenske kroner.

Slik organiserer velferdskapitalistene selskapene sine

Lønner ulikt

– Medlemmene våre krever like arbeidsbetingelser som i resten av Humana, det snakkes det mye om her, sier Hovedtillitsvalgt Jonathan Jacobsen i ett av selskapene, Løft.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

Privat

Tillitsvalgt Tom Arvid Andersen i søsterbedriften Tiltaksgruppen, savner samordning:

– Vi reagerer på en tendens til at hver gang det gjøres en innstramming, viser de til arbeidsvilkår i de andre Humana-bedriftene. Men den samme logikken gjelder ikke goder, sier Andersen.

Det viktigste godet han sikter til er grunnlønna. Denne ligger betydelig lavere i Tiltaksgruppen enn i TUA. Humana har til nå avslått å utjevne lønn på tvers av selskapene.

Slik tjener de private på eldreomsorg

Lønn er en privatsak, ifølge Humana

Selv som tillitsvalgt, får ikke Andersen innsyn i lønningene. Det tok lang tid før han fikk utlevert en generell lønnstabell. Den inneholder ikke navn og sier ikke noe om hvilke individuelle tillegg som måtte ha samlet seg opp gjennom årene.

LO-Aktuelt ringer Human Care for å høre: Hvordan skal de tillitsvalgte klare å forberede seg på lønnsforhandlinger uten å vite hva de ansatte tjener?

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

Humana

Administrerende direktør Mona Lien lar personalsjef André Ekdahl uttale seg på vegne av selskapet.

Humana gir tillitsvalgte innsyn i lønnsforhold, understreker Ekdahl. De får en oversikt som beskriver bedriftens økonomi, lønnsmassen til fordeling, lønnsrammer og -stiger. Men Humana gir ingen individuell oversikt av personvernhensyn.

Tillitsvalgte har likevel rett til å be om innsyn i andres lønn hvis de mistenker feilutbetaling, påpeker Ekdahl.

– Foran høstens forhandlinger kan det hende vi vurderer å frigi individuelle lønnsopplysninger, men da i sladdet form og kun for medlemmer i fagforeningene.

Etter at LO-Aktuelt ringte, har tillitsvalgte i datterselskapet Løft, som altså deler adresse med Human Care i Tønsberg, fått utdelt individuell lønnsoversikt.

Hva er grunnen til at dere har så ulike lønns- og arbeidsvilkår i hver Human Care-bedrift?

– Alle selskapene er juridisk selvstendige enheter. På sikt jobber vi med å harmonisere lønn og lønnsrammeverk. Men det er utfordrende på grunn av ulike økonomiske betingelser i hvert selskap, sier Ekdahl.

• Følg oss på Facebook

På sidelinja

Manglende innsyn i lønn er et betydelig hinder når Stein Gunnar Knutsen skal representere de TUA-ansattes interesser. Men det er flere hindre:

Lite informasjon ved endringer

Da Human Care i mai slo sammen TUA region Øst med Birkelund barnevernsenter, ble tillitsvalgte orientert like før sammenslåingen, uten drøfting.

Da Human Care i mai kjøpte opp Kvæfjord opplevelse og avlastning, med over 500 ansatte fikk de tillitsvalgte vite om det en time i forveien.

– De tar ikke hovedavtalen på alvor, sier tillitsvalgt Knutsen.

– Det skal være drøftingsmøter ved alle endringer som berører de ansatte.

Lite kontakt med ledelsen

Da Knutsen begynte i desember 2015, hadde det ennå ikke vært noen samarbeidsmøter. Etter å ha truet med tvistesak for brudd på hovedavtalen, satte direktøren opp prøvemøter med videokonferanse, men avbrøt møterekka etter to ganger.

– Det er vanskelig å ha kontakt med de som bestemmer, sier Knutsen.

– De vil ha samtykkende tillitsvalgte, ellers er de ikke interessert. De setter ikke pris på det en tillitsvalgt kan bidra med.

Hovedkontoret avbrøt tillitsvalgtmøte

TUA har institusjoner spredt på Sør- og Østlandet. Hovedtillitsvalgt og region-/plasstillitsvalgte i TUA møtes fast to ganger i året. Avdelingsleder kansellerte i siste øyeblikk permisjonen til den ene, etter å ha fått beskjed fra hovedkontoret. De var for få på jobb til at han fikk reise, var beskjeden.

Knutsen må nå søke permisjon på forhånd, hver måned, for å drive klubbarbeid.

– Da jeg sendte inn en slik liste for mai, fungerte det i fire timer, deretter kom det ikke vikar. Dette gjør det vanskelig å drive tillitsmannsarbeid. Jeg kan ikke gå fra huset før vikaren er på plass.

Få nyhetsbrevet vårt

Savner rasjonelt samarbeid

Erfaringen fra tidligere forhandlinger i Humana-selskapene er at tillitsvalgte ofte får lite opplysninger om lønn og økonomi, og de får det sent, forteller rådgiver John Egeli ved Fagforbundets kompetansesenter i Telemark.

– De tillitsvalgte opplever ikke alltid at samarbeidet foregår i rasjonelle og betryggende former eller at ledelsen alltid opptrer korrekt og tillitsfullt slik hovedavtalen sier at de skal, sier Egeli.

LO-Aktuelt har bedt LOs juridiske avdeling kommentere om Humana ligger an til å bryte hovedavtalen mellom LO og NHO. Vi får til svar at de ikke kommentere saker hvor juridisk avdeling ikke er involvert.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Humana: – Arbeidsplassene er viktigst

Personalsjef André Ekdahl er uenig i framstillingen av disse sakene. Tillitsvalgte får informasjon om oppkjøp og sammenslåinger før alle andre ansatte, framholder han.

De avbrutte samarbeidsmøtene med tillitsvalgte forklarer HR-sjefen med at administrerende direktør var innkalt til forhandlingsmøte med oppdragsgiver, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

– Det var vesentlig for at vi skal ha arbeidsplasser i det hele tatt. Vi sender nå ut forslag til nye møtetider med de tillitsvalgte.

Tillitsvalgte skal få ti timer til klubbarbeid i måneden, lover Ekdahl. Man da er det direktørene i hvert datterselskap sitt ansvar å skaffe vikar.

Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Sjekk lønna i over 100 bransjer

08.09.2016
13:35
21.08.2023 17:14Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen


Flere saker