JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

Thomas Hegna

Humana mener lønn er underlagt personvernet:

Omsorgsselskap holder lønna hemmelig

Hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen opplever å bli satt på sidelinja etter at Tiltak for ungdom Agder ble solgt til utlandet.08.09.2016
13:35
09.09.2016 09:11

edv@lomedia.no

Private barnevernselskap starter lokale lønnsforhandlinger i slutten av september. Et viktig redskap for de tillitsvalgte er oversikt over hva hver ansatt tjener. Det får de ikke i Humana.

Ledelsen mener lønn er underlagt personvernet.

Tre private nykommere gjør innhogg i barnevernsmarkedet

Utsalg endret bedriftskulturen

Datterselskapet Tiltak for ungdom - Agder (TUA), var i sin tid en gründerbedrift med base i Kristiansand. De solgte et økende antall omsorgsplasser til barnevernet. I 2011 ble de solgt til det svenske velferdskonsernet Frösunda.

– Vi merket overgangen tydelig, forteller hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen.

Han leder en felles LO-klubb for Fagforbundet og Fellesorganisasjonen. De hadde hatt utstrakt medbestemmelse i bedriften, blitt inkludert i endringsprosesser og ansettelser. Dette forsvant.

Svekkelsen av tillitsvalgtapparatet har, ifølge Knutsen, fortsatt etter at TUA ble solgt videre i 2014. Den nye eieren er svenske Humana AB, som igjen er eid via ulike svenske selskaper av investeringsfond i Luxembourg og London.

Med utenlandske eiere har det fulgt en ny bedriftskultur, og en ny forståelse av samarbeid med fagforeningene.

– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

Ny virkelighet møtte tillitsvalgte

Først litt om den nye strukturen TUA inngår i. Humana selger barnevernsplasser i Norge under merkenavnet Human Care. Siden 2013 har de kjøpt opp flere arbeidsplasser innen privat barnevern:

• Tiltak for ungdom - Agder as

• Tiltaksgruppen as

• Løft as

• Kvæfjord opplevelse og avlastning as

• Våre hjem as

• Birkelund Barnevernsenter as

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

LO Media/Kristin M. Johansen

Datterselskapene består ennå som selvstendige aksjeselskaper. Tillitsvalgte i hvert datterselskap skal i høst gjennomføre hver sin lønnsforhandling opp mot ledelsen i Humana/Human Care, i Tønsberg.

Det svenske morselskapet Humana AB er eid, via ulike svenske selskaper, av investeringsfond i Luxembourg og London. Humanas norske barnevernselskaper solgte i fjor tjenester for over en halv milliard kroner. I Sverige selger Humana velferdstjenester for 5,6 milliarder svenske kroner.

Slik organiserer velferdskapitalistene selskapene sine

Lønner ulikt

– Medlemmene våre krever like arbeidsbetingelser som i resten av Humana, det snakkes det mye om her, sier Hovedtillitsvalgt Jonathan Jacobsen i ett av selskapene, Løft.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

Privat

Tillitsvalgt Tom Arvid Andersen i søsterbedriften Tiltaksgruppen, savner samordning:

– Vi reagerer på en tendens til at hver gang det gjøres en innstramming, viser de til arbeidsvilkår i de andre Humana-bedriftene. Men den samme logikken gjelder ikke goder, sier Andersen.

Det viktigste godet han sikter til er grunnlønna. Denne ligger betydelig lavere i Tiltaksgruppen enn i TUA. Humana har til nå avslått å utjevne lønn på tvers av selskapene.

Slik tjener de private på eldreomsorg

Lønn er en privatsak, ifølge Humana

Selv som tillitsvalgt, får ikke Andersen innsyn i lønningene. Det tok lang tid før han fikk utlevert en generell lønnstabell. Den inneholder ikke navn og sier ikke noe om hvilke individuelle tillegg som måtte ha samlet seg opp gjennom årene.

LO-Aktuelt ringer Human Care for å høre: Hvordan skal de tillitsvalgte klare å forberede seg på lønnsforhandlinger uten å vite hva de ansatte tjener?

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

Humana

Administrerende direktør Mona Lien lar personalsjef André Ekdahl uttale seg på vegne av selskapet.

Humana gir tillitsvalgte innsyn i lønnsforhold, understreker Ekdahl. De får en oversikt som beskriver bedriftens økonomi, lønnsmassen til fordeling, lønnsrammer og -stiger. Men Humana gir ingen individuell oversikt av personvernhensyn.

Tillitsvalgte har likevel rett til å be om innsyn i andres lønn hvis de mistenker feilutbetaling, påpeker Ekdahl.

– Foran høstens forhandlinger kan det hende vi vurderer å frigi individuelle lønnsopplysninger, men da i sladdet form og kun for medlemmer i fagforeningene.

Etter at LO-Aktuelt ringte, har tillitsvalgte i datterselskapet Løft, som altså deler adresse med Human Care i Tønsberg, fått utdelt individuell lønnsoversikt.

Hva er grunnen til at dere har så ulike lønns- og arbeidsvilkår i hver Human Care-bedrift?

– Alle selskapene er juridisk selvstendige enheter. På sikt jobber vi med å harmonisere lønn og lønnsrammeverk. Men det er utfordrende på grunn av ulike økonomiske betingelser i hvert selskap, sier Ekdahl.

• Følg oss på Facebook

På sidelinja

Manglende innsyn i lønn er et betydelig hinder når Stein Gunnar Knutsen skal representere de TUA-ansattes interesser. Men det er flere hindre:

Lite informasjon ved endringer

Da Human Care i mai slo sammen TUA region Øst med Birkelund barnevernsenter, ble tillitsvalgte orientert like før sammenslåingen, uten drøfting.

Da Human Care i mai kjøpte opp Kvæfjord opplevelse og avlastning, med over 500 ansatte fikk de tillitsvalgte vite om det en time i forveien.

– De tar ikke hovedavtalen på alvor, sier tillitsvalgt Knutsen.

– Det skal være drøftingsmøter ved alle endringer som berører de ansatte.

Lite kontakt med ledelsen

Da Knutsen begynte i desember 2015, hadde det ennå ikke vært noen samarbeidsmøter. Etter å ha truet med tvistesak for brudd på hovedavtalen, satte direktøren opp prøvemøter med videokonferanse, men avbrøt møterekka etter to ganger.

– Det er vanskelig å ha kontakt med de som bestemmer, sier Knutsen.

– De vil ha samtykkende tillitsvalgte, ellers er de ikke interessert. De setter ikke pris på det en tillitsvalgt kan bidra med.

Hovedkontoret avbrøt tillitsvalgtmøte

TUA har institusjoner spredt på Sør- og Østlandet. Hovedtillitsvalgt og region-/plasstillitsvalgte i TUA møtes fast to ganger i året. Avdelingsleder kansellerte i siste øyeblikk permisjonen til den ene, etter å ha fått beskjed fra hovedkontoret. De var for få på jobb til at han fikk reise, var beskjeden.

Knutsen må nå søke permisjon på forhånd, hver måned, for å drive klubbarbeid.

– Da jeg sendte inn en slik liste for mai, fungerte det i fire timer, deretter kom det ikke vikar. Dette gjør det vanskelig å drive tillitsmannsarbeid. Jeg kan ikke gå fra huset før vikaren er på plass.

Få nyhetsbrevet vårt

Savner rasjonelt samarbeid

Erfaringen fra tidligere forhandlinger i Humana-selskapene er at tillitsvalgte ofte får lite opplysninger om lønn og økonomi, og de får det sent, forteller rådgiver John Egeli ved Fagforbundets kompetansesenter i Telemark.

– De tillitsvalgte opplever ikke alltid at samarbeidet foregår i rasjonelle og betryggende former eller at ledelsen alltid opptrer korrekt og tillitsfullt slik hovedavtalen sier at de skal, sier Egeli.

LO-Aktuelt har bedt LOs juridiske avdeling kommentere om Humana ligger an til å bryte hovedavtalen mellom LO og NHO. Vi får til svar at de ikke kommentere saker hvor juridisk avdeling ikke er involvert.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Humana: – Arbeidsplassene er viktigst

Personalsjef André Ekdahl er uenig i framstillingen av disse sakene. Tillitsvalgte får informasjon om oppkjøp og sammenslåinger før alle andre ansatte, framholder han.

De avbrutte samarbeidsmøtene med tillitsvalgte forklarer HR-sjefen med at administrerende direktør var innkalt til forhandlingsmøte med oppdragsgiver, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

– Det var vesentlig for at vi skal ha arbeidsplasser i det hele tatt. Vi sender nå ut forslag til nye møtetider med de tillitsvalgte.

Tillitsvalgte skal få ti timer til klubbarbeid i måneden, lover Ekdahl. Man da er det direktørene i hvert datterselskap sitt ansvar å skaffe vikar.

Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Sjekk lønna i over 100 bransjer

08.09.2016
13:35
09.09.2016 09:11Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund


Flere saker